Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός έδωσε συνέντευξη στον Διευθυντή του Ρ/Σ NEWS 24/7 Βασίλη Σκουρή, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την παραβίαση των θαλασσίων ορίων από Τούρκους αλιείς.

Για την ένταση στη Λέρο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ότι ανέκαθεν υπήρχε η δυνατότητα υπέρβασης των «γραμμών» της αλιείας. Τώρα όμως μαζικά οι Τούρκοι ψαράδες παραβιάζουν το όριο και έχουν φτάσει να ψαρεύουν στο ένα μίλι από τα λιμάνι της Λέρου. Δεδομένου ότι υπήρξαν και πυροβολισμοί από πλευράς τους εκτίμησε ότι εάν υπάρξει σύρραξη, μπορεί να απειλήσει την ειρήνη των δύο χωρών.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας να είναι πιο ορατή η παρουσία του Λιμενικού, απωθώντας τους Τούρκους ψαράδες. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα πολεμικά σκάφη, με ειρηνικό τρόπο. Επίσης, ότι θύμισε στον κ. Κουρουμπλή ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, με την ειρηνική αλλά ανυποχώρητη πολιτική του απέναντι στην Τουρκία, ήταν η απόδειξη πως όταν υπάρχει κυβερνητική παρουσία τότε ο άλλος σε παίρνει στα σοβαρά. «Η Κυβέρνηση πρέπει να μάθει εάν αυτό προκαλείται από υπερβάλλοντα ζήλο των Τούρκων ψαράδων ή αν πρόκειται για πολιτική της Τουρκίας», είπε.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ότι οι Έλληνες ψαράδες είναι εξοργισμένοι καθώς απειλείται ευθέως η οικονομική τους επιβίωση και ότι του δήλωσαν την πρόθεσή τους να «συλλάβουν» ένα τουρκικό αλιευτικό και να το φέρουν στο λιμάνι της Λέρου. Πρόσθεσε όμως, ότι εκείνος τους συμβούλεψε να μην το κάνουν, τόσο για την προσωπική τους ασφάλεια -καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν όπλα- όσο και για την ειρήνη της χώρας.

Σχετικά με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτό θα είναι πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό των κοντινών στην Τουρκία νησιών – ο οποίος είναι επιπλέον επιβαρυμένος και με τον αυξημένο ΦΠΑ – καθώς πλέον θα μπορεί κάποιος να διαμείνει σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Τουρκία με κατά 40% ακόμα φθηνότερες τιμές. «Αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει την Κυβέρνηση», κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη «συνεννόηση» μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, θέση την οποία είχε υποστηρίξει, διασαφήνισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό τις σημερινές συνθήκες, δηλαδή με τις πολιτικές που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως με τη συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες την οποία χαρακτήρισε ιδεολογικά και κοινοβουλευτικά «αφύσικη». Δήλωσε επίσης ότι σε ένα καθαρό πλαίσιο είναι απολύτως φυσικό να συνομιλούν δύο όμοροι χώροι. Σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας, στήριξε την πάγια πρότασή του για ευρύτατη κυβέρνηση συνεργασίας προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στις τεράστιες πιέσεις που δημιουργεί η κρίση, λέγοντας όμως ότι τώρα που η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και μέχρι τις εκλογές δεν είναι η στιγμή για τέτοιες συζητήσεις.

Το ηχητικό αρχείο της συνέντευξης ακολουθεί:

https://wetransfer.com/downloads/fe3962910f613561f5bb72b19ea7cf5220180814102811/0f20ff739e59678e91372c7cc0ff3dbe20180814102811/b8e050

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ