Συνεντεύξεις

Κ. Ζαχαριάδης: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ουσιαστικά επιδοτούν την αισχροκέρδεια»

Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, με την κυβέρνηση να φέρει πολύ σημαντικές ευθύνες. Μετά από την εννιάμηνη λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων ο κ Μητσοτάκης ανακοίνωσε «μέτρα που ουσιαστικά επιδοτούν την αισχροκέρδεια. Η σημερινή πρακτική του κ. Μητσοτάκη κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς, και αφήνει τους φτωχούς στη μοίρα τους.

Συνέντευξη στον Γιάννη Μπόζιο

Σχετικά με την εξωτερική πολιτική ο κ. Ζαχαριάδης δηλώνει ανήσυχος διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται αποφασισμένη να περάσει σε φίλους και συμμάχους, και σε διεθνείς οργανισμούς, το μήνυμα της πραγματικής διάστασης της τουρκικής προκλητικότητας και δεν απαιτεί ενέργειες αντίδρασης και αταλάντευτης τήρησης του διεθνούς δικαίου. Επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση λόγω της κρισιμότητας του θέματος και των πρωτοφανών προκλήσεων της Τουρκίας, ειδικότερα σε μια περίοδο που ο κ. Ερντογάν «χτίζει» το προφίλ του ειρηνοποιού στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αναφορικά με τη στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο θέμα της συνεργασίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Εμάς ο πολιτικός μας αντίπαλος δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση. Το ερώτημα λοιπόν αντιστρέφεται και απευθύνεται στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή; Θεωρούν πετυχημένα και ελπιδοφόρα τα εγχειρήματα τύπου Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σκανδιναβικών χωρών, Γερμανίας; Πιστεύουν στις αυτοδύναμες ή στις συμμαχικές κυβερνήσεις;».
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βγαίνει από το συνέδριό του πιο ενιαίος και πιο συνεκτικός. Είναι δημοκρατικό κεκτημένο για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ο ανοιχτός διάλογος, οι θεσμοθετημένες τάσεις και η σύνθεση τελικώς των απόψεων.
Οι εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου για τον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτούν την συνάντηση του κοινωνικού και του εκλογικού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον κομματικό. Καλούμε τον κόσμο της προοδευτικής παράταξης, τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας, να συμμετέχουν και να δώσουν σήμα πολιτικής αλλαγής και νέας αρχής.
• Έχει υπάρξει ανακοίνωση ενός πλαισίου για τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος, από την πρώτη Ιουνίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Ποια στάση κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε αυτό, μετά και τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής;
Μετά από την εννιάμηνη λεηλασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε «μέτρα» που ουσιαστικά επιδοτούν την αισχροκέρδεια. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως τόσο καιρό έλεγε ψέματα, αφού οι λογαριασμοί είχαν εκτοξευτεί πολύ πριν τον πόλεμο με δική του ευθύνη. Αυτό δηλαδή που αποφάσισε είναι να ανοίξει το δημόσιο ταμείο και να βγάλει χρήματα των φορολογουμένων για να καλύψει μέρος των σπασμένων από τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ρεύματος και ιδιαίτερα της ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys.
Με τον τόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να εφαρμόσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής κατέληξε στη δημιουργία μιας de facto «ρήτρας πολλαπλασιασμού» της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, που μεταφέρει το σύνολο των διακυμάνσεων των τιμών στους τελικούς καταναλωτές.
Το μείζον κοινωνικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρέπει να στερηθούν οι πολίτες που αδυνατούν πραγματικά να επιβιώσουν, η αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αναθεωρηθεί στα πρότυπα των παρεμβάσεων που έχουν κάνει η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία.
Η σημερινή πρακτική του κ. Μητσοτάκη κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους, τους μεσαίους φτωχούς, και αφήνει τους φτωχούς στη μοίρα τους.
• Πώς αξιολογείτε την πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας;
Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, με την κυβέρνηση να φέρει πολύ σημαντικές ευθύνες.
Η ταχεία και βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ένας κρίσιμος παράγοντας, που είχε ως αποτέλεσμα να βαθύνει η εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο.
Δεύτερος παράγοντας ήταν το γεγονός ότι η ΔΕΗ απώλεσε τον ρυθμιστικό της ρόλο στην αγορά ενέργειας και συμπεριφέρεται πλέον ως ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης που το μόνο του μέλημα είναι τα κέρδη και η τιμή της μετοχής.
Επιπλέον, θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει ήδη μια σειρά από εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει χρησιμοποιήσει κανένα. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, κάτι που έχουν κάνει περισσότερες από 15 χώρες.

Δεύτερο μέτρο είναι η φορολόγηση αυτών που ονομάζονται «ουρανοκατέβατα» κέρδη, τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή παραγωγής με την τιμή χονδρικής πώλησης στο ρεύμα.
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης παίζει κρυφτό με τη ΡΑΕ για το αν υπάρχουν αυτά τα κέρδη, τη στιγμή που οι πολίτες δεν βγάζουν το μήνα.
Η κυβέρνηση, που αμφισβητεί την ύπαρξη υπερκερδών στην αγορά ενέργειας, είναι η ίδια κυβέρνηση που έλεγε στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα δεν θα ξεπεράσουν τα 2 με 3 ευρώ.
• Πώς κρίνετε την εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών;
Είμαι πολύ ανήσυχος με την εξωτερική μας πολιτική. Είχα καταλάβει από τότε που ο κ. Μητσοτάκης ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν αντιλαμβάνεται τη συνθετότητα και την κρισιμότητα των θεμάτων. Θυμάστε το «ανταλλάξατε το Μακεδονικό με τις συντάξεις»;
Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης πέρα από την αγορά οπλικών συστημάτων που κάνει πολύ χαρούμενους τους πωλητές και φτωχότερους τους αγοραστές, δεν έχει πολλά να μας πει. Δεν άκουσα όσα περίμενα για τις Ρωσοτουρκικές σχέσεις, για την επόμενη μέρα στη Συρία, για το προσφυγικό, για την ενεργειακή ασφάλεια, το Κυπριακό.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται αποφασισμένη να περάσει σε φίλους και συμμάχους, και σε διεθνείς οργανισμούς, το μήνυμα της πραγματικής διάστασης της τουρκικής προκλητικότητας και δεν απαιτεί ενέργειες αντίδρασης και αταλάντευτης τήρησης του διεθνούς δικαίου.
Λόγω της κρισιμότητας του θέματος και των πρωτοφανών προκλήσεων της Τουρκίας, ειδικότερα σε μια περίοδο που ο κ. Ερντογάν «χτίζει» το προφίλ του ειρηνοποιού στον πόλεμο της Ουκρανίας, πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση.
Είμαστε το κόμμα που μιλάει διαχρονικά για την ανάγκη ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε ένα πλαίσιο όμως ανοιχτής διπλωματίας και σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.
• Κατά τη διάρκεια του 3ου συνεδρίου του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας για συνεργασία, το οποίο το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να αποδοκίμασε. Πώς κρίνετε τη στάση του Κινάλ στο θέμα της συνεργασίας;
Εμάς ο πολιτικός μας αντίπαλος δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση. Το ερώτημα λοιπόν αντιστρέφεται και απευθύνεται στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Πιστεύουν ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή; Πιστεύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Δεξιά κυβέρνησή του είναι μέρος του προβλήματος ή μέρος της λύσης; Θεωρούν πετυχημένα και ελπιδοφόρα τα εγχειρήματα τύπου Ισπανίας, Πορτογαλίας, Σκανδιναβικών χωρών, Γερμανίας; Πιστεύουν στις αυτοδύναμες ή στις συμμαχικές κυβερνήσεις; Εμείς πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να ζητήσουν κάτι καλύτερο για την Ελλάδα.
Δεν μπορούν να λένε «Τσίπρας και Μητσοτάκης» τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια. Πέρασαν τρία χρόνια, χίλιες μέρες και πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να διαλέξουν πολιτικό αντίπαλο και στην Ελλάδα, και αντίστοιχα στην Ευρώπη πρέπει να διαλέξουν συμμάχους. Καλές οι φωτογραφίες με τους σοσιαλιστές και δημοκράτες κάθε μήνα πριν τη Σύνοδο Κορυφής στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορούν να λένε ότι ανήκουν στην ίδια ευρω-ομάδα με Κόστα και Σάντσες και την ίδια στιγμή στην Ελλάδα οι αποστάσεις μεταξύ Δεξιάς και Προοδευτικής Παράταξης να είναι ίσες.
• Τι σηματοδοτεί η εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος αλλά και οι εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Σηματοδοτεί την συνάντηση του κοινωνικού και του εκλογικού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με τον κομματικό. Σηματοδοτεί την ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο. Καλούμε τον κόσμο της προοδευτικής παράταξης, τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας να συμμετέχουν και να δώσουν σήμα πολιτικής αλλαγής και νέας αρχής.
• Από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, φάνηκε να υπάρχουν κάποιες εσωκομματικές αντιθέσεις. Πού οφείλονται; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τις υπερβεί;
Είναι δημοκρατικό κεκτημένο για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ο ανοιχτός διάλογος, οι θεσμοθετημένες τάσεις και η σύνθεση τελικώς των απόψεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία βγαίνει από το συνέδριό του πιο ενιαίος και πιο συνεκτικός.
Αποχρώσεις και επιμέρους απόψεις υπάρχουν όπως σε κάθε ζωντανό δημοκρατικό κόμμα, ο κοινός στόχος όμως είναι ένας και σε αυτό είμαστε απολύτως συσπειρωμένοι. Να οργανώσουμε ιδεολογικά και πολιτικά την κυβερνητική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτή τη νεοσυντηρητική, οπισθοδρομική, αποτυχημένη κυβέρνηση.
Για την Δημοκρατική Παράταξη που υπηρετούμε δεν φτάνει απλώς ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό. Θέλουμε και μπορούμε να νικήσουμε.
Εκπροσωπούμε τους ενεργούς, τους δημοκρατικούς πολίτες που θέλουν διαφορετική πορεία για την Ελλάδα. Θέλουν την πατρίδα μας χώρα δίκαιης ανάπτυξης, χώρα αλληλεγγύης, περιβαλλοντικής προστασίας, χώρα ανθεκτική στις κρίσεις στα δύσκολα χρόνια που έρχονται.
Μια Ελλάδα στον στενό πυρήνα της Ευρώπης που μπορεί – γιατί όχι- να προσφέρει ιδέες και παραδείγματα ευημερίας και ανοιχτής δημοκρατίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου