ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιδότηση ρεύματος για νοικοκυριά: Αυξάνεται στα 55 ευρώ τον Απρίλιο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΔΕΗ

Νέες εισ­ρο­ές για το Τα­μείο Ενερ­γεια­κής Με­τά­βα­σης μέσω του οποί­ου επι­δο­τού­νται νοι­κο­κυ­ριά και επι­χει­ρή­σεις για τον πε­ριο­ρι­σμό των αυ­ξή­σε­ων στις τιμές ρεύ­μα­τος και φυ­σι­κού αε­ρί­ου ανα­ζη­τούν τα αρ­μό­δια κυ­βερ­νη­τι­κά επι­τε­λεία, καθώς η επι­βά­ρυν­ση του ενερ­γεια­κού κό­στους από τους εξω­γε­νείς πα­ρά­γο­ντες διο­γκώ­νε­ται και πα­ράλ­λη­λα τα προ­ϋ­πο­λο­γι­ζό­με­να έσοδα από τις δη­μο­πρα­σί­ες ρύπων μειώ­νο­νται λόγω της απο­κλι­μά­κω­σης της τιμής των CO2.

Η άσκη­ση δυ­σκο­λεύ­ει ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο καθώς θα πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί και το μέ­τω­πο των αυ­ξή­σε­ων στις τιμές των καυ­σί­μων, όπου εξε­τά­ζο­νται επι­δο­τή­σεις βάσει ει­σο­δη­μα­τι­κών κρι­τη­ρί­ων. Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις του υπουρ­γού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας Κώστα Σκρέ­κα, ο «λο­γα­ρια­σμός» των επι­δο­τή­σε­ων για το αντι­στάθ­μι­σμα των αυ­ξή­σε­ων στην ενέρ­γεια θα φθά­σει στο σύ­νο­λο του έτους στα 4-5 δισ. ευρώ, ποσό που προ­φα­νώς δεν είναι εύ­κο­λο να βρε­θεί από εθνι­κά κον­δύ­λια.

Η ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση έχει ανα­δεί­ξει με την πρό­τα­ση των έξι ση­μεί­ων του πρω­θυ­πουρ­γού Κυ­ριά­κου Μη­τσο­τά­κη την ευ­ρω­παϊ­κή διά­στα­ση του προ­βλή­μα­τος και ανα­μέ­νει απο­φά­σεις από τη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής της 24ης Μαρ­τί­ου σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση, πιέ­ζο­ντας μέσω ενός κοι­νού με­τώ­που των χωρών του Νότου (Ισπα­νία, Ελ­λά­δα, Πορ­το­γα­λία, Ιτα­λία) που θα ορι­στι­κο­ποι­ή­σει τη γραμ­μή του στη συ­νά­ντη­ση της Ρώμης, μέσα στις επό­με­νες ημέ­ρες.

Εν ανα­μο­νή των απο­φά­σε­ων των Βρυ­ξελ­λών, τα συ­ναρ­μό­δια υπουρ­γεία έχουν «τρέ­ξει» αυτό το διά­στη­μα όλα τα δυ­να­τά σε­νά­ρια για να κα­τα­λή­ξουν σε στο­χευ­μέ­να μέτρα ελά­φρυν­σης νοι­κο­κυ­ριών, επι­χει­ρή­σε­ων και αγρο­τών, τα οποία θα ανα­κοι­νώ­σει ο πρω­θυ­πουρ­γός μέσα στην εβδο­μά­δα. Στο μέ­τω­πο του ρεύ­μα­τος και του φυ­σι­κού αε­ρί­ου, οι επι­δο­τή­σεις για τον Μάρ­τιο, σύμ­φω­να με την υπουρ­γι­κή από­φα­ση που αναρ­τή­θη­κε χθες στη «Διαύ­γεια», πα­ρα­μέ­νουν στα επί­πε­δα του Φε­βρουα­ρί­ου, δη­λα­δή στα 39 ευρώ για τις πρώ­τες 300 κι­λο­βα­τώ­ρες (150 ευρώ/MWh για τις πρώ­τες 150 κι­λο­βα­τώ­ρες και 110 ευρώ/MWh για κα­τα­νά­λω­ση 151-300 κι­λο­βα­τώ­ρες). Στα 51 ευρώ πα­ρα­μέ­νει η επι­δό­τη­ση για τα νοι­κο­κυ­ριά που είναι ενταγ­μέ­να στο ΚΟΤ και στα 65 ευρώ/MWh για τα επαγ­γελ­μα­τι­κά τι­μο­λό­για. Για τους οι­κια­κούς κα­τα­να­λω­τές φυ­σι­κού αε­ρί­ου η επι­δό­τη­ση τον Μάρ­τιο πα­ρα­μέ­νει στα 20 ευρώ ανά θερ­μι­κή με­γα­βα­τώ­ρα, όπως και για τις επι­χει­ρή­σεις.

Η κυ­βέρ­νη­ση ανα­ζη­τά­ει πρό­σθε­τες ροές προς το Τα­μείο Ενερ­γεια­κής Με­τά­βα­σης που έχει συ­στα­θεί για την επι­δό­τη­ση της ενέρ­γειας.

Οι κα­τα­να­λω­τές ρεύ­μα­τος ακόμη και μετά την επι­δό­τη­ση θα πλη­ρώ­σουν τον Μάρ­τιο, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις της αγο­ράς, επι­πλέ­ον 35 ευρώ αύ­ξη­ση. Αυτό γιατί η με­σο­σταθ­μι­κή τιμή στη χον­δρε­μπο­ρι­κή αγορά δια­μορ­φώ­νε­ται μέχρι σή­με­ρα (15 Μαρ­τί­ου) στα 313,11 ευρώ/MWh, ένα­ντι 211,71 ευρώ τον Φε­βρουά­ριο και 227 ευρώ τον Ια­νουά­ριο. Ακόμη και εάν τις επό­με­νες ημέ­ρες υπάρ­ξει κά­ποια απο­κλι­μά­κω­ση, η μέση τιμή του Μαρ­τί­ου εκτι­μά­ται ότι δύ­σκο­λα θα πέσει κάτω από τα 250 ευρώ.

Η από­κλι­ση αυτή είναι σε γνώση της κυ­βέρ­νη­σης, η οποία φέ­ρε­ται να ανα­ζη­τά­ει κον­δύ­λια για πρό­σθε­τη επι­δό­τη­ση τον Μάρ­τιο και βέ­βαια για τον Απρί­λιο, οπότε οι ανά­γκες για επι­δο­τή­σεις θα είναι ακόμη με­γα­λύ­τε­ρες, καθώς οι υψη­λές τιμές φυ­σι­κού αε­ρί­ου του Μαρ­τί­ου δεν έχουν πε­ρά­σει ακόμη στην κα­τα­νά­λω­ση κι αυτό γιατί στην Ελ­λά­δα οι εται­ρεί­ες τι­μο­λο­γούν με τις τιμές του προη­γού­με­νου μήνα. Πλη­ρο­φο­ρί­ες φέ­ρουν τα συ­ναρ­μό­δια υπουρ­γεία να προ­σα­να­το­λί­ζο­νται σε επι­δό­τη­ση της τάξης των 55 ευρώ για τα νοι­κο­κυ­ριά τον Απρί­λιο (από 39 ευρώ). Επί­σης, η επι­δό­τη­ση για τις επι­χει­ρή­σεις θα αυ­ξη­θεί ώστε να κα­λύ­πτει το 75% της αύ­ξη­σης της τιμής του ρεύ­μα­τος από 50% σή­με­ρα.

Ως προς τη χρη­μα­το­δό­τη­ση των νέων μέ­τρων κοι­νω­νι­κής στή­ρι­ξης, στην κυ­βέρ­νη­ση έχει κα­τα­στεί σαφής η ανά­γκη πρό­σθε­των ροών προς το Τα­μείο Ενερ­γεια­κής Με­τά­βα­σης που έχει συ­στα­θεί για την επι­δό­τη­ση του ρεύ­μα­τος και του φυ­σι­κού αε­ρί­ου.

Μέχρι στιγ­μής τα έσοδα του ΤΕΜ προ­έρ­χο­νται από τα πλε­ο­νά­σμα­τα του ΕΛΑΠΕ και τα έσοδα των δη­μο­πρα­σιών ρύπων. Με εντο­λή των συ­ναρ­μό­διων υπουρ­γεί­ων ο ΔΑ­ΠΕ­ΕΠ θα πρέ­πει να με­τα­φέ­ρει μέχρι τα τέλη Μαΐου στο ΤΕΜ ποσό 780 εκατ. ευρώ από το πλε­ό­να­σμα του ΕΛΑΠΕ (300 εκατ. από το πλε­ό­να­σμα του 2021 και 480 εκατ. από το πλε­ό­να­σμα του πρώ­του τρι­μή­νου του 2022). Στο ΤΕΜ έχουν μπει επί­σης και περί τα 250 εκατ. ευρώ από τις δη­μο­πρα­σί­ες ρύπων, ποσό πολύ χα­μη­λό­τε­ρο από αυτό που είχε προ­ϋ­πο­λο­γι­στεί λόγω της απο­κλι­μά­κω­σης της τιμής των CO2. Εχει συ­γκε­ντρω­θεί δη­λα­δή ένα συ­νο­λι­κό ποσό 1 δισ. ευρώ πε­ρί­που, που υπο­λεί­πε­ται κατά 100 εκατ. του ποσού του 1,1 δισ. ευρώ που έχει ανα­κοι­νω­θεί για τις επι­δο­τή­σεις Ια­νουα­ρί­ου – Μαρ­τί­ου. Η κυ­βέρ­νη­ση έχει πλήρη επί­γνω­ση ότι τα πλε­ο­νά­σμα­τα των ΑΠΕ και οι ρύποι δεν μπο­ρούν να συ­νε­χί­σουν να είναι απο­κλει­στι­κοί «χο­ρη­γοί» των κοι­νω­νι­κών μέ­τρων στή­ρι­ξης, γι’ αυτό και κοι­τά­ζει τόσο προς τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό όσο και προς τα πι­θα­νά κέρδη της χον­δρε­μπο­ρι­κής αγο­ράς ηλε­κτρι­σμού.

Πηγή kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.