Την πρόθεση συνεργασίας για τη μετεγκατάσταση από το Κορακόνερο με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα η κοινοτική και εθνική νομοθεσία, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Κινήματος των ΡΟΜΑ, κ. Βασίλης Στηροκλέας.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο κ. Στηροκλέας έκανε γνωστό ότι είχε προηγηθεί συνάντηση με την αντιδήμαρχο κα Ξεπαπαδάκη η οποία κάλεσε τον ίδιο και τους ομόφυλούς του να κάνουν αυτοψία στην περιοχή Λούκα στ’ Ασγούρου, που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο για τη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ. Ωστόσο, η αυτοψία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, γεγονός που σχολίασε αρνητικά ο κ. Στηροκλέας, λέγοντας:
«Είχαμε συνάντηση την Τρίτη με την αντιδήμαρχο κα Ξεπαπαδάκη η οποία μας κάλεσε να επισκεφθούμε την επομένη το χώρο που προτείνει η δημοτική αρχή για την μετεγκατάστασή μας από το Κορακόνερο. Όμως τελικά δεν τήρησαν την υπόσχεση αυτή. Προσωπικά, δεν έχω τη δυνατότητα να βρίσκομαι διαρκώς στη Ρόδο. Μετακινούμαι σε όλη την Ελλάδα και ασχολούμαι με τα θέματα των ομοφύλων μου. Η παρουσία μου στη Ρόδο ήταν μία ευκαιρία να δούμε τους χώρους που προτείνει η δημοτική αρχή για να πάρουμε κι εμείς τις αποφάσεις μας. Πριν δούμε τους χώρους, δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση».
Ο κ. Στηροκλέας κατέστησε σαφές πως χωρίς την συγκατάθεση των ΡΟΜΑ, κανείς δεν μπορεί να τους απομακρύνει από το Κορακόνερο. Για να υπάρξει όμως συναίνεση, θα πρέπει και η δημοτική αρχή να δείξει πρόθεση συνεργασίας.
«Το θέμα της απομάκρυνσής μας από το Κορακόνερο είναι πολύ παλιό. Ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, αποφεύγοντας την ευθύνη. Οι νόμοι είναι ξεκάθαροι. Ο εκάστοτε Δήμος είναι υπεύθυνος για τις κοινωνικές ομάδες των ΡΟΜΑ και των οργανωμένων χώρων στέγασης και φιλοξενίας. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε για το καλό όλης της τοπικής κοινωνίας. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να μεταβούμε στους χώρους που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή, χωρίς να ζητήσει καν τη γνώμη μας. Δεν ξέρουμε όμως γιατί δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η αυτοψία τελικά. Είμαστε στο Κορακόνερο εδώ και 40 χρόνια. Οι νόμοι είναι σαφείς. Μόνο με τη δική μας βούληση και τη σύμφωνη γνώμη μας θα προχωρήσει η μετεγκατάσταση. Πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος μάς στέλνει στ’ Ασγούρου σε ένα σημείο μέσα στο δάσος, εντελώς αποκομμένο από την πόλη και από οικισμούς. Κανείς δεν μας θέλει δίπλα του. Οι πρόεδροι των κοινοτήτων δεν μας δέχονται. Μόνο προεκλογικά μας προσεγγίζουν και μετά μας ξεχνούν, μας αντιμετωπίζουν ως β’ και γ’ κατηγορίας πολίτες. Επαναλαμβάνω ότι εμείς έχουμε κάθε πρόθεση συνεργασίας, εφόσον τηρηθεί η κοινοτική και εθνική νομοθεσία», είπε ο εκπρόσωπος των ΡΟΜΑ, κ. Βασίλης Στηροκλέας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ