Ειδήσεις

Διασωληνωμένοι αναμένουν… μια θέση σε ΜΕΘ

Υους τελευταίους δύο μήνες, η λίστα της μεγάλης αγωνίας που συντάσσεται καθημερινά με τους ασθενείς που περιμένουν να αδειάσει μία θέση σε Εντατική για να παλέψουν υπό καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους, αριθμεί περί τα 14 έως 20 άτομα. Είναι ασθενείς που παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους νοσοκομείων με τους γιατρούς και τους εντατικολόγους να προσπαθούν να κάνουν ό,τι είναι επιστημονικώς (και ανθρωπίνως…) δυνατόν για να τους παρέχουν την κατάλληλη φροντίδα. «Αλλά αυτά είναι τριτοκοσμικά. Δεν είναι ευρωπαϊκή νοσηλεία αυτή», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Αττικόν», Απ. Αρμαγανίδης.

Οσο σκληρό κι αν ακούγεται, η κατάσταση είναι «βελτιωμένη» σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του έτους, τότε που λόγω της έξαρσης της γρίπης στη λίστα καθημερινά αναγράφονταν 35-40 ασθενείς. Υπήρξαν και μέρες που ξεπερνούσαν και τους 70! Ακόμα πιο σκληρό είναι ότι την ίδια στιγμή που ασθενείς διασωληνωμένοι στους θαλάμους περιμένουν, 140 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή σχεδόν το 25% όσων υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας, είναι κλειστές. Kαι θα παραμείνουν κλειστές έως ότου «ξεκολλήσει» και ολοκληρωθεί ο γνωστός μετά και τις «παρεμβάσεις» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβασιούχων γιατρών, που είναι στον «αέρα» από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι κλίνες… ως αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπ. Υγείας, αυτή τη στιγμή η χώρα διαθέτει 578 κλίνες σε ΜΕΘ δημόσιων νοσοκομείων, εκ των οποίων είναι σε λειτουργία οι 438 και μένουν κλειστές 140. Ειδικότερα, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής διαθέτει 154 κλίνες Εντατικής και λειτουργούν οι 123, η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου 134 κλίνες και λειτουργούν οι 104, η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας 65 και λειτουργούν οι 45, η 4η ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης 76 και λειτουργούν οι 62, η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας 42 και λειτουργούν οι 23, η 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου, Ιονίων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας 62 και λειτουργούν οι 48 και η 7η ΥΠΕ Κρήτης 45 και λειτουργούν οι 33 κλίνες Εντατικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΕΠΥ, κ. Νίκο Παπαευσταθίου, για να τεθούν σε λειτουργία οι 140 «κλειστές» κλίνες χρειάζονται 110 γιατροί και 420 νοσηλευτές, δηλαδή περίπου όσοι αναμένεται να διοριστούν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο κ. Αρμαγανίδης, το πρόβλημα με τις κλειστές ΜΕΘ είναι τουλάχιστον δεκαετίας. Η μόνη περίοδος που το ποσοστό των κλειστών κλινών έπεσε στο 11% -από το 25% που είναι συνήθως- ήταν το 2009 όταν έγιναν προσλήψεις συμβασιούχων για να αντιμετωπιστεί η πανδημία γρίπης. Οι θητείες αυτών έληξαν, εν συνεχεία διορίστηκε άλλη μία «φουρνιά» συμβασιούχων, οι οποίοι επίσης αποχώρησαν. «Και τώρα, ξανά προκήρυξη τον Φεβρουάριο, είμαστε Μάιο και περιμένουμε ακόμα…», σημειώνει. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη ΜΕΘ του «Αττικόν», όπου σήμερα 14 κλίνες είναι ανοιχτές και 13 κλειστές. Οι εν λειτουργία κλίνες είχαν φτάσει στο παρελθόν τις 25 στην εν λόγω μονάδα, μετά έπεσαν στις 12, αυξήθηκαν πάλι στις 22 και μειώθηκαν εκ νέου στις 14.

«Ετσι, κάθε μέρα υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς στους ορόφους και οι εντατικολόγοι μαζί με τους γιατρούς των κλινικών κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και όταν αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ, προσπαθούμε να δούμε ποιον θα πρωτοβάλουμε», λέει ο κ. Αρμαγανίδης. Στην ερώτηση «πόσες κλίνες Εντατικής χρειάζονται στην Ελλάδα», ο καθηγητής επικαλείται ενδεικτικά και μόνο δήλωση που είχε κάνει η πρώην υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: διπλάσιες από αυτές που έχουμε τώρα. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν λίγο λιγότερες από 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12 ανά 100.000 κατοίκους και η Γερμανία έχει 29 ανά 100.000 κατοίκους. «Ομως εάν δεν αποδείξουμε ως χώρα ότι μπορούμε να ανοίξουμε τουλάχιστον αυτές που έχουμε ήδη φτιάξει, τότε πώς μπορούμε να μιλάμε για δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ; Δέκα χρόνια τώρα δεν το έχουμε καταφέρει. Ας ανοίξουμε αυτές που έχουμε και βλεπουμε», σημειώνει ο κ. Αρμαγανίδης, προσθέτοντας «χρειάζεται ένα πλάνο πενταετίας. Να ανοίγουν έστω 20 κάθε χρόνο. Αλλά με μόνιμο προσωπικό, γιατί τώρα με τους συμβασιούχους μπορεί να λυθεί το πρόβλημα για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά μετά θα έχουμε ξανά τα ίδια».

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ κ. Παπαευσταθίου, ανέφερε στην «Κ» και την ανάγκη να θεσμοθετηθούν ιατρικά κριτήρια για το ποιος πρέπει να εισάγεται για νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς και για το πότε ο ασθενής πρέπει να βγαίνει από τη ΜΕΘ, είτε επειδή βελτιώθηκε η υγεία του, είτε επειδή δεν μπορεί να του προσφέρει τίποτα περισσότερο…

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου