Τοπικές Ειδήσεις

NHΣIδA: Iκανοποίηση του περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου για τα αποτελέσματα

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ εμφανίσθηκε χτες με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος. Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, υπογράμμισε τα εξής:
«Το Πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ είναι μια πρωτοβουλία περιφερειών να ενισχύσουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Όμως δεν είναι χρήματα εθνικά, αλλά ευρωπαϊκά –μέσα από το ΕΣΠΑ, από τα περιφερειακά προγράμματα της κάθε περιφέρειας. Και το λέω αυτό, γιατί αυτό δημιουργεί ένα ειδικό περιβάλλον, με σκληρούς κανόνες στην διαχείριση. Ειπώθηκαν τόσα πολλά. Για πολλά από αυτά… ‘ντράπηκαν’ και τα ίδια τα ψέματα (!) σε ό,τι αφορά αυτό το πρόγραμμα. Θα σας δώσω τα στοιχεία: 10.129 περίπου υπέβαλαν αιτήσεις εκ των οποίων, οι 1.100 φάκελοι ήταν ελλιπείς και κόπηκαν στον έλεγχο από τον ΕΦΕΠΑΕ. Αυτό σημαίνει ότι έμειναν 8.922 περίπου επιχειρήσεις από τις οποίες, εντάθηκαν και χρηματοδοτούνται 3.705. Αυτό από μόνο του, ανεβάζει το ποσοστό επιτυχίας στο 41,5% -κάτι που δεν θα το βρείτε σε κανένα άλλο πρόγραμμα από τις περιφέρειες που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα. Και το λέω αυτό, γιατί η ΠΝΑι είναι η 6η κατά σειρά περιφέρεια που ανακοινώνει αποτελέσματα και μένουν ακόμη εφτά.
«Ωστόσο, εμείς έχουμε το υψηλότερο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων τόσο από όσες ανακοίνωσαν αποτελέσματα μέχρι τώρα όσο και από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας, που βάλαμε στο πρόγραμμα. Είμαστε η μόνη περιφέρεια που έχει κλάδο, με 100% επιτυχία και μιλάω για το λιανεμπόριο και κυρίως τα μικρά καταστήματα. Κι εκεί ήταν μεγάλο το στοίχημα για εμάς. Όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν, πήραν χρήματα και μάλιστα περίσσεψαν πόροι που θα μεταφερθούν σε άλλες κατηγορίες».
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα ποσοστά επιτυχίας στην εστίαση (54%) ενώ στην μεταποίηση είναι ακόμη μεγαλύτερο (πάνω από 60%). Χαμηλά ποσοστά σημειώθηκαν στον τουρισμό, όπου ο αριθμός των αιτήσεων ήταν μικρός αλλά είχε και περιορισμένους διαθέσιμους πόρους.

«Δεν παύει να είναι μια πάρα πολύ μεγάλη παρέμβαση, για τα δικά μας οικονομικά δεδομένα: 35εκ. ευρώ σε 3.705 επιχειρήσεις. Βέβαια, καμία επιδότηση ή βοήθεια δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια οικονομία που λειτουργεί κανονικά –είναι προφανές. Έχει όμως σημασία μέσα στην κρίση να κάνουμε όποια παρέμβαση μπορούμε».
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ξεκαθάρισε πως τα χρήματα θα ξεκινήσουν να εκταμιεύονται μέσα στον Απρίλιο καθώς ‘η όποια διαδικασία των ενστάσεων, δεν θα αναστείλει τις πληρωμές’ όπως είπε. Αυτό σημαίνει πως όσες επιχειρήσεις κερδίσουν τις ενστάσεις που θα καταθέσουν για να ενταχθούν στην χρηματοδότηση, θα πληρωθούν με αντίστοιχη αύξηση του προϋπολογισμού.
«Εμείς κοιτάμε τι κάνουμε εδώ αλλά κοιτάμε και την γενικότερη εικόνα. Αυτός ο λαϊκισμός και η συζήτηση ότι μοιράζουμε λεφτά δεν είναι σωστή. Λεφτά μοιράζονται μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα από τέσσερα μέτρα, έχουν έρθει 1,25 δις ευρώ στο Νότιο Αιγαίο. Εμείς στοχεύσαμε να βοηθήσουμε τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και είμαι περήφανος γι αυτό. Όσοι λένε ‘κοιτάξτε τι κάνει η μία ή η άλλη περιφέρεια’… απλά δεν ξέρουν τι λένε. Μιλάνε για να μιλάνε. Εμείς μιλάμε με πραγματικά στοιχεία.
»Επίσης να σημειώσουμε πως η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (άνω του 95%) πήρε το ‘ταβάνι’ των 10.000 ευρώ σε επιδότηση. Μιλάμε για δύο επιχειρήσεις στις πέντε που εντάχθηκαν. Μακάρι να είχαμε και άλλα διαθέσιμα κονδύλια. Εμείς, κάναμε ‘overdraft’ (που σημαίνει ότι υπάρχουν όρια στους πόρους)». Είπε ακόμη πως όλοι έχουν δικαίωμα για ένσταση

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΕΖΟΝ
Ερωτηθείς σχετικά με την τουριστική σεζόν του 2021, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου υπογράμμισε τα εξής:
«Το 2020 την ίδια περίοδο, ήμασταν σε πολύ μεγαλύτερη αγωνία, γνωρίζαμε πολύ λιγότερα πράγματα, είχαμε πολύ λιγότερα όπλα στη διάθεσή μας. Όμως, δουλέψαμε με σχέδιο και μπήκαμε στην προσπάθεια να χτίσουμε πάνω στο σχέδιό μας και το περιβάλλον όσο καλύτερα μπορούσαμε. Είναι πολλά τα επίπεδα πάνω στα οποία θα πρέπει να δουλέψουμε το 2021. Είναι βεβαίως, η υγειονομική ασφάλεια ανάλογα με το επιδημιολογικό περιβάλλον, είναι το μάρκετινγκ και μια σειρά από άλλα θέματα. Είμαστε η μόνη περιοχή που δεν σταμάτησε να κάνει μάρκετινγκ καθόλου. Έχουμε μια σταθερή παρουσία στις αγορές, έχουμε συνεργασία και συνεννόηση με αεροπορικές εταιρείες, με τουριστικούς πράκτορες, με τουρ οπερέιτορς, με τους επιχειρηματίες για τα πρωτόκολλα κ.λπ.
Είμαστε έτοιμοι! Και σαν προορισμός μαζί με ολόκληρη την τοπική κοινωνία –συνολικά- είμαστε έτοιμοι και υπεύθυνοι. Και αυτό, εκτιμάται. Σήμερα, απολαμβάνουμε την εμπιστοσύνη σε αγορές – κλειδιά. Κι αυτό γιατί το 2020 που ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του τουρισμού, δείξαμε ότι έχουμε περιεχόμενο και ουσία. Φέτος, εισπράττουμε την εμπιστοσύνη των αγορών.
Οποτεδήποτε κι αν ανοίξουμε να ξέρετε ότι ο κόσμος θα έρθει. Υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον. Η σεζόν, συνολικά όμως, θα κριθεί το φθινόπωρο από το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην Ευρώπη. Να σας θυμίσω πως πέρσι η Ρόδος έπιασε κανονικά και τον Νοέμβριο μήνα. Κλείσαμε, επειδή οι άλλες χώρες το ζήτησαν. Όσον αφορά το ό,τι είμαστε στο ‘βαθύ κόκκινο’: σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη είναι στο…. ‘βαθύ κόκκινο’! Δεν υπάρχει πουθενά κάποια χώρα που να είναι στο πράσινο! Αυτό δεν είναι, βέβαια, άλλοθι και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτό».
Τόνισε πάντως, πως στο προσεχές διάστημα αναμένεται να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, πράγμα που θα συμβάλει και στην καλύτερη πορεία της κατάστασης της περιοχής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου