Ειδήσεις

Λήψη μέτρων για την διαχείριση του ελαφιού Dama dama

Προγραμματική σύμβαση με σκοπό την λήψη μέτρων διαχείρισης του Πλατωνιού, θα υπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου.

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, ο ανάδοχος του Έργου με τίτλο “Μελέτη της οικολογίας και μέτρα διαχείρισης του Πλατωνιού (Dama dama) στη Ρόδο”, που είναι ερευνητική ομάδα του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνει για λογαριασμό των τεσσάρων συμβαλλομένων την εκπόνηση απαραιτήτων ερευνών, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος του πληθυσμού του Πλατωνιού, να προσδιοριστεί η δημογραφική δομή και να εκτιμηθεί η αναπαραγωγή του Πλατωνιού, να αξιολογηθεί το κατάλληλο ενδιαίτημα για το είδος και να προσδιοριστούν τα προτιμώμενα ενδιαιτήματα μέσω δορυφορικής τηλεμετρίας, να υπολογιστεί η βιωσιμότητα του πληθυσμού υπό διαφορετικά σενάρια, να ποσοτικοποιηθεί η σύνθεση του διαιτολογίου του είδους, να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις σε διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες και να αξιολογηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των κοινωνικών ομάδων του νησιού της Ρόδου σχετικά με τη διαχείριση του Πλατωνιού.
Αυτά τα δεδομένα θα αποτελέσουν το υλικό για τη σύνταξη Σχεδίου Διατήρησης και Διαχείρισης για το Πλατώνι, παρέχοντας κατάλληλες κατευθύνσεις και ιεραρχώντας χωρο-χρονικά μέτρα, έργα και δράσεις για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος που πιθανόν προκαλεί το είδος, έχοντας ως θεμελιώδες αρχή τη διατήρηση ενός υγιούς πληθυσμού που δεν θα αποτελεί μακροπρόθεσμα απειλή στο περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τη διαιώνιση του είδους στο διηνεκές.
Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα που θα εκπονηθεί σε δύο έτη, και θα περιλαμβάνει επτά επί μέρους αντικείμενα.
Για την εκτέλεση του έργου αυτού ορίζεται, από την πλευρά του Α.Π.Θ., Επιστημονικός Υπεύθυνος ο κ. Δημήτριος Μπακαλούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας – Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ο οποίος θα ορίσει ειδικότερα τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, θα συντονίσει και θα διεκπεραιώσει τις εργασίες της και εν γένει θα επιμεληθεί την εκτέλεση του έργου.
Βασικός στόχος της όλης διαδικασίας είναι η κατανόηση της δυναμικής του πληθυσμού, των δημιουργούμενων αναπαραγωγικών χαρεμιών, των νέων ατόμων που εισέρχονται στον πληθυσμό, της θνησιμότητας και της σύνθεσης (αναλογία φύλων και κλάσεις ηλικιών) του πληθυσμού.
Η δομή του πληθυσμού θα εκτιμηθεί κατά τους φθινοπωρινούς κυρίως μήνες (Σεπτέμβριο-Νοέμβριο), ενώ η αναπαραγωγή θα εκτιμηθεί κατά την περίοδο Μάιο έως Ιούλιο κάθε έτους.
Από τη συλλογή των στοιχείων πεδίου θα εκτιμηθούν διάφοροι παράμετροι, όπως αριθμός νεογέννητων ανά μέγεθος κοπαδιού, αριθμός γεννήσεων σε διάφορες χρονικές περιόδους κ.ά.
Επιπλέον, η αναγνώριση των περιβαλλοντικών παραγόντων που συνδέονται με την παρουσία, αφθονία και χωρική μεταβολή του πληθυσμού θα προβλέψει τις συνέπειες των προτεινόμενων διαχειριστικών μέτρων στα ενδιαιτήματα και θα αναγνωρίσει κατάλληλες περιοχές για την ανάπτυξη του πληθυσμού. Επίσης, θα προβλέψει την απόκριση του είδους σε διάφορες διαταράξεις και ιδιαίτερα στις αλλαγές που υφίστανται τα φυσικά ενδιαιτήματα από ανθρωπογενής ή περιβαλλοντικές πιέσεις.
Επιπροσθέτως, η εκτίμηση του ελάχιστου βιώσιμου αριθμού ατόμων Πλατωνιού στο νησί της Ρόδου, θα βοηθήσει αφενός να προκαλείται η ελάχιστη ζημιά στο περιβάλλον και αφετέρου να αποτρέπεται η γενετική εκτροπή του είδους.
Τέλος, με την εύρεση της σύνθεσης του διαιτολογίου και των προτιμώμενων ειδών τροφής θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες (δασοπονία, γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός κλπ).
Το συμπαθέστατο Παλατώνι αποτελεί σήμα κατατεθέν για τη Ρόδο. Ωστόσο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού των ελαφιών υπάρχουν παράπονα για ζημιές στις καλλιέργειες.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, έρχεται να δώσει μία ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα που απασχολεί το νησί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου