Ρεπορτάζ

15 τσιγγάνοι κατηγορούνται για αυθαίρετη δημιουργία παραπηγμάτων

Για την 9η Μαϊου 2017 αναβλήθηκε χθες, λόγω μη νόμιμης κλήτευσης, η εκδίκαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου υπόθεσης με κατηγορούμενους για αυθαίρετη μεταβολή αιγιαλού και συγκεκριμένα για αυθαίρετη δημιουργία παραπηγμάτων εντός του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού και της παραλίας στον καταυλισμό του Κορακόνερου, 15 αθίγγανους.
Στους κατηγορούμενους, έχει επιβληθεί πρωτοδίκως, ερήμην, ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
Το δικαστήριο ανέστειλε επί 3ετία την ποινή που επιβλήθηκε σε 6 εκ των κατηγορουμένων που είχαν λευκό ποινικό μητρώο, ενώ την μετέτρεψε προς 10 ευρώ ημερησίως στους υπόλοιπους 9.
Θυμίζουμε ότι η πολυδιαφηµισµένη κατεδάφιση των αυθαίρετων παραπηγµάτων στον τσιγγανοµαχαλά του Κορακόνερου, εντός του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού και της παραλίας είχε εξελιχθεί σε  «τραγέλαφο» για τη δηµόσια διοίκηση, αφού η επιχείρηση της 5ης Δεκεµβρίου 2012 περιορίστηκε σε 14 από τα 56 παραπήγµατα.
Με απόφαση που είχε εκδώσει η πρώην γενική γραµµατέας της Αποκεντρωµένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνα Καλογήρου, διατάχθηκε η κατεδάφιση των αυθαίρετων παραπηγµάτων των αθίγγανων επί του αιγιαλού και της παραλίας. Η συγκεκριµένη απόφαση αφορούσε µόνο τα παραπήγµατα για τα οποία είχαν τελεσιδικήσει τα πρωτόκολλα κατεδάφισης της Κτηµατικής Υπηρεσίας του Δηµοσίου και συγκεκριµένα µόνο 14 παράγκες.
Από την έρευνα που είχε γίνει το 2010 είχε διαπιστωθεί η ύπαρξη ακόµη 24 που ευρίσκοντο εκτός της οριογραµµής του αιγιαλού σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήµου Ρόδου.
Για τα συγκεκριµένα παραπήγµατα η πολεοδοµία και η δηµοτική αρχή ουδέν έπραξαν για την έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης μέχρι τότε παρά µόνο κοινοποίησαν σε οικογένειες αθίγγανων πρωτόκολλα αποζηµίωσης, τα οποία παρέμειναν οµοίως ανεκτέλεστα.
Στο διάστηµα που µεσολάβησε διαπιστώθηκε ότι οι αθίγγανοι της περιοχής είχαν κατασκευάσει ακόµη 10 παράγκες στην ίδια δηµόσια έκταση και 8 εντός ιδιωτικών εκτάσεων οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν ασκήσει ακόµα κανένα ένδικο µέσο.
Η δηµοτική αρχή, όπως διαπιστώθηκε, αδυνατεί να προχωρήσει στην έκδοση πρωτοκόλλων κατεδάφισης για τις 24 παράγκες διότι αυτές βρίσκονται εκτός του κοινοχρήστου χώρου.
Στην προκείµενη περίπτωση βρίσκει εφαρµογή ειδική διάταξη που προβλέπει ότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση για τη χωροθέτηση νέου χώρου για τη δηµιουργία καταυλισµού για τις οικογένειες των αθίγγανων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου