Περισσότεροι από 8.000 Δωδεκανήσιοι ζουν αποδεδειγμένα στα όρια της φτώχειας και έχουν απόλυτη ανάγκη τη στήριξη των δημοσίων φορέων για να επιβιώσουν. Αφουγκραζόμενη το έντονο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει, η Περιφερειακή Αρχή πρόκειται να διαθέσει το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου για την προμήθεια τροφίμων που θα διατεθεί μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου στους δικαιούχους της Ρόδου και στα παραρτήματα των υπολοίπων νησιών (Κω, Κάλυμνο, Κάρπαθο κλπ).
Σύμφωνα με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Κοινωνικής Μέριμνας, κ. Νίκο Καραμαρίτη, έχει γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στα νησιά. Αρχικά είχε προϋπολογιστεί για το 2018 το ποσό των 300.000 ευρώ για τις υπηρεσίες πρόνοιας, ενώ θα διατεθεί περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για την προμήθεια τροφίμων. Η τροποποίηση του προϋπολογισμού έχει εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Οικονομική Επιτροπή και αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να βγει ο διεθνής διαγωνισμός στον αέρα. Ο κ. Καραμαρίτης εκτίμησε ότι στο πρώτο δεκαήμερο μετά το Πάσχα θα έχει προκύψει ο ανάδοχος προμηθευτής. Φτάνει βέβαια μόνο να μην κατατεθούν ενστάσεις οι οποίες θα καθυστερούσαν πολύ τις διαδικασίες.
«Ήταν μία μεγάλη προσπάθεια για την οποία δούλεψαν πολλοί άνθρωποι. Ήταν πολύ δύσκολο να στήσουμε όλο αυτό το δίχτυ στα νησιά. Το καταφέραμε όμως με τη συμμετοχή διαφόρων ομάδων και κυρίως της Εκκλησίας. Οι ωφελούμενοι σε όλα τα νησιά ανέρχονται σε 8.500 άτομα περίπου. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν αποδεδειγμένα στα όρια της φτώχειας. Έχουν προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που το αποδεικνύουν. Οι ανάγκες είναι αυξημένες. Συνεχώς λαμβάνουμε νέες αιτήσεις συνανθρώπων μας οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στη δομή. Εμείς δεν έχουμε παρά να βοηθήσουμε όσο μπορούμε όσους το έχουν ανάγκη», είπε ο κ. Καραμαρίτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των προϊόντων και οι ποσότητες που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου της Περιφέρειας. Προσφέρονται κυρίως τυποποιημένα προϊόντα μεγάλης διάρκειας και όχι νωπά, όπως φρέσκο κρέας. Συχνά όμως οι δικαιούχοι λαμβάνουν κατεψυγμένα κοτόπουλα και κατεψυγμένο κρέας, ενώ έχουν αυξηθεί και οι προσφερόμενες ποσότητες ελαιολάδου.

Τέλος ο κ. Καραμαρίτης επεσήμανε ότι όλες οι ανάγκες θα καλυφθούν το 2018 και ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη που αντιλήφθηκε το έντονο κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει, δίνοντας την συγκατάθεσή του να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την δέσμευση του ποσού που απαιτείται για την προμήθεια τροφίμων. Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τόνισε ότι αυτά τα λεφτά πιάνουν τόπο, καθώς πάνε εκεί που πρέπει και όχι σε μικροέργα και σε ρουσφέτια.
«Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως τις τεράστιες ανάγκες των συνανθρώπων μας και μας έδωσε το ελεύθερο να προχωρήσουμε. Αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση καθώς παραλάβαμε ένα κοινωνικό παντοπωλείο με προϋπολογισμό 60.000 ευρώ και σήμερα προκηρύσσουμε ένα διεθνή διαγωνισμό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ περίπου για την προμήθεια τροφίμων. Αυτά τα λεφτά πιάνουν τόπο, πάνε εκεί που υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Δεν τα σπαταλάμε σε μικροέργα και ρουσφέτια. Κάνουμε κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμαρίτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ