Ειδήσεις

Προκαταρκτική έρευνα για τα οικονομικά του πρώην Δήμου Πεταλούδων

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της υπεξαίρεσης σε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης και της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, με ελεγχόμενους τον πρώην δήμαρχο Πεταλούδων κ. Μιχάλη Κορδίνα και τον πρώην Διευθυντή Οικονομικών του καποδιστριακού δήμου, παρήγγειλε χθες στην Πταισματοδίκη Ρόδου, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος.

Αφορμή για την Εισαγγελική παραγγελία αποτέλεσε πόρισμα του επιθεωρητή της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ. Θεόδωρου Τζούλια, στην οικονομική διαχείριση των ετών 1999 – 2005 του πρώην δήμου. Την 2α Οκτωβρίου 2013 είχε αποσταλεί εξάλλου το ίδιο πόρισμα και στη ΔΟΥ Ρόδου προκειμένου να καταλογιστούν ποσά, που λογίζονται ως ελλείμματα στους δύο υπόλογους.
Ο συγκεκριμένος διαχειριστικός έλεγχος είχε ανατεθεί στις αρχές Ιανουαρίου 2010 στον κ. Θεόδωρο Τζούλια από την τότε προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ. Ελένη Ζαχαράκη.

Ο συγκεκριμένος έλεγχος είχε ανατεθεί αρχικώς στον ενδιαμέσως εκλιπόντα οικονομικό επιθεωρητή Μ. Χριστοδουλάκη. Η κ. Ζαχαράκη είχε ζητήσει από τον κ. Τζούλια την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του ελέγχου που εκκρεμούσε από το 2005 και την άμεση υποβολή σχετικής πορισματικής έκθεσης αρμοδίως.
Η παραγγελία για το συγκεκριμένο διαχειριστικό έλεγχο δόθηκε μετά από σχετικό αίτημα του πρώην επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Bασίλη Σταυριανού.
O επιθεωρητής έλαβε εντολή να διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στον Δήμο Πεταλούδων, στην ΔΕΥΑΠ, στην ΑΔΕΚΑΜ και στην Εταιρεία του Πολίτη.

O κ. Σταυριανός είχε καταγγείλει μεταξύ άλλων την αλόγιστη πρόσληψη προσωπικού, τη μη καταβολή δεδουλευμένων, τη μη εφαρμογή του Nόμου για το 32ωρο, τη διακριτική και επιλεκτική συμπεριφορά του δημάρχου αναλόγως των παραταξιακών τοποθετήσεων των υπαλλήλων του Δήμου, την εκπρόθεσμη κατάθεση οικονομικών απολογισμών του Δήμου, υπέρβαση δαπανών για μισθοδοσίες, κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος σε έξοδα για δημόσιες σχέσεις και τελετές καθώς και την κάλυψη τελών κινητής τηλεφωνίας αιρετών, διαχείριση τακτικών και εκτάκτων οικονομικών πόρων (ΔH.ΦΟ.ΔΩ., ΣATA, Φόρος εισοδήματος) και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων του Δήμου, προβληματική λειτουργία της ΔEYAΠ, επαναλήψεις έργων, απ’ ευθείας αναιτιολόγητες αναθέσεις έργων χωρίς τις απαιτούμενες μελέτες, υπέρογκες δαπάνες για προμήθειες και καθυστερήσεις αποδόσεως πόρων.

Την 17η Οκτωβρίου 2005 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Πεταλούδων “Δήμος Πρότυπο” κ. Βασίλης Σταυριανός ανέφερε στο αίτημά του ότι το “μέλλον του Δήμου εξαρτάται άμεσα από την επιβεβλημένη διαφάνεια, αξιοκρατία, ορθολογική και σύννομη χρήση των πόρων”.

Από τον έλεγχο του επιθεωρητή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προέκυψε ότι ο πρώην Δήμος ζημιώθηκε με το ποσό των 372.989,73 € από τη μη εμπρόθεσμη απόδοση παρακρατούμενων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Επιπλέον διαπιστώθηκε η δημιουργία ελλείμματος στη χρηματική διαχείριση ύψους 296.399,31 €. Το έλλειμμα δημιουργήθηκε από ανάληψη που έκανε ο Δήμος Πεταλούδων στις 12 Δεκεμβρίου 2003, ποσού 300.000 €, από λογαριασμό που τηρούσε στην Εμπορική Τράπεζα. Την ημέρα της ανάληψης το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου στην τράπεζα ήταν 3.600,69 €. Το ποσό που αναλήφθηκε υπό τη μορφή δανείου δεν καταχωρήθηκε στο βιβλίο ταμείου και δεν προέκυψαν στοιχεία για το πού δαπανήθηκε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου