Τοπικές Ειδήσεις

Το Λιμενικό Ταμείο απαντά για την επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου και την κοπή δέντρων

«Επέκταση ξύλινου πεζοδρόμου επί της οδού Αυστραλίας ως το λιμάνι Ακαντιάς, τομέας ΣΤ-Ζ της μελέτης ¨Ανάπλαση παραλιακής ζώνης από την θαλασσινή πύλη μέχρι λιμένα Ακαντιάς¨ νήσου Ρόδου».

Με τη με Α.Π.: 31333 /Φ. 4.3 Δ.Τ.Ε./10-6-2019 απόφαση του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ εγκρίθηκε η εκτέλεση του έργου: «Επέκταση ξύλινου πεζοδρόμου επί της οδού Αυστραλίας ως το λιμάνι Ακαντιάς, τομέας ΣΤ-Ζ της μελέτης ¨Ανάπλαση παραλιακής ζώνης από την θαλασσινή πύλη μέχρι λιμένα Ακαντιάς¨» . Η εκτέλεση του έργου θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση των όρων που τέθηκαν στις σχετικές αποφάσεις  της Υπουργού Πολιτισμού , των περιβαλλοντικών όρων που τέθηκαν  από τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην γνωμοδότηση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του όρου που τέθηκε στο σχετικό έγγραφο του Τμήματος Ι της Δ/νσης Α2 του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Το έργο, που εκτελείται κατόπιν της από 7-12-2018 προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου και Δήμου Ρόδου περιλαμβάνει την κατασκευή ξύλινου πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου σε μήκος 364 μ. από είσοδο της πλατείας Κυκλικής Νησίδας έως είσοδο λιμένα Ειδικότερα, ανάμεσα στο νέο ξύλινο πεζόδρομο και τον ποδηλατόδρομο προβλέπει τη διαμόρφωση εφαπτόμενης ενδιάμεσης λωρίδας 364 μέτρων και πλάτους 1,50 μέτρου με φύτευση εξήντα νέων φυτών φοινικόδεντρου ύψους τουλάχιστον 3,00 μέτρων τοποθετημένων ανά 6,00 μέτρα και οριοθετημένη από ρείθρο σκυροδέματος ύψους από το οδόστρωμα  20,00 εκατοστών. Επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες της μελέτης  που αποτυπώνουν την υφιστάμενη και την διαμορφωμένη, μετά την εκτέλεση του έργου, κατάσταση.

Με την με αριθμό 111/2020 ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου εγκρίθηκε η κοπή των δέντρων στην περιοχή εκτέλεσης του έργου σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 2ζ του άρθρου 29 του Ν. 4495/2017.  Η παραπάνω απόφαση έλαβε  υπόψη της τη σχετική συναίνεση της Διεύθυνσης  Περιβάλλοντος Πρασίνου ( αρ. πρ. 18/49543/23-3-2019) στην οποία αναφέρεται επίσης, για τη δυνατότητα διατήρησής τους, ότι η μεταφύτευσή τους σε άλλα σημεία της πόλης δεν είναι δυνατή γιατί  τα  δέντρα είναι πολύ μεγάλης ηλικίας. Σε σχετική δε πρόσφατη σύσκεψη με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Πρασίνου αποφασίστηκε τα είδη των δέντρων και  ενδιάμεσων θαμνοειδών που θα φυτευτούν .  Σε αντικατάσταση επομένως των τριάντα  παλαιών δέντρων που δεν επιτρέπουν  την εκτέλεση  του έργου για λόγους καθαρά τεχνικούς  θα φυτευτούν εξήντα νέα  δέντρα εκτός των λοιπών φυτών.

Σαν υπηρεσία συναισθανόμαστε κι επιβραβεύουμε τον προβληματισμό των πολιτών και των περιβαλλοντικών συλλόγων  όταν προβάλλεται απομονωμένα η κοπή δέντρων.  Για το λόγο αυτό πέρα των παραπάνω αναφερομένων για τη νομότυπη εκτέλεση του έργου οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα οφέλη και την ουσιαστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής . Ειδικότερα το συνολικό έργο αφορά την ανάπλαση της συγκεκριμένης περιοχής για την βελτίωση του αστικού – και όχι φυσικού επισημαίνουμε – περιβάλλοντος και την αναζωογόνηση των υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά εκτάσεων , η οποία θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη λειτουργία των λιμανιών, την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής Κόβα που αποτελεί περιοχή ΣΒΑΑ (Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης ) του Δήμου Ρόδου και την εξυπηρέτηση  των μονίμων κατοίκων της πόλης, των επισκεπτών και των τουριστών. Για το λόγο αυτό   άλλωστε το έργο προϋπολογισμού 1.250.000,00 €  είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος ¨ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2014-2020¨, στον άξονα προτεραιότητας 2 «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» ΣΑΕΠ-067/1, με κωδικό έργου 2018ΕΠ06710036 ποσού 778.000,00 € και ποσού 472.00,00 € από ίδιους πόρους ΚΑΕ: 69- 7341.002Β.

Με την παρούσα ενημέρωση ευελπιστούμε να γίνει κατανοητό ότι το προς εκτέλεση έργο, που ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και είναι χρηματοδοτούμενο από πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αποτελεί έργο ουσιαστικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος της πόλης της Ρόδου και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό κάλος και την εξυπηρέτηση  των μονίμων κατοίκων , των επισκεπτών και των τουριστών. Για το λόγο αυτό άλλωστε σε αντικατάσταση των παλαιών δέντρων που δεν επιτρέπουν  την εκτέλεση  του έργου για λόγους καθαρά τεχνικούς  θα φυτευτούν εξήντα νέα  δέντρα εκτός των λοιπών φυτών.

                                                                      Μετά τιμής

                                                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  του Δ.Λ.Τ.Ν.Δ.

                                                                               ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου