Ειδήσεις

Σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων παρουσίασε στις ΗΠΑ ο Μητσοτάκης

Του Δημήτρη Γκάτσιου

“Η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από τη γεωγραφική θέση της χώρας αλλά και από τις ιδιότητες του λαού της. Έχουμε γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικοί λόγω της κρίσης και σήμερα η χώρα προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, η ενέργεια, η αγροτική επιχείρηση, η υγειονομική περίθαλψη, η ασφάλιση. Οι ευκαιρίες υπάρχουν και αυτό είναι ξεκάθαρο”.

Βαδίζοντας στην τέταρτη ημέρα της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύει τη στρατηγική της “γαλάζιας” παράταξης για την οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων. Σε πείσμα, δε, των ανά το διεθνές επίπεδο σκεπτικιστών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει στο μήνυμά του. ότι η Ελλάδα όχι μόνο είναι μεταρρυθμίσιμη, αλλά με το κατάλληλο κύμα σαρωτικών μεταρρυθμίσεων μπορεί να φέρει στο προσκήνιο όλο εκείνο το μοτίβο των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Ο ίδιος επιμένει να διαμηνύει πως ο οδός Πειραιώς είναι έτοιμη να αναλάβει τη διαχείριση μίας ατζέντας, η οποία θα θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας και τη μετάβαση στη μετά-Μνημόνιο εποχή. “Οι ξένοι επενδυτές αναζητούν μία αξιόπιστη κυβέρνηση, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς, και μια πολύ απλουστευμένη αδειοδότηση σε ένα κράτος δικαίου. Έχουμε πολύ συγκεκριμένα σχέδια για αυτά τα θέματα και νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μια πολύ πειστική πρόταση προς τους διεθνείς επενδυτές ώστε να κοιτάξουν προς την Ελλάδα”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στη διάρκεια της παρέμβασής του στο “Center of Strategic and International Studies” της Ουάσιγκτον. Και σε αυτό το πλαίσιο κινείται σε όλα τα τετ α τετ που πραγματοποιεί στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με αξιωματούχους και επενδυτές.

Ο ίδιος συνεχίζει, σε κάθε ευκαιρία, να αποδομεί λέξη προς λέξη άπαντα τα κομβικά αφηγήματα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το έθεσε, μάλιστα, σαφώς όταν έδειξε πως οι πρωθυπουργικές αναφορές περί της “καθαρής εξόδου” είναι ακόμα ένα…πυροτέχνημα του κυβερνητικού στρατοπέδου. “Το 2014 η Ελλάδα βρισκόταν καθ’ οδόν προς μία βιώσιμη ανάκαμψη. Το τρίτο πρόγραμμα ήταν λοιπόν εντελώς περιττό και πληρώσαμε τεράστιο τίμημα για τους πρώτους έξι μήνες αυτής της κυβέρνησης, εξαιτίας των τραγικών διαπραγματεύσεων του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη που μας ώθησαν σχεδόν στο Grexit. Δυστυχώς οι συνέπειες εκείνου του εξαμήνου παραμένουν ακόμα μαζί μας. Το τρίτο πρόγραμμα μπορεί μεν να λήγει τον Αύγουστο, αλλά ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έχει υπογράψει ένα τέταρτο πρόγραμμα. Η επιτήρηση στη δημοσιονομική μας πολιτική θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, για το 2019 και το 2020. Θα έχουμε μέτρα, αλλά χωρίς  χρηματοδότηση, και για πρώτη φορά οι φτωχοί Έλληνες θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος. Αυτή είναι η κληρονομιά του κ. Τσίπρα”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για την οδό Πειραιώς το “κλειδί” των επενδύσεων ήταν, είναι και θα παραμείνει αιχμή της ρητορικής. Όπως και τα συνεχή καλέσματα στους επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας.

Σε ένα πλαίσιο γενικότερο και με προτεραιότητα τη δημιουργία φορολογικών και θεσμικών προϋποθέσεων, ώστε η χώρα να δεχθεί ένα επενδυτικό σοκ ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος πενταετίας, που θα επιτρέψει τη δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας ετησίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλύει τις προτάσεις του προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Νούμερο ένα ζητούμενο; Η Νέα Δημοκρατία να έχει συνεχώς στην προμετωπίδα το δικό της “πιστεύω” στις μεταρρυθμίσεις, που θα ωθήσουν την Ελλάδα στην κανονικότητα, πετώντας από πάνω της την…ταμπέλα του “μεγάλου ασθενή” της Ευρώπης. Πέρα από τις δεσμεύσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις (όπως η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% σήμερα, η αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ σήμερα, η καθιέρωση νέας, προοδευτικής, φορολογικής κλίμακας με ανώτατο φορολογικό συντελεστή πολύ χαμηλότερο από τον σημερινό που φτάνει το 55% και η μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει, απευθυνόμενος στους ξένους επενδυτές ότι σκοπεύει να ενισχύσει με στοχευμένα φορολογικά κίνητρα τις νέες επενδύσεις. Άλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει οριοθετήσει το πλαίσιο των παρεμβάσεών της, που περιλαμβάνει μέτρα, όπως:

-Η θέσπιση υπεραποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.

-Ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη.

-Η μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζόμενους ή αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

-Η στήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, με τη δημιουργία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και τη χορήγηση γενναίων φορολογικών κινήτρων στους ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν τους νέους επιχειρηματίες.

-Η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας, ώστε σε συνδυασμό με ένα απλούστερο και περισσότερο ευέλικτο σύστημα χορήγησης της golden visa να προσελκυστούν επενδυτές προκειμένου να ξαναπάρει μπρος η αγορά κατοικίας και να εισρεύσουν κεφάλαια στη στεγνή από ρευστότητα ελληνική οικονομία.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου