«Πλούσια» είναι η δραστηριότητα, που έχει να επιδείξει και το έτος 2017, το Τμήμα Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, παρά τις αντιξοότητες και την υποστελέχωσή του σε Ρόδο, Μεγίστη, Τήλο και Χάλκη.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έχουν ως εξής:

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Top 5: Συρία 50,76%,Ιράκ 33,13%, Τουρκία 6,16%, Κουβέιτ 3,72%,Παλαιστίνη 2,68%.
Λοιπές είναι οι εξής: Βραζιλία, Μαρόκο, Λιβύη, Αφγανιστάν, Υεμένη, Γεωργία, Ιράν, Πακιστάν, Ιορδανία, Ερυθραία (3,54 %)

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η δράση των διακινητών δεν περιορίζεται μόνο στην μεταφορά των παράνομων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά μας. Οι χειριστές των σκαφών-μέσων μεταφοράς των ΠΕΠ, αποτελούν μόνο έναν κρίκο στην αλυσίδα των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών.
Το Γραφείο Ασφάλειας Κ.Λ. Ρόδου για το έτος 2017 προχώρησε στην ανακάλυψη και τη σύλληψη δραστών για διευκόλυνση παράνομης διαμονής μεταναστών στο εσωτερικό και διευκόλυνση παράνομης εξόδου αυτών σε χώρες της Ε.Ε. Οι συλληφθέντες ουσιαστικά λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης στο νησί της Ρόδου. Είχαν ενημέρωση για τα σημεία και τις ώρες αποβίβασης των μεταναστών στα παράλια του νησιού και φρόντιζαν για την περισυλλογή τους, την προσωρινή διαμονή τους σε ξενοδοχείο και την έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με προορισμό τον Πειραιά ή ακόμα και την προμήθεια πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων προκειμένου να φύγουν αεροπορικώς, απευθείας για χώρες της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών το Γραφείο Ασφάλειας Κ.Λ. Ρόδου προχώρησε σε:
➢ Αριθμός Δικογραφιών: 14
• Πέντε (05) δικογραφίες για διευκόλυνση παράνομης διαμονής και εξόδου μεταναστών, για την μία (01) εκ των οποίων ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτ/κων Ρόδου Ποινική Δίωξη για συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση
• Εννέα (09) δικογραφίες για κατοχή και προμήθεια πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων
➢ Αριθμός συλληφθέντων: 37
➢ Κατασχέθηκαν:
• 33 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια και ταυτότητες Ευρωπαϊκών χωρών)
• 19 ακτοπλοϊκά εισιτήρια
• 03 αεροπορικά εισιτήρια
Χρηματικά ποσά: α)5.000 ευρώ β)2.441 δολάρια γ) 475 λίρες Τουρκίας και δ) 360 κορώνες Σουηδίας
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η υπόθεση διευκόλυνσης παράνομης διαμονής και εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών της 07-08-2017, κατά την οποία συνελήφθησαν ένας (01) Σύριος και δύο (02) ημεδαποί.
Έπειτα από έρευνες των στελεχών του Γρ. Ασφάλειας Κ.Λ. Ρόδου διαπιστώθηκε πως οι εν λόγω ημεδαποί είχαν προβεί στο συγκεκριμένο αδίκημα κατ’ εξακολούθηση, προμηθεύοντας μετανάστες με πλαστά έγγραφα και αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να ταξιδέψουν παράνομα σε χώρες τις Ε.Ε. από περιφερειακά αεροδρόμια όπως της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Ζακύνθου. Για την εν λόγω υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση.
Άλλη μία σημαντική υπόθεση για την οποία έδειξε το ενδιαφέρον της ακόμα και η Interpol ήταν αυτή της 07-07-2017, όταν στελέχη του Γρ. Ασφαλείας Κ.Λ. Ρόδου, συνέλαβαν στον λιμένα Ακαντιάς έναν Ιρανό υπήκοο ο οποίος έφερε στην κατοχή του περί τα δώδεκα (12) πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα μεταξύ των οποίων διαβατήρια από χώρες όπως Βέλγιο, Βουλγαρία, Αλβανία, Πολωνία, Σκόπια και Κολομβία. Μετά το ενδιαφέρον που έδειξαν διεθνείς Αστυνομικές Αρχές δεν δόθηκαν περαιτέρω στοιχεία στη δημοσιότητα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ