Τοπικές Ειδήσεις

Εκκληση προς τους πολίτες για αποφυγή των πυρκαγιών

Συνάντηση εργασίας είχε χτες ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Ευστρατίου, με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Νικήτα Βενιό για μια σειρά από θέματα που αφορούν στην αντιπυρική περίοδο και στον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία των υπηρεσιών της ΠΥΡ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ευστρατίου δήλωσε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Ρόδου κ. Νικήτα Βενιό έχουμε σχεδόν σε καθημερινή βάση επικοινωνία, ενώ συνεργαζόμαστε σε θέματα που αφορούν στην παρέμβαση και στην αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Διανύουμε την αντιπυρική περίοδο κι έχουμε σε εξέλιξη μια σειρά από εργασίες όπως καθαρισμοί δεξαμενών, προετοιμασίες κ.λπ. για να είμαστε σε ετοιμότητα διά παν ενδεχόμενο».
Ο διοικητής της ΠΥΡ Ρόδου κ. Βενιός δήλωσε τα εξής:
«Όπως ανέφερε και ο κ. αντιπεριφερειάρχης, έχουμε άρτια συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή σε ό,τι έχει να κάνει με την δασοπυρόσβεση αλλά και με την ΠΥΡ. Η ΠΝΑι, ήταν και είναι πάντα στο πλευρό μας, σε ό,τι χρειαστεί. Υπάρχουν πάνω από 25 υδατοδεξαμενές σε όλο το νησί της Ρόδου και μάλιστα σε σημεία, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για δίκτυο ύδρευσης.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε να ελέγχουμε και να διατηρούμε τις δεξαμενές γεμάτες με νερό, έτσι ώστε εάν χρειαστεί να υπάρχουν αποθήκες νερού σε κάθε περιοχή του νησιού. Πέραν τούτου, υπάρχουν και άλλα θέματα που αφορούν στην ΠΥΡ αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει από μόνη της χωρίς την συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο του πρώτου όσο και του δεύτερου βαθμού».
Ο κ. Βένιος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες της Ρόδου να είναι πολύ προσεκτικοί σε κάθε δραστηριότητα που μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνο πυρκαγιάς κατά την διάρκεια των επομένων μηνών: «Πρέπει να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (ισχυρούς ανέμους, υψηλές θερμοκρασίες, κ.λπ.)
Εμείς, είμαστε πάντα σε επιφυλακή σε 24ωρη βάση και θα ήθελα να επισημάνω πως η ΠΥΡ έχει ενισχυθεί από την 1η Μαΐου με 27 άτομα (συν 10 άτομα στην Κάρπαθο) με εποχικό προσωπικό. Έχουμε 8 περιπολικά σε όλη τη Ρόδο (υπό κανονικές συνθήκες) ενώ όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, τα οχήματα είναι διπλάσια. Αυτά βρίσκονται σε υπηρεσία σε καθημερινή βάση ενώ μερικά όλο το 24ωρο. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου που μας έχει διαθέσει μία θέση στην Παναγιά Τσαμπίκα (στεγασμένος χώρος) για να καλύψουμε μια δύσκολη περιοχή όπως ο Αρχάγγελος, ενώ υπάρχει και φυλάκιο στην Κοιλάδα των Πεταλούδων –επίσης δύσκολο σημείο. Ακόμη έχουμε φυλάκια: στον Άγιο Σουλά, στον Μονόλιθο, στην Προφύλια, στα Σιάννα, έξω από τον Έμπωνα, στην Πυλώνα, στο Φαληράκι, στην Φιλέρημο. Επίσης υπάρχουν φυλάκια από εθελοντικές ομάδες στον Καλαμώνα, στη Σάλακο και στον Ατάβυρο.
»Θεωρώ πως είμαστε σε καλή κατάσταση –αν και πέρσι είχαμε μεγάλο αριθμό πυρκαγιών και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από άλλες χρονιές. Μπορεί να μην το… κατάλαβε κανένας αυτό, γιατί καταφέραμε να βρισκόμαστε στο σημείο της κάθε πυρκαγιάς πολύ γρήγορα και προλάβαμε το κακό, αυτό όμως το οφείλουμε στη συνεργασία όλων: στους άνδρες της ΠΥΡ, στην ΠΝΑι, στις εθελοντικές ομάδες –των οποίων η βοήθεια είναι πολύτιμη. Να σημειώσουμε πως μας βοήθησαν και οι απλοί πολίτες καθώς ήταν πάντα στο πλευρό μας».
Ο κ. Ευστρατίου επέστησε την προσοχή των πολιτών και ανακοίνωσε ότι η ΠΝΑι βρίσκεται σε αναμονή της παραλαβής των ελικοπτέρων που θα ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής μας. «Να είμαστε όλοι προσεκτικοί διότι ποτέ δεν ξέρεις πώς θα ξεκινήσει κάποια πυρκαγιά και πώς θα εξελιχθεί», τόνισε.
Καταλήγοντας ο διοικητής της ΠΥΡ Ρόδου ξεκαθάρισε πως: «Δεν πρέπει να παίζουμε με την φωτιά! Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν πολύ νωρίς φέτος –κάτι που είναι ανησυχητικό. Επιμένω να ζητάω από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους. Η κύρια αιτία πρόκλησης πυρκαγιών στην περιοχή μας, είναι η καύση των ξερών κλαδιών και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα. Άλλες αιτίες είναι, οι εργασίες στα χωράφια, σε άδειους χώρους, η αμέλεια, τα γεωργικά μηχανήματα κ.λπ. Να θυμόμαστε πάντα ότι η φωτιά δεν είναι παιχνίδι!!!» όπως τόνισε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου