ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία από τη Ρόδο, του Ν. Ανδρουλάκη

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Ανδρουλάκης

Σαφές μή­νυ­μα στην Τουρ­κία να σε­βα­στεί το διε­θνές δί­καιο και να στα­μα­τή­σει τα πα­ρά­λο­γα αφη­γή­μα­τα για «γα­λά­ζια πα­τρί­δα» και απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των νη­σιών, έστει­λε ο πρό­ε­δρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Αν­δρου­λά­κης από τη Ρόδο, την οποία επι­σκέ­φθη­κε για να πα­ρα­στεί στις εκ­δη­λώ­σεις για την 74η επέ­τειο της Εν­σω­μά­τω­σης της Δω­δε­κα­νή­σου με την Ελ­λά­δα.

«Ο Ελ­λη­νι­σμός τιμά την 74η επέ­τειο από την Εν­σω­μά­τω­ση της Δω­δε­κα­νή­σου. Σε μια δύ­σκο­λη και τρα­γι­κή στιγ­μή για την αν­θρω­πό­τη­τα. Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι ο σε­βα­σμός του Διε­θνούς Δι­καί­ου είναι μο­νό­δρο­μος για την ει­ρή­νη και την ευ­η­με­ρία με­τα­ξύ των λαών.Αυτό είναι και το μή­νυ­μα μου απέ­να­ντι στη γει­το­νι­κή χώρα Τουρ­κία και την ηγε­σία της. Να στα­μα­τή­σει τα πα­ρά­νο­μα αφη­γή­μα­τα περί γα­λά­ζιας πα­τρί­δας και απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­σης των νη­σιών μας. Με αυτά θα γίνει πα­ρί­ας της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας. Και θα προ­κα­λεί συ­νε­χώς τον ελ­λη­νι­κό λαό. Εμείς θέ­λου­με στα­θε­ρό­τη­τα και ευ­η­με­ρία. Εί­μα­στε μια χώρα που στέ­κε­ται πάντα με την πλευ­ρά του Διε­θνούς Δι­καί­ου», είπε χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά σε δη­λώ­σεις που έκανε στους δη­μο­σιο­γρά­φους αμέ­σως μετά την πα­ρέ­λα­ση.

Κλη­θείς να σχο­λιά­σει τον τρόπο που η κυ­βέρ­νη­ση δια­χει­ρί­ζε­ται την ρω­σι­κή ει­σβο­λή στην Ου­κρα­νία, μί­λη­σε για μια πρω­το­φα­νή κα­τά­στα­ση και για σο­κα­ρι­στι­κές στιγ­μές καθώς εκα­τομ­μύ­ρια άν­θρω­ποι κα­τα­στρέ­φο­νται και χι­λιά­δες χά­νουν τη ζωή τους:

«Η πα­ρά­νο­μη ει­σβο­λή της Ρω­σί­ας στην Ου­κρα­νία είναι μια πρω­το­φα­νής και πολύ δύ­σκο­λη κα­τά­στα­ση για την Ευ­ρώ­πη. Ζούμε σο­κα­ρι­στι­κές στιγ­μές. Εκα­τομ­μύ­ρια άν­θρω­ποι κα­τα­στρέ­φο­νται και χι­λιά­δες χά­νουν τη ζωή τους. Πρέ­πει και η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση να πάρει απο­φά­σεις για ενιαία εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή και ενιαία άμυνα και ασφά­λεια. Και αυτό αφορά όλα τα σύ­νο­ρα της. Από την Εσθο­νία και τη Φιν­λαν­δία μέχρι την Ελ­λά­δα και την Κύπρο. Και η κυ­βέρ­νη­ση πρέ­πει να πάρει πρω­το­βου­λί­ες ώστε αυτή η πο­λι­τι­κή που πρέ­πει να έχει η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση να πρω­τα­γω­νι­στεί στη χώρα μας. Πρέ­πει σε αυτές τις τρα­γι­κές συν­θή­κες να πά­ρου­με απο­φά­σεις».

Ερω­τη­θείς σχε­τι­κά με την ακρί­βεια και τις αυ­ξή­σεις στα καύ­σι­μα και στις τιμές του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος ο πρό­ε­δρος του ΚΙΝΑΛ κα­τη­γό­ρη­σε την κυ­βέρ­νη­ση για ατολ­μία:

«Η ενερ­γεια­κή κρίση έχει γίνει ένα πάρα πολύ δύ­σκο­λο πεδίο για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία. Δυ­σκο­λεύ­ει τα νοι­κο­κυ­ριά τις επι­χει­ρή­σεις την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα και την πα­ρα­γω­γή της χώρας. Υπάρ­χει ατολ­μία από την κυ­βέρ­νη­ση . Η επι­λο­γή να έχου­με εξάρ­τη­ση από το φυ­σι­κό αέριο ήταν λάθος επι­λο­γή από την κυ­βέρ­νη­ση. Πρέ­πει τώρα να πάμε σε μια πιο ήπια απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση η οποία θα βάλει πε­ρισ­σό­τε­ρες ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές στο μείγ­μα το ενερ­γεια­κό μας. Για το λόγο αυτό ένα με­γά­λο κομ­μά­τι των πόρων από το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης πρέ­πει να επεν­δυ­θεί στα δί­κτυα.

Ώστε η χώρα να έχει υψηλή δυ­να­τό­τη­τα σε συν­δε­σι­μό­τη­τα με τις ΑΠΕ. Και να υπάρ­χει πλα­φόν στη ρήτρα ανα­προ­σαρ­μο­γής και φο­ρο­λό­γη­ση στα υπερ­κέρ­δη που έχουν οι με­γά­λοι πα­ρα­γω­γοί ενέρ­γειας. Αυτή τη στιγ­μή υπάρ­χει κερ­δο­σκο­πία στην αγορά», δή­λω­σε ο πρό­ε­δρος του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, μι­λώ­ντας για τους πιο ευά­λω­τους Έλ­λη­νες ο κ. Νίκος Αν­δρου­λά­κης τό­νι­σε ότι πρέ­πει να μειω­θεί ο ΦΠΑ στα βα­σι­κά αγαθά: «Αυτές πρέ­πει να είναι πρω­το­βου­λί­ες της κυ­βέρ­νη­σης και όχι μέσα από την ατολ­μία της να δη­μιουρ­γεί νέες κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες και να υπο­νο­μεύ­ε­ται η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της χώρας μας».

ΠΕ­ΡΙΟ­ΔΕΙΑ ΣΕ ΡΟΔΟ, ΑΦΑ­ΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡ­ΧΑΓ­ΓΕ­ΛΟ

Αμέ­σως μετά, ο πρό­ε­δρος του Κινάλ έκανε μία βόλτα στην πόλη της Ρόδου όπου συ­νο­μί­λη­σε με κόσμο και αρ­γό­τε­ρα επι­σκέ­φτη­κε τ’ Αφά­ντου και τον Αρ­χάγ­γε­λο και κά­θι­σε σε γεύμα στα Στε­γνά.

Τον κ. Αν­δρου­λά­κη, συ­νό­δευαν ο τέως υφυ­πουρ­γός κ. Γιώρ­γος Νι­κη­τιά­δης, το μέλος της Κε­ντρι­κής Πο­λι­τι­κής Επι­τρο­πής του κόμ­μα­τος κ. Βάιος Κα­λο­πή­τας, ο τέως δή­μαρ­χος κ. Φώτης Χα­τζη­διά­κος, η κυρία Κα­τε­ρί­να Γα­βα­λά (από την Κω), τα στε­λέ­χη της Συ­ντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής που ορί­στη­κε πρό­σφα­τα, η γραμ­μα­τέ­ας της Συ­ντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής Βο­ρεί­ου Συ­γκρο­τή­μα­τος κ. Στέλ­λα Σούλη και στε­λέ­χη του κόμ­μα­τος στην πε­ριο­χή μας.

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες στο πε­ρι­θώ­ριο του με­ση­με­ρια­νού, ο κ. Αν­δρου­λά­κης έδωσε κα­τευ­θύν­σεις στα στε­λέ­χη και τό­νι­σε πως οι εσω­κομ­μα­τι­κές εκλο­γές προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται προς το τέλος Μαΐου, ενώ υπάρ­χουν σκέ­ψεις για να στη­θούν τρεις κάλ­πες: μία για την εκλο­γή των συ­νέ­δρων, μία για τα μέλη της Νο­μαρ­χια­κής Επι­τρο­πής και μια ξε­χω­ρι­στή για γραμ­μα­τέα.

Ο πρό­ε­δρος του Κινάλ ζή­τη­σε να υπάρ­χει ‘ισχυ­ρό’ ψη­φο­δέλ­τιο, χωρίς απο­κλει­σμούς, ζη­τώ­ντας από τα μέλη να έρθει το κόμμα σε δεύ­τε­ρη θέση στο νομό Δω­δε­κα­νή­σου.

Επι­πλέ­ον, ανέ­λυ­σε τις τρέ­χου­σες πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις και έδωσε κα­τευ­θύν­σεις για το πώς θα κι­νη­θεί το κόμμα στο επό­με­νο διά­στη­μα μέχρι τις εσω­κομ­μα­τι­κές εκλο­γές και το συ­νέ­δριο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.