Ειδήσεις

“Διαγώνισμα” Βούτση στα κόμματα μέσω της στήλης “To Θέμα της Ημέρας”

Της Μαρίας Νταλιάνη

Μια νέα ιδέα κάνει πράξη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, πέρα κι έξω από το πλαίσιο Κανονισμού της Βουλής: Μέσω της εδικής στήλης “Το Θέμα της Ημέρας”, ο ΠτΒ επί της ουσίας καλεί τα κόμματα να διατυπώσουν θέσεις με γραπτά κείμενο στον ιστότοπο της Βουλής.

Στην πρεμιέρα της νέας πρωτοβουλίας το “θέμα” που έπεσε είναι άκρως επίκαιρο: “Τι επιδιώκει η Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup μετά την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων από τη Βουλή”, ρωτάει ο Πρόεδρος της Βουλής τα κόμματα. Φαίνεται όμως πως η νέα πρωτοβουλία έχει ενθουσιάσει μόνο τη Χρυσή Αυγή, η οποία είναι το μοναδικό κόμμα που -μέχρι στιγμής- έχει αναρτήσει τις θέσεις του στο ερώτημα περί Eurogroup.

Στον πρωτότυπο αυτό τρόπο καταγραφής των απόψεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων το Προεδρείο της Βουλής υπό το Νίκο Βούτση δεν αρκείται στο ερώτημα, αφού υπάρχει και “πρόλογος”: “Μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή, στις 18 Μαΐου και στις 9 Ιουνίου 2017, όλων των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και την υπερψήφιση των αντίμετρων της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, συνεδριάζει αύριο στο Λουξεμβούργο το Eurogroup (άτυπη συνδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης) με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα”.

Κι όχι μόνο αυτό αφού με ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην συνέχεια αναφέρεται η εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, παρ ότι σε αυτό, ως γνωστόν μετέχουν μόνο οι υπουργοί ΣΥΡΙΖΑ=ΑΝΕΛ και μερίδας Οικολόγων: “Η ελληνική πλευρά -όπως εξήγησε στο χθεσινό (13-6-2017) υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας- επιδιώκει λύση που θα ανοίγει δρόμο για αυτοδύναμη σταθερή δυνατότητα εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους. Η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί εξίσωση τριών παραμέτρων: Πρώτον, των αναγκαίων μέτρων για το χρέος, δηλαδή (α) περίοδο χάριτος για τα επιτόκια, (β) επέκταση των ωριμάνσεων ομολόγων, (γ) επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεύτερον, των ρυθμών ανάπτυξης. Τρίτον, των πρωτογενών πλεονασμάτων”.

Το εισαγωγικό κείμενο στο “Θέμα της Ημέρας” που “έπεσε” λες και πρόκειτια για πανελλήνιες εξετάσεις, παραμονή του Eurogroup, καταλήγει σχεδόν ως δημοσιογραφικό κείμενο ως εξής:

“Εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα, ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη. Διεκδικούμε δεσμεύσεις για συγκεκριμένες αναπτυξιακές δράσεις, ώστε να πετύχουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Και βεβαίως, τη μεγαλύτερη δυνατή επέκταση, καθώς και την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποπληρωμών” διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι “το κλειδί βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για μια λελογισμένη και δίκαιη πρόταση που σέβεται τις επιφυλάξεις όλων των πλευρών και δημιουργεί τους όρους για την οριστική υπέρβαση της κρίσης”.

Η συνέχεια προβλέπεται άκρως ενδιαφέρουσα καθώς ήδη οι αντιδράσεις είναι εντονότατες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κοινοβουλευτικά στελέχη της οποίας επισημαίνουν ότι αυτά τα πράγματα είναι πρωτοφανή.

Πάντως, πριν ζητήσει τις θέσεις των κομμάτων για το Eurogroup, η Βουλή τις είχε ζητήσει για ένα εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα θέμα στο οποίο και είχαν ανταποκριθεί αναρτώντας τις ανακοινώσεις του όλα τα κόμματα. Πρόκειται για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου