ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διοικητές ΥΠΕ: Πώς ο νόμος Κεραμέως αφήνει εκτός ΕΣΥ στελέχη με διδακτορικά – Ενστάσεις στο ΑΣΕΠ και προβληματική μοριοδότηση

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Πρό­κει­ται για τη δια­δι­κα­σία που διε­ξά­γε­ται μέσω ΑΣΕΠ και βασί­ζε­ται στον πρό­σφατο νόμο Κερα­μέως ο οποίος προ­κα­λεί ακόμη έντονες δυσα­ρέ­σκειες στους κόλπους της κυβερ­νώ­σας παρά­τα­ξης

Ενστά­σεις επί του δια­γω­νι­σμού του ΑΣΕΠ για την επιλογή νέων Διοι­κη­τών στις Υγειο­νο­μι­κές Περι­φέ­ρειες (ΥΠΕ) ανα­μέ­νε­ται να κατα­θέ­σουν πολλοί υπο­ψή­φιοι, σύμφωνα με έγκυρες πλη­ρο­φο­ρίες του ethnos.gr.

Η δια­δι­κα­σία

Πρό­κει­ται για τη δια­δι­κα­σία που διε­ξά­γε­ται μέσω ΑΣΕΠ και βασί­ζε­ται στον πρό­σφατο νόμο Κερα­μέως, ο οποίος να σημειω­θεί προ­κα­λεί ακόμη έντονες δυσα­ρέ­σκειες στους κόλπους της κυβερ­νώ­σας παρά­τα­ξης. Είναι άλλωστε μία νέα δια­δι­κα­σία η οποία αμφι­σβη­τή­θηκε από πολλά «γαλάζια» στελέχη, ενώ όπως ανα­φέ­ρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, ακόμη και πολλοί υπουρ­γοί τάσ­σο­νται κατά της εφαρ­μο­γής του.

 

Η πρώτη εφαρ­μογή του νόμου Κερα­μέως γίνεται για την επιλογή των νέων Διοι­κη­τών των 7 Υγειο­νο­μι­κών Περι­φε­ρειών (ΥΠΕ) της χώρας, ενώ ήδη έχουν δημο­σιο­ποι­η­θεί οι κατά­λο­γοι με τους 15 που έλαβαν την καλύ­τερη βαθ­μο­λο­γία μετά τις γραπτές εξε­τά­σεις αλλά και την μοριο­δό­τηση των τυπικών τους προ­σό­ντων.

 

Φαί­νε­ται πάντως πως η δυσα­ρέ­σκεια αλλά και οι αντιρ­ρή­σεις που δια­τυ­πώ­νο­νται σχε­τί­ζο­νται με την ίδια τη δια­δι­κα­σία της μοριο­δό­τη­σης, καθώς ο νόμος προ­βλέ­πει μεταξύ άλλων ότι όσα πτυχία και να δια­θέ­τει κανείς, μετα­πτυ­χιακά ή και διδα­κτο­ρικά δεν θα λάβει τα απα­ραί­τητα μόρια εάν αυτά δεν παρου­σιά­ζουν συνά­φεια με τον τομέα της υγείας.

Εκτός ΕΣΥ με 2 διδα­κτο­ρικά

Η συγκε­κρι­μένη ρύθμιση πάντως όπως ανα­φέ­ρουν υψη­λό­βαθ­μες κυβερ­νη­τι­κές πηγές στο ethnos.gr προ­κα­λεί τριβές και στο εσω­τε­ρικό της κυβέρ­νη­σης, αφού καθί­στα­ται σαφές πως στελέχη που σήμερα βρί­σκο­νται και διοι­κούν στο σύστημα υγείας και δια­θέ­τουν όλα τα τυπικά προ­σό­ντα, απο­κλεί­ο­νται από την δια­γω­νι­στική δια­δι­κα­σία του ΑΣΕΠ εξαι­τίας της συνά­φειας.

 

Χαρα­κτη­ρι­στική είναι η περί­πτωση του Διοι­κητή της 1ης Υγειο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας Πανα­γιώτη Στάθη ο οποίος ενώ βρί­σκε­ται σε θέσεις Διοί­κη­σης πάνω από 25 χρόνια, δια­θέ­τει δύο πτυχία, διδα­κτο­ρικό τίτλο αλλά και μετα­δι­δα­κτο­ρικό τίτλο, απο­κλεί­στηκε από τον δια­γω­νι­σμό αφού δεν έλαβε τα απα­ραί­τητα μόρια.

 

Να σημειω­θεί ότι ο κ.Στάθης υπέβαλε την παραί­τησή του στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωρ­γιάδη το μεση­μέρι της Παρα­σκευής, για ηθικούς λόγους, παραί­τηση που έγινε απο­δε­κτή. Δεν απο­κλεί­ε­ται ωστόσο επειδή ακριβώς δια­θέ­τει μεγάλη εμπει­ρία στη Διοί­κηση αλλά και στον τομέα της υγείας, να του προ­τα­θεί άλλη υψη­λό­βαθμη θέση στο σύστημα, όπως τονί­ζουν πηγές του ethnos.gr.

Πάντως οι ενστά­σεις επί της δια­δι­κα­σίας του ΑΣΕΠ έχουν αρχίσει ήδη να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται από υπο­ψή­φιους που συμ­με­τεί­χαν στον δια­γω­νι­σμό, καθώς εκτός των άλλων πολλοί δια­μαρ­τύ­ρο­νται για επι­λε­κτική μοριο­δό­τηση των τυπικών προ­σό­ντων.

 

Εξάλλου προ­βλέ­πε­ται ότι από την Παρα­σκευή 14 Ιουνίου 2024, μετά τη δημο­σιο­ποί­ηση των κατα­λό­γων με τα ονόματα και τη μοριο­δό­τηση, οι υπο­ψή­φιοι έχουν δικαί­ωμα υπο­βο­λής ενστά­σεων κατά των πινάκων, έως και την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 και ώρα 14:00.

 

Θα ακο­λου­θή­σουν βέβαια αρκετές εβδο­μά­δες έως ότου το ΑΣΕΠ εξε­τά­σει τις ενστά­σεις για να μπορεί να απο­φαν­θεί. Βέβαια ο νόμος προ­βλέ­πει ότι: «Η Εξέταση των ενστά­σεων από την αρμόδια επι­τροπή επι­λο­γής πρέπει να γίνεται εντός προ­θε­σμίας οκτώ ημερών και ανάρ­τηση των ορι­στι­κών πινάκων απο­κλειο­μέ­νων και επι­λέ­ξι­μων υπο­ψη­φίων για κάθε προ­κη­ρυσ­σό­μενη θέση με τη βαθ­μο­λο­γία τους».

 

Με βάση εκτι­μή­σεις υψη­λό­βαθ­μων κυβερ­νη­τι­κών αξιω­μα­τού­χων στο ethnos.gr, οι πρώτοι Διοι­κη­τές ΥΠΕ ανα­μέ­νε­ται να διο­ρι­στούν προς το τέλος του καλο­και­ριού.

 

Μόλις επι­λε­γούν οι 7 Διοι­κη­τές και οι Υπο­διοι­κη­τές των ΥΠΕ, θα συνε­χι­σθεί η δια­δι­κα­σία για τους Διοι­κη­τές Νοσο­κο­μείων. Να υπεν­θυ­μι­στεί ότι οι Διοι­κη­τές των ΥΠΕ συμ­με­τέ­χουν στις επι­τρο­πές αξιο­λό­γη­σης για τους Διοι­κη­τές Νοσο­κο­μείων.

 

Οι υπο­ψή­φιοι για τα νοσο­κο­μεία έχουν ήδη συμ­με­τά­σχει στις γραπτές εξε­τά­σεις αφού έδιναν τις ίδιες ημέρες και τα ίδια θέματα με τους Διοι­κη­τές των ΥΠΕ που θα κληθούν να τους αξιο­λο­γή­σουν.

Η προ­σω­πική συνέ­ντευξη

Πάντως μετά τις ενστά­σεις ακο­λου­θεί η κλήση σε συνέ­ντευξη από την αρμόδια επι­τροπή επι­λο­γής των επτά πρώτων σε βαθ­μο­λο­γία επι­λέ­ξι­μων υπο­ψη­φίων. Αν ο αριθμός των επι­λέ­ξι­μων υπο­ψη­φίων είναι μικρό­τε­ρος των επτά, καλεί­ται σε συνέ­ντευξη το σύνολο των επι­λέ­ξι­μων υπο­ψη­φίων.

 

Η σχετική ειδο­ποί­ηση γίνεται με απο­στολή μηνύ­μα­τος στο κινητό τηλέ­φωνο ή στην ηλε­κτρο­νική διεύ­θυνση που δηλώνει ο υπο­ψή­φιος με την αίτησή του ή με άλλο μέσο που επι­λέ­γει η αρμόδια επι­τροπή επι­λο­γής. Η ειδο­ποί­ηση απο­στέλ­λε­ται του­λά­χι­στον τρεις εργά­σι­μες ημέρες πριν από την ημέρα της συνέ­ντευ­ξης.

 

Στο τέλος της δια­δι­κα­σίας η αρμόδια επι­τροπή επι­λο­γής καταρ­τί­ζει πίνακα των τριών επι­κρα­τέ­στε­ρων υπο­ψη­φίων, σύμφωνα με τη γραπτή εξέταση και το σύνολο των κρι­τη­ρίων, τον οποίο και απο­στέλ­λει στον Υπουργό Υγείας για να επι­λέ­ξει.

Πηγή ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.