Ρεπορτάζ

Παραπέμφθηκε σε δίκη ο βουλευτής κ. Δημ. Γάκης

Την αντίδραση του Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Γάκη προκάλεσε η απόφαση της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου να του κοινοποιήσει το από 19 Φεβρουαρίου 2014 κλητήριο θέσπισμα με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην δημάρχου Ροδίων και υποψηφίου δημάρχου στο Δήμο Ρόδου κ. Χ. Χατζηευθυμίου.

Με δεδομένο ότι το κλητήριο θέσπισμα, παρότι αφορά πράξεις οι οποίες τελέστηκαν την 6η Μαρτίου 2009, συντάχθηκε μόλις πρόσφατα, ο κ. Γάκης θεωρεί ότι δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός της υποβολής αιτήματος για την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, πριν την παραπομπή του σε δίκη.

Στον αντίποδα όμως από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί δεν περιλαμβάνεται δήλωση ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η ιδιότητα του κ. Γάκη ως βουλευτή, ενώ όπως και σε άλλες περιπτώσεις, την 2α Μαϊου 2014 που έχει προσδριοριστεί η δίκη, θα γίνει σχετική δήλωση και η δικογραφία θα διαβιβαστεί η Βουλή για τα περαιτέρω.

Ο κ. Γάκης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του ιστότοπο στο Facebook στρέφεται στο μεταξύ κατά του κ. Χατζηευθυμίου:

“Η δίκη πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές. Πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες τι και ποιον θα ψηφίσουν”.
Εν πάση περιπτώσει ο κ. Γάκης κατηγορείται ως υπαίτιος του ό,τι “στη Ρόδο την 06.03.2009 ισχυρίστηκε προφορικώς ενώπιον τρίτων για κάποιον άλλο γεγονότα που μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή του, τα δε ανωτέρω γεγονότα ήταν ψευδή και ο κατηγορούμενος το γνώριζε και ειδικότερα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ως γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε καταγγελίες σε βάρος του εγκαλούντος Χατζηευθυμίου Χατζή του Νικολάου, αναφέροντας γι’ αυτόν:

Μιλάει ο δήμαρχος για προστασία του περιβάλλοντος και στην πράξη καταστρέφει πάρκα, κόπτεται για τα μνημεία και τον πολιτισμό και στην πράξη τα αλλοιώνει και τα ξεπουλάει, επικαλείται τη νομιμότητα των πράξεων της δημοτικής αρχής και στην πράξη βλέπουμε αδιαφανείς διαδικασίες, χαριστικές πράξεις, αναθέσεις έργων και μελετών σε ημέτερους και παρατρεχάμενους, ρουσφετολογικές προσλήψεις κ.α….”.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο:
“Πάντα τα ανωτέρω ήταν ψευδή και ο κατηγορούμενος τελούσε εν γνώσει της αναλήθειάς τους καθόσον στην πραγματικότητα ο εγκαλών ουδέποτε κατέστρεψε πάρκα, ούτε τα αλλοίωσε και τα ξεπούλησε, μηδέ προέβη σε χαριστικές αναθέσεις έργων και μελετών σε δικούς του ανθρώπους. Τα προαναφερθέντα μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του εγκαλούντος, διότι τον παρουσίαζε να ενεργεί παρανόμως και ενείχαν αμφισβήτηση της προσωπικής και κοινωνικής του αξιοπρέπειας, περιήλθαν δε σε γνώση τρίτων προσώπων και δη σε αόριστο αριθμό προσώπων δια της προαναφερθείσας συνέντευξης τύπου”.
Αφορμή για την έρευνα προκάλεσε μηνυτήρια αναφορά του κ. Χατζηευθυμίου:

“Κατά τη δική μου εκτίμηση οι παραπάνω καταγγελίες αλλά και όποιες άλλες γίνουν σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Δημήτριος Γάκης, είναι πολύ σοβαρές, η δε διερεύνησή τους, για το κατά πόσο ευσταθούν ή όχι, ανήκει στη δική σας αρμοδιότητα. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να επιμερισθούν οι ευθύνες είτε έχουν υπόσταση τα καταγγελθέντα, είτε είναι ανυπόστατα.

Παρακαλώ, λοιπόν, να κινήσετε τις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα τα οποία αφορούν τα όσα εγγράφως κατήγγειλε και όποια άλλα, όπως δήλωσε, πρόκειται να καταγγείλει καθώς όποια άλλα εσείς κρίνετε ως εισαγγελέας:
-Ποια πάρκα κατέστρεψα;
-Ποια μνημεία πολιτισμού αλλοίωσα και ξεπούλησα και σε ποιους;

-Σε ποιες αδιαφανείς πράξεις έχω προβεί;
-Ποιες και υπέρ ποίων έχω κάνει χαριστικές πράξεις;
-Ποιες παράνομες αναθέσεις έργων και μελετών έχω πράξει και σε ποιους ημέτερους και παρατρεχάμενους;
-Πότε και ποιοι προσλήφθηκαν στο Δήμο Ροδίων με ρουσφετολογικά κριτήρια;” ανέφερε ο κ. Χατζηευθυμίου.

Στην ίδια αναφορά επεσήμανε και τα εξής:
“Εάν όντως έχω διαπράξει όσα καταγγέλλονται, θα πρέπει να ασκηθεί σε βάρος μου ποινική δίωξη και να δώσω λόγο ενώπιον της Δικαιοσύνης και του Ροδιακού λαού. Εάν όμως τα καταγγελθέντα δεν έχουν σχέση με την αλήθεια και επομένως είναι υβριστικά και συκοφαντικά, θα πρέπει να πράξετε αναλόγως εναντίον του Γραμματέα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημητρίου Γάκη, που δημοσίως και με ευρεία δημοσιότητα διατύπωσε προσωπικά σε βάρος μου όλα όσα μου καταλογίζονται.

Ο κ. Γάκης από την άλλη σε υπόμνημά του υποστήριξε ότι στην επίμαχη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε μόνο στις διαδικασίες που θα ακολουθούσε το κόμμα που εκπροσωπεί στη νότια Δωδεκάνησο για την κατάταξη των στελεχών του στο Ευροψηφοδέλτιο.

Ισχυρίζεται ότι σε ουδεμία εφημερίδα τοπικού τύπου της επόμενης ημέρας αναφέρονται όσα ψευδώς του καταλογίζει ο κ. Χατζηευθυμίου, ούτε σε κανένα ηλεκτρονικό μέσο μεταδόθηκε η επίμαχη παράγραφος, αφού καμία αναφορά δεν έγινε σ’ αυτή κατά την παρουσίαση της συνέντευξης τύπου.

Υποστήριξε ακόμη ότι οι αποφάσεις, οι θέσεις, οι ανακοινώσεις και το περιεχόμενο των συνεντεύξεων τύπου της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος είναι αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας των μελών που την απαρτίζουν.
Σημείωσε ακόμη ότι στο γραπτό κείμενο της συνέντευξης που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους εκφράζονται πολιτικές θέσεις της νομαρχιακής επιτροπής για πολιτικά, κοινωνικά και θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και του κοινού πολιτικού ενδιαφέροντος για τον Ροδιακό λαό. Απηχούν πραγματικά γεγονότα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από δικαιολογημένο πολιτικό και κοινωνικό ενδιαφέρον χωρίς κανένα σκοπό εξύβρισης ή δυσφήμισης του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου σε προσωπικό επίπεδο.

Υποστήριξε επίσης ότι αντίθετα ο κ. Χατζηευθυμίου στο παρελθόν μετά από κάθε πολιτική παρέμβαση της νομαρχιακής επιτροπής εξαπέλυε εναντίον του δυσφημιστικούς χαρακτηρισμούς προσωποποιώντας σε βάρος του και μόνο κάθε αντίθετη πολιτική άποψη καταφεύγοντας ακόμα και στην δικαιοσύνη, ποινικοποιώντας έτσι την πολιτική ζωή του τόπου και τη λειτουργία των κομμάτων στην προσπάθειά του να φιμώσει την κριτική προς την δημοτική αρχή.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου