Ειδήσεις

ΥΠΟΙΚ: Μεγαλύτερη η αποδοχή των ελληνικών θέσεων

Η συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη στο ετήσιο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ Ambrosetti, στις 13-14 Μαρτίου, είχε ως αποτέλεσμα την παρουσίαση των θέσεων και της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα «κοινό» το οποίο παίζει αποφασιστικό ρόλο στην διαμόρφωση τόσο του επιχειρηματικού όσο και του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε καινοτόμες προτάσεις για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, και πώς μπορεί αυτή να αναδιαμορφωθεί άμεσα εντός των συνθηκών και κανόνων που ήδη ισχύουν, σε 200 κορυφαίους εκπρόσωπους του πολιτικού, επιχειρηματικού, τραπεζικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Μετά από εισαγωγική ανάλυση της προβληματικής δόμησης της Ευρωζώνης, καθώς και των αντιδράσεων της Ευρώπης στην κρίση που ακολούθησε, ο Υπουργός παρουσίασε τις προτάσεις του για τον τρόπο που μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες θεσμούς και εντός των πλαισίων των υφιστάμενων κανόνων.

Ως παράδειγμα παρουσίασε εναλλακτική μορφή ποσοτικής χαλάρωσης, από αυτή που άρχισε να εφαρμόζει η ΕΚΤ, με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία, σε συνεργασία με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μπορεί να αναδειχθεί στον πυλώνα ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, ενός «Ευρωπαϊκού New Deal», με στόχο τον τερματισμό του αποπληθωρισμού και την επιστροφή ολόκληρης της Ευρώπης στην πραγματική ανάπτυξη και χωρίς νέα δημόσια χρέη.

Τέλος, στην δευτερολογία του ο Υπουργός, απαντώντας σε ερωτήματα (καθώς και στην τοποθέτηση του τ. Πρωθυπουργού της Ιταλίας κ. Μάριο Μόντι), αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση και τους ευρύτερους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί, τονίζει η ανακοίνωση του υπουργείου, ότι η παρέμβαση του Υπουργού έγινε δεκτή με εγκωμιαστικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους, κάτι που καταδεικνύεται και από ηλεκτρονική ψηφοφορία που έλαβε χώρα τόσο πριν όσο και αμέσως μετά από την παρουσίασή του. Χαρακτηριστικά, πριν την ομιλία του, το 41,3% θεωρούσε τις θέσεις/δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης «κακές» ή «πολύ κακές» ενώ μόνο το 31,4% τις έκρινε «καλές» ή «πολύ καλές».

Όταν όμως η ψηφοφορία επαναλήφθηκε, μετά την ομιλία και δευτερολογία του Υπουργού, τα ποσοστά αυτά μεταβλήθηκαν ως εξής: Το ποσοστό που θεώρησε τις θέσεις/δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης «κακές» ή «πολύ κακές» μειώθηκε από το 41,3% στο 31,7%, ενώ το ποσοστό που τις έκρινε «καλές» ή «πολύ καλές» αυξήθηκε από το 31,4% στο 47,1%. (Παράλληλα, το ποσοστό που δήλωνε ουδέτερη άποψη κυμάνθηκε στο 25,6% πριν την ομιλία του Υπουργού και στο 21,1% κατόπιν.)

Η πρόταση σε ΕΚΤ για εναλλακτικό QE

Μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing), η οποία να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, πρότεινε -σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- μιλώντας σήμερα στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι του Κόμο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

Διευκρίνισε, δε, ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών», ενώ «θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει […]. Αυτό το είδος του Quantitative Easing, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει απευθείας στήριξη στις επενδύσεις».

Δήλωσε μάλιστα ο Έλληνας υπουργός πως θα του άρεσε αυτό το προτεινόμενο Quantitative Easing να ονομασθεί «πρόγραμμα Μέρκελ».

Νωρίτερα, στην ομιλία του -σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ- ο κ. Βαρουφάκης είχε σημειώσει: «Δόθηκαν δάνεια σε χώρες που διατηρούν χρέη, όπως η χώρα μου, με ειδικές διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μετάθεση εν δυνάμει απωλειών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Με τον τρόπο αυτόν, όλο το βάρος της κρίσης έπεφτε πάνω στις χώρες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη δυσκολία.

Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές, στις χρηματαγορές, επί περίπου μια διετία. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος την κατάσταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012. Δυστυχώς, η πετυχημένη αυτή παρέμβαση, έστω και αν ηρέμησε τις χρηματαγορές, ώθησε την κρίση να παρουσιάσει μετάσταση στην πραγματική οικονομία. Με μια ασύμμετρη επίθεση κατά των επενδύσεων, σε μια στιγμή που αναπτυσσόταν μια κρίση εμπιστοσύνης, με αποπληθωριστικές δυνάμεις σε όλη την ήπειρό μας. Και στην περίπτωση αυτή ο Μάριο Ντράγκι παρενέβη διαμέσου του Quantitative Easing.

H κρίση κορυφώθηκε στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχασε εγκυρότητα στα μάτια των πολιτών της και μεγάλος μέρος της αξιοπιστίας της έναντι του υπόλοιπου πλανήτη. Θεωρητικά η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης ενότητας και σταθερότητας, αλλά στην πράξη, τα πιο σοβαρά της προβλήματα επανεθνικοποιήθηκαν».

Ο υπουργός πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ: «Yπάρχει, λοιπόν, μια υπαρξιακή κρίση, η οποία είναι εντελώς άσχετη με την Ελλάδα. Μια κρίση, η οποία επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις. Αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Ούτε η φορολογικά “ενάρετη” συμπεριφορά, ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Το να μείνουμε αγκυλωμένοι σε συζητήσεις του παρελθόντος, για τη μείωση ή την αύξηση του ελλείμματος, για τον προϋπολογισμό της Ρώμης ή των Παρισίων, είναι στείρες συζητήσεις. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, με μια καινούρια λογική. Πρέπει να αποδράσουμε από τις φυλακές των ψεύτικων διλημμάτων, από τις ψεύτικες επιλογές ανάμεσα σε σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα».

Ο Γ. Βαρουφάκης, στο περιθώριο του συνεδρίου, και σε σχέση με τις δηλώσεις του για καθυστέρηση προεκλογικών εξσαγγελιών από την κυβέρνηση για να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη με τους δανειστές, σημείωσε ότι “ποτέ δεν είπαμε ότι θα αθετήσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αυτό που είπαμε είναι ότι οι υποσχέσεις μας αφορούν σε μια κοινοβουλευτική θητεία βάθους τετραετίας”.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου