Η τρίτη φάση του «Μaster Ρlan» αποχέτευσης και χωροθέτησης εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, ήταν το κύριο θέμα της συνεδρίασης της ΔΕΥΑΡ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Θυμίζουμε ότι η δεύτερη φάση του «Μaster Ρlan» είχε παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2017 στο δημαρχιακό μέγαρο σε ειδική συνεδρίαση, από εκπροσώπους των μελετητικών γραφείων στα οποία είχε ανατεθεί η μελέτη από τη ΔΕΥΑΡ, με την παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής Ρόδου.
«Την περασμένη εβδομάδα, μάς κατατέθηκε το τελικό σχέδιο και οι προτάσεις των μελετητών για το “Μaster Ρlan” της αποχέτευσης για όλο το νησί. Η ΔΕΥΑΡ αποφάσισε να αποστείλει σε κάθε Δημοτική Ενότητα ένα αντίγραφο της μελέτης, ώστε να γίνει αντικείμενο συζήτησης και διαβούλευσης με τα Τοπικά Συμβούλια αφού πρέπει να εκφράσουν τις θέσεις, τις προτάσεις, τις αντιρρήσεις τους κ.λπ. Εμείς θα επιλέξουμε από τις προτάσεις των μελετητών εκείνες που θα τύχουν της μεγαλύτερης αποδοχής των κατοίκων και φορέων ανά Δημοτική Ενότητα,Τοπική Κοινότητα (χωριά κ.λπ.)
Οι μελετητές προτείνουν 3-4 εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες και έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά. Εμείς θέλουμε αυτό το Μaster Ρlan, να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης και να προχωρήσουμε με την συναίνεση όλων. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, θα έχουμε ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών με όλα τα Τοπικά Συμβούλια στο νησί μας. Είναι στις επιδιώξεις μας, να ακούσουμε τις απόψεις τους για όλα» δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης.
Θυμίζουμε ότι η δεύτερη φάση του «Μaster Ρlan» αποχέτευσης και χωροθέτησης εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, κόστισε 85 συνολικά εκατομμύρια ευρώ για μια σειρά από παρεμβάσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού της Ρόδου.
Η δημοτική αρχή, θεωρεί ότι αυτό το «Μaster Ρlan» είναι εργαλείο για το Δήμο της Ρόδου και την ΔΕΥΑΡ ώστε να διεκδικήσει χρήματα από κοινοτικούς πόρους ή άλλες πηγές, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, είχε δηλώσει πως εφόσον ολοκληρωθεί η μελέτη θα αναζητηθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές για τη χρηματοδότηση των επιμέρους έργων.
«Θεωρείται ένα φιλόδοξο σχέδιο της ΔΕΥΑΡ που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της διάθεσης των λυμάτων αλλά και θα προβλέπει την επαναχρησιμοποίηση του καθαρού νερού για άρδευση. Σε πρώτη φάση έγινε η καταγραφή και αξιολόγηση των υφισταμένων συστημάτων. Στη β’ φάση έγινε μία χωροθέτηση με βάση κάποια επιστημονικά κριτήρια. Στην τρίτη και τελική φάση της έκθεσης θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία και η βαθμολόγηση των προτάσεων αυτών, οι οποίες θα συζητηθούν με τις τοπικές κοινωνίες. Τα χρήματα πιστεύω ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν. Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Μέχρι πρότινος δίναμε αποσπασματικά λύσεις στα όποια προβλήματα. Τώρα έχοντας τη μελέτη στα χέρια μας μπορούμε να προχωρήσουμε σε ολοκληρωμένες, ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δίνουν λύσεις σε βάθος χρόνου» κατέληξε ο κ. Μανωλάκης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ