ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στάρμερ και Μακρόν θα καταρτίσουν σχέδιο εκεχειρίας στην Ουκρανία για να το παρουσιάσουν στις ΗΠΑ

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΜΑΚΡΟΝ

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Κιρ Στάρμερ ανα­κοί­νωσε σήμερα ότι Λονδίνο και Παρίσι θα εργα­στούν από κοινού «πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερ­μα­τι­σμό των μαχών» μεταξύ της Ουκρα­νίας και της Ρωσίας, λίγες ώρες πριν την έναρξη μιας κρί­σι­μης συνόδου για την Ουκρα­νία στο Λονδίνο.

Έπειτα από συνο­μι­λίες που είχε ο Στάρμερ με του προ­έ­δρους των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ, της Ουκρα­νίας Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι και της Γαλλίας Εμα­νουέλ Μακρόν «συμ­φω­νή­σαμε η Βρε­τα­νία μαζί με τη Γαλλία και ίσως μία ή δύο άλλες χώρες να συνερ­γα­στούν με την Ουκρα­νία πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερ­μα­τι­σμό των συγκρού­σεων. Στη συνέ­χεια θα συζη­τή­σουμε το σχέδιο αυτό με τις ΗΠΑ», επε­σή­μανε ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός σε συνέ­ντευξή του στο BBC.

Παράλ­ληλα ο Στάρμερ εκτί­μησε ότι οι ευρω­παϊ­κές χώρες έχουν ανάγκη εγγυ­ή­σεις ασφα­λείας από τις ΗΠΑ προ­κει­μέ­νου να εμπο­δι­στεί ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντι­μιρ Πούτιν να εισβά­λει και πάλι στην Ουκρα­νία, εφόσον συνα­φθεί ειρη­νευ­τική συμ­φω­νία.

Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός δηλώνει εδώ και καιρό ότι μια ευρω­παϊκή ειρη­νευ­τική δύναμη, που θα ανα­πτυ­χθεί στην Ουκρα­νία για να δια­σφα­λί­σει την εφαρ­μογή τυχόν ειρη­νευ­τι­κής συμ­φω­νίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θα χρεια­στεί να λάβει εγγυ­ή­σεις ασφα­λείας από τις ΗΠΑ. «Πάντα ήμουν ξεκά­θα­ρος ότι θα χρεια­στούμε την αμε­ρι­κα­νική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρ­ξουν εγγυ­ή­σεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή», εκτί­μησε μιλώ­ντας στο BBC.

Εξάλλου ο Στάρμερ δήλωσε ότι είναι πεπει­σμέ­νος πως ο Τραμπ θέλει να επι­τευ­χθεί ειρήνη που θα διαρ­κέ­σει στην Ουκρα­νία, παρά την έντονη αντι­πα­ρά­θεση που είχε την Παρα­σκευή με τον Ζελέν­σκι. Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός σχο­λί­ασε ότι ένιωσε άβολα καθώς παρα­κο­λου­θούσε τη συνά­ντηση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου με τον Ουκρανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρ­κεια της οποίας ο Τραμπ ζήτησε από τον Ζελέν­σκι να απο­χω­ρή­σει αφού τον κατη­γό­ρησε ότι είναι αγνώμων προς τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που έχουν προ­σφέ­ρει στη χώρα του.

«Πρέπει να το πω: μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ αρκετές φορές. Τον έχω συνα­ντή­σει δύο φορές (…) Στο μυαλό μου είναι ξεκά­θαρο ότι όντως επι­θυ­μεί ειρήνη που θα διαρ­κέ­σει. Θέλει όντως να τερ­μα­τι­στούν οι μάχες στην Ουκρα­νία», τόνισε ο Στάρμερ.

Η κρίσιμη σύνοδος στη σκιά της συνά­ντη­σης φιάσκο στον Λευκό Οίκο

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι περίπου 15 ηγέτες- σύμ­μα­χοι της Ουκρα­νίας συνε­δριά­ζουν σήμερα στο Λονδίνο σε μια κρί­σι­μης σημα­σίας σύνοδο. Σε αυτή ανα­μέ­νε­ται να συζη­τή­σουν τις νέες εγγυ­ή­σεις ασφα­λείας της Ευρώπης μπροστά στον φόβο απε­μπλο­κής της Ουά­σινγ­κτον, ο οποίος ενι­σχύ­θηκε μετά την ταρα­χώδη συνά­ντηση που είχαν την Παρα­σκευή ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι.

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος, τον οποίο χει­ρο­κρό­τη­σαν δεκάδες άνθρω­ποι που είχαν συγκε­ντρω­θεί μπροστά από τη Ντά­ου­νινγκ Στριτ, είχε χθες στο Λονδίνο θερμή συνο­μι­λία με τον Βρετανό πρω­θυ­πουργό, ο οποίος τον δια­βε­βαί­ωσε για την «απόλυτη απο­φα­σι­στι­κό­τητα» της Βρε­τα­νίας να στη­ρί­ξει το Κίεβο έναντι της ρωσικής εισβο­λής.

Στη συνέ­χεια Λονδίνο και Κίεβο υπέ­γρα­ψαν συμ­φω­νία για ένα δάνειο ύψους 2,26 δισ. λιρών (περίπου 2,74 δισ. ευρώ) προ­κει­μέ­νου να υπο­στη­ρι­χθούν οι αμυ­ντι­κές ικα­νό­τη­τες της Ουκρα­νίας, το οποίο θα απο­πλη­ρω­θεί μέσω των κερδών από τα παγω­μένα ρωσικά περιου­σιακά στοι­χεία.

«Τα χρήματα θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν για την παρα­γωγή όπλων στην Ουκρα­νία», δήλωσε ο Ζελέν­σκι σε ανάρ­τησή του στο Telegram στην οποία πρό­σθεσε ότι «είναι ευγνώ­μων προς την κυβέρ­νηση και τον λαό της Βρε­τα­νίας».

Ο Ουκρα­νός πρό­ε­δρος πρό­κει­ται να συνα­ντη­θεί με τον βασιλιά Κάρολο σήμερα και στη συνέ­χεια να πάρει μέρος στη σύνοδο για την ασφά­λεια που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμένη να ξεκι­νή­σει στις 14:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας).

Στη σύνοδο αυτή θα συμ­με­τά­σχουν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρό­ε­δρος Εμα­νουέλ Μακρόν, ο Γερ­μα­νός καγκε­λά­ριος Όλαφ Σολτς, ο πρω­θυ­πουρ­γός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, της Πολω­νίας Ντό­ναλντ Τουσκ, της Ιταλίας Τζόρ­τζια Μελόνι, ο γενικός γραμ­μα­τέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και οι πρό­ε­δροι της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λίου Ούρ­σουλα φον ντερ Λάινεν και Αντόνιο Κόστα.

Στις 6 Μαρτίου είναι προ­γραμ­μα­τι­σμένη εξάλλου έκτακτη ευρω­παϊ­κής σύνοδος κορυφής για την Ουκρα­νία.

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.