Ειδήσεις

Λεηλασία της δημόσιας περιουσίας στο Καστελόριζο

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της απάτης κατ΄ εξακολούθηση εις βάρος του δημοσίου με το όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης ή η ζημιά που προκλήθηκε ή απειλήθηκε στο δημόσιο, υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ παρήγγειλε χθες στη Πταισματοδίκη Ρόδου ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, μετά από αναφορά του δημοτικού συμβούλου Μεγίστης κ. Γεωργίου Παπουτσή με την οποία καταγγέλλονται “τέρατα και σημεία” στη διαχείριση ακινήτων του δημοσίου στο νησί.

Ελεγχόμενοι στην προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται για αδικήματα που διώκονται με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος είναι ο δήμαρχος εν αργία του Δήμου Μεγίστης κ. Παύλος Πανηγύρης και μέλη της οικογένειάς του.
Στην αναφορά του ο κ. Παπουτσής αναφέρει εισαγωγικά τα εξής:

“Οι λίγοι κάτοικοι του μικρού νησιού Καστελόριζο και οι χιλιάδες δημότες αυτού που διαμένουν τόσο στη Ρόδο όσο και στις ελληνικές πόλεις αλλά και στο εξωτερικό, παρακολουθούν έκπληκτοι την πρωτοφανή λεηλασία των ακινήτων τους από μια κάστα δημοτών που αποτελείται κυρίως από τους ασκούντες την δημοτική εξουσία και τους συγγενείς τους. Η ομάδα αυτή, με παράνομους και ανήθικους τρόπους, εκμεταλλευόμενη την απουσία οιουδήποτε ελέγχου οιασδήποτε αρχής, κατάφερε να περιέλθουν στα χέρια των ανθρώπων της, εκατοντάδες αστικά οικόπεδα τα οποία, προ της καταστροφής του νησιού κατά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο αποτελούσαν τα «σπίτια» των νοικοκυραίων νησιωτών, οι οποίοι έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στη λοιπή Ελλάδα και σε υπερπόντιες χώρες, ως μετανάστες.

Για το φαινόμενο της αρπαγής των περιουσιών των απόντων από το νησί ιδιοκτητών Καστελοριζίων, πολλές φορές έγραψε ο τοπικός και αθηναϊκός τύπος, και κατά καιρούς έγιναν, διαμαρτυρίες και καταγγελίες από τους παροικιακούς συνδέσμους των μεταναστών νησιωτών της Αυστραλίας τόσο στο Υπουργείο Εξωτερικών όσο και στη Νομαρχία Δωδεκανήσου. Φαίνεται ότι στο «μικρό» αλλά πάντοτε επίκαιρο για τη γεωγραφική του θέση νησί του Καστελορίζου, το σύνταγμα που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία είναι υπό την προστασία του Ελληνικού Κράτους, δεν εφαρμόζεται από τους αρμοδίους κεντρικούς και περιφερειακούς δημοσίους φορείς, ο δε Νόμος, που προβλέπει στο άρθρο 34 Ν. 1539/1938, «ότι τα εγκαταλελειμμένα παρά των ιδιοκτητών των ακίνητα και μη διαχειριζόμενα από αυτούς ούτε από αντιπροσώπους των, καταλαμβάνονται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται από αυτό, ως διοικητή αλλότριων», δεν… έφθασε ακόμη στην παραμεθόριο αυτή περιοχή του Καστελορίζου, στην οποία κάθε λογής και… φυλής, δήθεν τουρίστες, επιδιώκουν και αγοράζουν ακίνητα από τους άρπαγες και άπληστους γνωστούς οικοπεδοφάγους».

Ο κ. Παπουτσής αναφέρεται εν συνεχεία στις διαπιστώσεις του επιθεωρητή της οικονομικής επιθεώρησης Κρήτης Μ. Χριστοδουλάκη για την απαράδεκτη ιδιοκτησιακή κατάσταση και στην επισήμανσή του ότι «επί δημαρχίας Παύλου Πανηγύρη, έχουν γίνει, πάνω από 1500 πράξεις μεταβίβασης ακινήτων σε νησί 200 κατοίκων με τη… μέθοδο της χρησικτησίας».

Επισημαίνει παραπέρα και τα εξής:
“Στις παράνομες και δόλιες ενέργειες των «καταληψιών των οικοπέδων» βοηθά το γένονός ότι τα ακίνητα αυτά ήταν ιδιωτικές ιδιοκτησίες των νησιωτών οι οποίοι οικογενειακώς μετανάστευσαν στο εξωτερικό προ πολλών δεκαετιών και έκτοτε είτε δεν τα [ανα] γνωρίζουν, λόγω έλλειψης κτηματολογίου, είτε δεν επιδεικνύουν ιδιοκτησιακό ενδιαφέρον, είτε ακόμη λόγω των πολλών κληρονόμων και της μικρής σχετικώς αξίας του μεριδίου καθενός από αυτούς, δεν θέλουν ή είναι δύσκολο, λόγω των γνωστών γραφειοκρατικών προβλημάτων να παρουσιασθούν ως συνιδιοκτήτες.

Οι «ξενιτεμένοι» ιδιοκτήτες ακινήτων του νησιού, κατέχονται από την πεποίθηση ότι τα ακίνητα των στην Ελλάδα προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα και ότι σε κάθε περίπτωση, ηθελημένης αδράνειας ή παράλειψής των να ασχοληθούν και να ενδιαφερθούν με την ακίνητη περιουσία των και ειδικότερα με τα αστικά εντός σχεδίου οικόπεδά των, στα οποία, είναι εμφανή τα ερείπια, των αποτεφρωθεισών παλαιών οικιών, εφαρμόζεται το άρθρο 34 του Ν.1539 /1938. Εξ άλλου πάγια είναι η Νομολογία των Δικαστηρίων ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει την εξουσία να εκπροσωπεί τους απόντες ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένων ακινήτων, έναντι τρίτων σφετεριστών και παράνομων κατόχων, σαν να είναι αυτό, ο ίδιος ο απών ιδιοκτήτης, τον οποίο υποκαθιστά πλήρως στα δικαιώματα και υποχρεώσεις του”.

Υποστηρίζει παραπέρα ότι μέχρι σήμερα, δεν κατάφερε καμία αρμόδια υπηρεσία να βάλει φραγμό στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας, με αποτέλεσμα να εκτραχυνθεί η κατάσταση και οι επιτήδειοι οικοπεδοφάγοι άλλοτε με την ανοχή και άλλοτε με τη σύμπραξη των δημοτικών αρχόντων του τόπου, να σφετερίζονται ακίνητα αναμφισβήτητου κυριότητος του Δημοσίου, τα οποία απέκτησε με απαλλοτρίωση, για την ανέγερση λαϊκών κατοικιών των αστέγων κατοίκων του παραμεθόριου νησιού.

Ο κ. Παπουτσής κάνει ειδική μνεία στην οικοπεδική περιουσία του κ. Πανηγύρη και μελών της οικογένειάς του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο απόκτησης των ακινήτων.
Διατείνεται ότι τα ακίνητα τα οποία και παραθέτει βρίσκονται εντός του οικισμού του νησιού και έχουν αιτία κτήσεως εικονικές χρησικτησίες και ψευδείς γονικές παροχές ενώ η αξία εκάστου υπερβαίνει τα 35.000 ευρώ και ορισμένων μεγαλυτέρου εμβαδού των συνηθισμένων, αλλά προνομιακής θέσεως, έχουν αξία πλέον των 100.000 ευρώ έκαστο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου