Συνεντεύξεις

Τέρης Χατζηιωάννου : «Πρέπει να προβάλουμε την πολιτιστική μας προίκα»

«Η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί σημαίνουσα προτεραιότητα για το Δήμο της Ρόδου. Διανύουμε μια περίοδο που οι «στρόφιγγες χρηματοδότησης» από την κεντρική πολιτεία έχουν περιοριστεί. Όμως με την συνδρομή του αρμόδιου υπουργείου, μπορεί να βρεθεί λύση καθώς ο Δήμος και η Περιφέρεια -αν και οι καιροί είναι δύσκολοι- το ισόποσο μερίδιο στο κοινό ταμείο θα το καταβάλουν».
Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού υπογραμμίζει ότι είναι ανήκουστο, το υπουργείο Πολιτισμού, να εισπράττει τόσο μεγάλα ποσά από τη Ρόδο και να αδιαφορεί για τη Μεσαιωνική Πόλη, που ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO.
Σε ερώτηση σχετικά με την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό, ο κ. Χατζηιωάννου δηλώνει :
«Ο λαός προτιμά -έστω και λεκτικά- την ελπίδα από την αμφισβήτηση. Οι πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης δείχνουν μια αξιοσημείωτη κινητικότητα, που απουσίαζε απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι παρά την αφόρητη πίεση των δανειστών για «γερμανικό», η χώρα μας θα τα καταφέρει να περάσει με ασφάλεια από την φουρτούνα. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει «κοινό τόπο» μέσω του διαλόγου».
Ο κ. Τέρης Χατζηιωάννου αναφέρεται και στις προσπάθειες που γίνονται για την διεκδίκηση του τίτλου «πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Η συνέντευξη του κ. Τέρη Χατζηιωάννου, αναλυτικά:
• Πως είδατε την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης για την αποπληρωμή του χρέους;
-Hταν λογικό και αναμενόμενο. Ο λαός προτιμά -έστω και λεκτικά- την ελπίδα από την αμφισβήτηση. Οι πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης δείχνουν μια αξιοσημείωτη κινητικότητα που απουσίαζε απ’ τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι παρά την αφόρητη πίεση των δανειστών για «γερμανικό», η χώρα μας θα τα καταφέρει να περάσει με ασφάλεια από την φουρτούνα. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει «κοινό τόπο» μέσω του διαλόγου. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός, καθώς οι θέσεις της Ελλάδας και των πιστωτών είναι διαμετρικά αντίθετες σε πολλά θέματα. Παρ΄όλα αυτά πιστεύω ότι κάποιου είδους λύση τελικά θα βρεθεί, καθώς η εναλλακτική είναι πολύ κακή για την Ελλάδα. Νομίζω ότι «κλειδί» θα αποτελέσει η στάση της Αθήνας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Εάν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δείξει ότι είναι όντως αποφασισμένη να αναδιαρθρώσει την οικονομία, καταπολεμώντας για παράδειγμα κατεστημένα συμφέροντα, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία, τότε οι πιστωτές ίσως φανούν πιο διατεθειμένοι να επιδείξουν ευελιξία. Είμαι αισιόδοξος.
• Ποιά ζητήματα θα θέσετε στο νέο υπουργό Πολιτισμού τον οποίο -όπως έχετε αναφέρει- εμπιστεύεστε;
Ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά το Δήμο, αλλά και ενέργειες που δεν ανήκουν θεσμικά στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν όμως άμεση επίπτωση στην εικόνα του τόπου. Αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, κτήρια που παραμένουν κλειστά, καθώς το υπουργείο Πολιτισμού αδυνατεί να βρει λύσεις, επιβάλλεται με τη συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας να κατεβάζουν την ένδειξη «ΚΛΕΙΣΤΑ». Όπως επίσης τη δρομολόγηση μικρών παρεμβάσεων σε μνημεία που βρίσκονται σε ορατά σημεία της πόλης (πχ. Ανεμόμυλοι) που προσβάλλουν την αισθητική της πόλης και μας εκθέτουν στα μάτια των εκατομμυρίων επισκεπτών του νησιού. Ελπίζουμε ότι η ποιότητα της δημοσιογραφικής διαδρομής του Νίκου Ξυδάκη να γίνει ορατή και στην υπουργική του θητεία.
• Ειδικά για την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη πως σκέπτεστε να συμβάλετε;
Η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη αποτελεί σημαίνουσα προτεραιότητα για το Δήμο της Ρόδου. Διανύουμε μια περίοδο που οι «στρόφιγγες χρηματοδότησης» από την κεντρική πολιτεία έχουν περιοριστεί. Όμως με την συνδρομή του υπουργείου, μπορεί να βρεθεί λύση καθώς ο Δήμος και η Περιφέρεια -αν και οι καιροί είναι δύσκολοι- το ισόποσο μερίδιο στο κοινό ταμείο θα το καταβάλουν. Όμως είναι κυριολεκτικά ανήκουστο το υπουργείο Πολιτισμού, να εισπράττει τόσο μεγάλα ποσά από τη Ρόδο και να αδιαφορεί για τη Μεσαιωνική Πόλη που ανήκει στην Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Αυτή η καθυστέρηση δεν τιμά κανένα.
• Σε ποιό στάδιο είναι οι ενέργειες για την διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης; Εχει ελπίδες να πάρει τον τίτλο η Ρόδος και ποιά θα είναι τα οφέλη;
Στην απαραίτητη προεργασία και την οργάνωση. Ξέρετε , χρειάζεται «Γραφείο Διεκδίκησης» με προϋπολογισμό και πρόσληψη εκτελεστικού και καλλιτεχνικού διευθυντή, καθώς και οργανωτική επιτροπή για τη διεκδίκηση του θεσμού. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη Ρόδο. Επιβάλλεται στρατηγικός σχεδιασμός με συμμετοχή όλων των φορέων και εθελοντών, αφού η υπόθεση αφορά την κοινωνία στο σύνολό της. Προφανώς και έχει ελπίδες να κερδίσει η Ρόδος το τίτλο, αφού διαθέτει πολιτιστικά «όπλα», που οι υπόλοιπες πόλεις δεν έχουν και ευρωπαϊκό υπόβαθρο, που θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για στη διεκδίκηση του θεσμού. Χρήματα χρειάζονται και ευελπιστούμε στη συμβολή και ιδιωτικών κεφαλαίων. Τα οφέλη είναι περιττό να τα αναφέρω, είναι πολλαπλά και αυτονόητα.
• Σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσουν στη Ρόδο τα γυρίσματα της ελληνικής παραγωγής που φέρει τον τίτλο «Ομερτά». Μπορεί να γίνει ξανά η Ρόδος προορισμός για τα γυρίσματα και ξένων παραγωγών;
-Η τουριστική εκτόξευση της Ρόδου στο παγκόσμιο στερέωμα έγινε όπως είναι γνωστό με «Tα Κανόνια του Ναβαρόνε». Μαζί όμως με τα κανόνια, εκτινάχτηκε και η Ρόδος στο διεθνές σκηνικό. Το χαλί της δόξας απλώθηκε με αφορμή την ταινία, αφού το νησί θεωρήθηκε το παραθαλάσσιο Χόλυγουντ και βέβαια ακολούθησαν και οι ελληνικές παραγωγές. Οι κινηματογραφικές και οι τηλεοπτικές παραγωγές, μπορεί να δώσουν ανάσα ζωής στην τοπική αγορά και αναμφισβήτητα αποτελούν “κράχτη” για τον τουρισμό. Η Ρόδος από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει ξένες παραγωγές για την πραγματοποίηση κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, χάρη στις φυσικές της ομορφιές, τα ιστορικά της μνημεία, αλλά και την αξιοπιστία των εγχώριων κινηματογραφιστών και τεχνικών. Η «επανατοποθέτηση» της εικόνας της Ρόδου σε κινηματογραφικές/ τηλεοπτικές παραγωγές διεθνούς εμβέλειας είναι ένα εξίσου αποτελεσματικό μέσο προώθησης και προβολής του τουρισμού μας. Δεδομένου εξάλλου ότι τα κονδύλια που διατίθενται και από τον ΠΡΟΤΟΥΡ έχουν περιορισθεί τα τελευταία χρόνια, αναδεικνύεται η ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών μέσων που συμβάλλουν στην προβολή του ροδιακού τουριστικού προϊόντος. Ήδη έχουμε δυο κινηματογραφικές παραγωγές την «Ομερτά» και την παιδική (σουηδική) ταινία «Τzatziki» να βρίσκονται στη διαδικασία του ρεπεράζ και να προγραμματίζουν τα γυρίσματα την άνοιξη στο νησί. Είναι ένα βήμα.
• Μπορεί να συμβάλει ο πολιτισμός στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος; Ποιές δράσεις έχετε προγραμματίσει για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου;
-Ο τουρισμός συνδέονταν πάντα με τον πολιτισμό. Όσο μεγαλύτερο πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ένας τόπος, τόσο περισσότερο γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών. Ο τουρισμός ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τον «ήλιο» και τη «θάλασσα», ανεξάρτητα από το πολιτιστικό υπόβαθρο που διαθέτει κάθε τόπος. Η τάση αυτή ευνοεί προφανώς τα συμφέροντα των t.o’s που προωθούν τους τουρίστες σε προορισμούς με φθηνότερο κόστος, ανεξαρτήτως των πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων τους αρκεί να υπάρχει «ήλιος και θάλασσα». Η ισοπέδωση και η ομογενοποίηση του τουριστικού προϊόντος υπονομεύει την διαφορετικότητα, είναι μια απειλή. Εμείς οφείλουμε να επιδείξουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της διαφορετικότητας της Ρόδου, διότι αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη τουρισμού υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη. Αν δεν προβάλουμε την πολιτιστική μας «προίκα», αν δεν συμβάλουν ακόμη και οι ξενοδόχοι με την υιοθεσία μνημείων στην διάσωση τους, τότε η οικονομική απόδοση θα είναι προσωρινή γιατί, πολύ εύκολα μπορούν οι τουρ οπερέιτορς να αλλάξουν προορισμό, εφόσον είναι «παντού τα ίδια». Η απαξίωση των στοιχείων της πολιτιστικής παράδοσης που κάνει τη Ρόδο μοναδική, πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί.
• Η κατάργηση του δημοτικού φόρου θα τορπιλίσει το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το έτος 2015;
-Η αρνητική εξέλιξη του δημοτικού φόρου προκαλεί «ασφυξία» και στον πολιτισμό. Και βεβαίως αυτή η «παράπλευρη απώλεια» είναι ενδεικτική της αναγκαιότητας του ΔΗΦΟΔΩ. Τα χρήματα που πλήρωναν οι Ροδίτες πήγαιναν και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. «Αιματηρή» οικονομία και ορθός προγραμματισμός για να βγει το φετινό καλοκαίρι με την συνδρομή των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού που κάνουν εξαιρετική δουλειά, είναι η «συνταγή» στην απώλεια του δημοτικού φόρου. Εντός του Μαρτίου θα έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα (συναυλίες, εικαστικά, θεατρικά κλπ) για το 2015 που θα καλύπτει όλα τα επίπεδα με έμφαση και σε πολιτιστικά δρώμενα και για τους επισκέπτες του νησιού μας.
• Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις για τις Αποκριές και γιατί θα δοθεί έμφαση στη Μεσαιωνική Πόλη;
Στη Ρόδο επιλέξαμε το επίκεντρο των εκδηλώσεων να είναι στη Μεσαιωνική Πόλη. Θέλαμε να δώσουμε ένα άλλο αέρα όχι μόνο στην προσπάθεια αλλά και στο μνημείο που είναι τα πιο σημαντικά που διαθέτει η Ρόδος. Εξαιρετική είναι η συνεργασία μας με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ρόδου. Καταβάλαμε προσπάθεια ώστε να διοργανωθούν εκδηλώσεις και σε άλλες τις δημοτικές ενότητες Ρόδου σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου