ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κατατέθηκε το ν/σ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές – Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΡΑΛΙΑ

Κατα­τέ­θηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αξιο­ποί­ηση της δημό­σιας περιου­σίας στις παρα­θα­λάσ­σιες περιο­χές που περι­λαμ­βά­νει ρυθ­μί­σεις για την ελεύ­θερη πρό­σβαση των πολιτών στις παρα­λίες, την αξιο­ποί­ηση της δημό­σιας περιου­σίας με δια­φά­νεια, την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, την ανα­βάθ­μιση του του­ρι­στι­κού προ­ϊ­ό­ντος, τον σεβασμό και την ασφά­λεια των λουό­με­νων, την ένταση των ελέγχων και την επιβολή αυστη­ρών κυρώ­σεων στους παρα­βά­τες.

Το νομο­σχέ­διο εισά­γε­ται έγκαιρα στη Βουλή προ­κει­μέ­νου οι νέες μισθώ­σεις που θα συνα­φθούν για τη φετινή περίοδο να διέ­πο­νται από τους νέους κανόνες ανα­φο­ρικά, μεταξύ άλλων, με τις ελά­χι­στες απο­στά­σεις μεταξύ των παρα­χω­ρή­σεων, το μέγιστο εμβαδόν της παρα­λίας που επι­τρέ­πε­ται να παρα­χω­ρεί­ται προς εκμε­τάλ­λευση και τη δια­σφά­λιση απά­τη­των παρα­λιών όπου αυτό επι­βάλ­λε­ται.

Οι νέες ρυθ­μί­σεις για τον αιγιαλό και την παραλία διαρ­θρώ­νο­νται σε πέντε άξονες που περι­λαμ­βά­νουν:

Δια­τά­ξεις για την προ­στα­σία των αιγια­λών με δια­βάθ­μιση που περι­λαμ­βά­νει και τις “απά­τη­τες παρα­λίες” και για την δια­σφά­λιση της ελεύ­θε­ρης πρό­σβα­σης των πολιτών.

Κεντρική εκτέ­λεση των δια­γω­νι­σμών παρα­χώ­ρη­σης από την Κτη­μα­τική

Υπη­ρε­σία του Δημο­σίου, με διαφανή ηλε­κτρο­νική δια­δι­κα­σία.

Θέσπιση νέων υπο­χρε­ώ­σεων των παρα­χω­ρη­σιού­χων για την εξυ­πη­ρέ­τηση του κοινού, την ασφά­λεια των λουό­με­νων και την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος.

Παρεμ­βά­σεις για πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κούς ελέγ­χους και διευ­κό­λυνση των καταγ­γε­λιών από τους πολίτες με αξιο­ποί­ηση της σύγ­χρο­νης τεχνο­λο­γίας

Αυστη­ρές ποινές (πρό­στιμα και ποι­νι­κές κυρώ­σεις) για τους παρα­βά­τες.

Ο υπουρ­γός Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών, Κωστής Χατζη­δά­κης, δήλωσε: “Η εικόνα στις παρα­λίες της χώρας μας από το φετινό καλο­καίρι αλλάζει. Το νέο πλαίσιο που δια­σφα­λί­ζει τα δικαιώ­ματα πρό­σβα­σης των πολιτών και την προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος τίθεται άμεσα σε ισχύ για όλες τις νέες μισθώ­σεις που θα συνα­φθούν από εφέτος. Αλλά και για τις υφι­στά­με­νες μισθώ­σεις, στέλ­νουμε το μήνυμα σε όσους έχουν ενδε­χο­μέ­νως στο μυαλό τους κατα­πα­τή­σεις και ληστρι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις, να το ξανα­σκε­φτούν. Είμαι βέβαιος ότι όλοι αντι­λή­φθη­καν ήδη από πέρυσι ότι οι έλεγχοι θα είναι συνε­χείς και αυστη­ροί, οι παρα­βά­τες θα εντο­πί­ζο­νται και θα τιμω­ρού­νται και η νομι­μό­τητα θα εφαρ­μο­στεί. Δεν είναι μόνο οικο­νο­μικό το θέμα. Είναι και ζήτημα δικαιο­σύ­νης και πολι­τι­σμού”.

Οι νέες δια­τά­ξεις προ­βλέ­πουν ειδι­κό­τερα:

1. Ρυθ­μί­σεις για την προ­στα­σία των αιγια­λών

Τίθε­νται όρια στις παρα­χω­ρού­με­νες εκτά­σεις προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­ζε­ται η πρό­σβαση του συνόλου των πολιτών και ελεύ­θε­ρος χώρος για τους λουό­με­νους που δεν χρη­σι­μο­ποιούν τις εγκα­τα­στά­σεις των παρα­χω­ρη­σιού­χων είτε όχι.

Ειδι­κό­τερα:

– Σε όλες τις περι­πτώ­σεις του­λά­χι­στον το 50% της παρα­λίας πρέπει να είναι ελεύ­θερο. Συγκε­κρι­μένα ορί­ζε­ται ότι: Το σύνολο των τμη­μά­των αιγια­λού και παρα­λίας που παρα­χω­ρού­νται δεν καλύ­πτει περισ­σό­τερο από 50% του εμβαδού ή του μήκους του μετώπου.

– Το εμβαδόν κάθε παρα­χώ­ρη­σης δεν μπορεί να υπερ­βαί­νει τα 500 τετρα­γω­νικά μέτρα. Τα ομπρε­λο­κα­θί­σματα μπορούν να κατα­λαμ­βά­νουν μέχρι 60% της παρα­χω­ρού­με­νης έκτασης (30% αν πρό­κει­ται για προ­στα­τευό­με­νους αιγια­λούς και παρα­λίες, δηλαδή παρα­λίες που βρί­σκο­νται σε περιο­χές Natura και δεν έχουν χαρα­κτη­ρι­σθεί απά­τη­τες). Μεταξύ των παρα­χω­ρή­σεων πρέπει να μεσο­λα­βεί από­σταση του­λά­χι­στον 6 μέτρων (3 μέτρα σε κάθε πλευρά) και τα ομπρε­λο­κα­θί­σματα πρέπει να απέχουν από τη θάλασσα του­λά­χι­στον 4 μέτρα.

– Δεν επι­τρέ­πε­ται παρα­χώ­ρηση αιγια­λού και παρα­λίας όταν το μήκος ή πλάτος τους  είναι μικρό­τερο των 4 μέτρων ή όταν το συνο­λικό εμβαδόν του δια­κρι­τού τμή­μα­τος αιγια­λού είναι μικρό­τερο από 150 τμ.

-Ορίζεται ότι ο παλαιός αιγια­λός που συνο­ρεύει με απά­τη­τες παρα­λίες είναι κοι­νό­χρη­στος ενώ τα υπό­λοιπα τμήματα του παλαιού αιγια­λού επα­νέρ­χο­νται στην ιδιω­τική περιου­σία του Δημο­σίου και θα μπορούν να αξιο­ποιού­νται από την ΕΤΑΔ. Διευ­κρι­νί­ζε­ται ότι ο καθο­ρι­σμός ή επα­να­κα­θο­ρι­σμός παλαιού αιγια­λού δεν θίγει εμπράγ­ματα δικαιώ­ματα, τα οποία έχουν κτηθεί ή ανα­γνω­ρι­σθεί με συμ­βο­λαιο­γρα­φικό ή άλλο δημόσιο έγγραφο.

– Καθιε­ρώ­νο­νται οι αιγια­λοί και παρα­λίες υψηλής προ­στα­σίας (“απά­τη­τες παρα­λίες”) που βρί­σκο­νται σε περιο­χές Natura και για τις οποίες θα απα­γο­ρεύ­ε­ται η παρα­χώ­ρηση και κατ’ επέ­κταση η τοπο­θέ­τηση ομπρε­λών, ξαπλω­στρών κ.λπ.. Οι απά­τη­τες παρα­λίες θα καθο­ρι­στούν με κοινή απόφαση των υπουρ­γών Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών και Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας ύστερα από εισή­γηση του ΟΦΥΠΕΚΑ και πρόταση του πρόταση του προϊ­στα­μέ­νου της Γενικής Διεύ­θυν­σης Περι­βαλ­λο­ντι­κής Πολι­τι­κής. Στα κρι­τή­ρια χαρα­κτη­ρι­σμού περι­λαμ­βά­νο­νται η σημα­ντική παρου­σία σε αυτές φυσικών τύπων οικο­τό­πων που προ­στα­τεύ­ο­νται από την ενω­σιακή ή την εθνική νομο­θε­σία, σπάνιων ενδη­μι­κών ειδών χλω­ρί­δας και πανίδας, η επι­τέ­λεση σημα­ντι­κών οικο­λο­γι­κών λει­τουρ­γιών για προ­στα­τευό­μενα είδη, ο χαρα­κτη­ρι­σμός τους ως Καίριες Περιο­χές Βιο­ποι­κι­λό­τη­τας, όπως και εν γένει η παρου­σία σημα­ντι­κών οικο­συ­στη­μά­των που χρήζουν προ­στα­σίας και δια­τή­ρη­σης ή απο­κα­τά­στα­σης.

– Επε­κτεί­νο­νται στα Δωδε­κά­νησα (όπου ίσχυε δια­φο­ρε­τικό καθε­στώς), οι κανόνες για την οριο­θέ­τηση και προ­στα­σία του αιγια­λού που θεσπί­ζο­νται με το σχέδιο νόμου.

2. Κεντρική εκτέ­λεση των δια­γω­νι­σμών παρα­χώ­ρη­σης από την Κτη­μα­τική Υπη­ρε­σία του Δημο­σίου, με ηλε­κτρο­νική δια­δι­κα­σία.

Οι δημο­πρα­σίες θα γίνο­νται από την Κτη­μα­τική Υπη­ρε­σία (όχι από τους Δήμους) μέχρι τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, σε ηλε­κτρο­νική πλατ­φόρμα προ­κει­μέ­νου  να δια­σφα­λί­ζε­ται απλού­στευση της δια­δι­κα­σίας, τυπο­ποί­ηση, δια­φά­νεια και ταχύ­τητα. Στην πλατ­φόρμα θα αναρ­τώ­νται τα στοι­χεία (συντε­ταγ­μέ­νες, πολύ­γωνο και αερο­φω­το­γρα­φίες) κάθε παρα­χώ­ρη­σης, η διάρ­κεια, οι όροι της παρα­χώ­ρη­σης, και ιδίως ο χρόνος τοπο­θέ­τη­σης και απο­μά­κρυν­σης των κινητών στοι­χείων κάθε χρονιά, 20 ημέρες πριν τη διε­ξα­γωγή της δημο­πρα­σίας. Θεσπί­ζε­ται ελά­χι­στο τίμημα που προ­κύ­πτει από μαθη­μα­τικό τύπο με βάση τις αντι­κει­με­νι­κές αξίες της περιο­χής, συντε­λε­στή βαρύ­τη­τας της δρα­στη­ριό­τη­τας και τον συντε­λε­στή βαρύ­τη­τας του αιγια­λού ανάλογα με τα ειδικά χαρα­κτη­ρι­στικά της παρα­λίας. Μετά τη λήξη  της πλειο­δο­τι­κής δια­δι­κα­σίας, η ηλε­κτρο­νική πλατ­φόρμα εξάγει με αυτο­μα­το­ποι­η­μένο τρόπο σχέδιο σύμ­βα­σης, το οποίο απο­στέλ­λε­ται με ηλε­κτρο­νικό ταχυ­δρο­μείο στον πλειο­δότη. Οι Δήμοι θα εξα­κο­λου­θή­σουν να εισπράτ­τουν το 60 % του ανταλ­λάγ­μα­τος της παρα­χώ­ρη­σης.

Οι παρα­λίες που επι­τρέ­πε­ται να παρα­χω­ρη­θούν θα καθο­ρί­ζο­νται ετησίως με απόφαση του υπουρ­γείου Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών ύστερα από δια­βού­λευση με τους Δήμους με συγκε­κρι­μένο χρο­νο­διά­γραμμα το οποίο έχει ως εξής:

Έως την 1η Δεκεμ­βρίου κάθε έτους η Κτη­μα­τική Υπη­ρε­σία απο­στέλ­λει στους Δήμους εισή­γηση για τα τμήματα αιγια­λού και παρα­λίας που επι­τρέ­πε­ται να παρα­χω­ρη­θούν. Οι Δήμοι γνω­μο­δο­τούν έως την 1η Ιανουα­ρίου και η απόφαση εκδί­δε­ται από το υπουρ­γείο Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών έως τις 15 Ιανουα­ρίου (ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία της παρα­χώ­ρη­σης μέχρι την 31η Μαρτίου). Για την έκδοση της από­φα­σης αυτής θα λαμ­βά­νο­νται υπόψη οι ενεργές παρα­χω­ρή­σεις, ώστε να μην υπάρ­χουν αλλη­λο­ε­πι­κα­λύ­ψεις και να τηρού­νται τα όρια κάλυψης των αιγια­λών και οι απο­στά­σεις μεταξύ των παρα­χω­ρή­σεων.

Για την πρώτη εφαρ­μογή του νόμου φέτος η απόφαση του υπουρ­γείου Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών θα εκδοθεί ως τις 31 Μαρτίου και η δια­δι­κα­σία παρα­χώ­ρη­σης θα ολο­κλη­ρω­θεί ως τις 15 Μαΐου.

Οι επι­χει­ρή­σεις (ξενο­δο­χεία, ενοι­κια­ζό­μενα δωμάτια, ταβέρ­νες, κάμπινγκ κ.λπ.) που γειτ­νιά­ζουν με την παραλία, (δηλ. οι λεγό­με­νες όμορες επι­χει­ρή­σεις) μπορούν εφόσον το ζητή­σουν να ανα­λά­βουν την εκμε­τάλ­λευση της παρα­λίας με την οποία συνο­ρεύ­ουν κατα­βάλ­λο­ντας το τίμημα που προ­βλέ­πε­ται για τις δημο­πρα­σίες προ­σαυ­ξη­μένο κατά 20%. Οι περιο­ρι­σμοί ως προς την έκταση (50% της παρα­λίας), τις απο­στά­σεις (3 μέτρα εκα­τέ­ρω­θεν) και οι λοιπές υπο­χρε­ώ­σεις των παρα­χω­ρη­σιού­χων εφαρ­μό­ζο­νται και σε αυτές τις περι­πτώ­σεις. Αν η παραλία αντι­στοι­χεί σε περισ­σό­τε­ρες επι­χει­ρή­σεις, θα παρα­χω­ρεί­ται θα γίνεται σε όσους δικαιού­χους ζητή­σουν, .εμβαδό της παρα­λίας ανάλογο με την πρόσοψη κάθε επι­χεί­ρη­σης.

Υπο­χρε­ώ­σεις των παρα­χω­ρη­σιού­χων

Πέρα από τους περιο­ρι­σμούς που ισχύουν στην έκταση της εκμε­τάλ­λευ­σης, τις απο­στά­σεις από τη θάλασσα και τυχόν άλλες παρα­χω­ρή­σεις, οι παρα­χω­ρη­σιού­χοι έχουν τις εξής ελά­χι­στες υπο­χρε­ώ­σεις:

α) δια­σφα­λί­ζουν την ελεύ­θερη, απρό­σκο­πτη και ασφαλή διέ­λευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία.

β) δια­σφα­λί­ζουν τη χρήση του αιγια­λού και της παρα­λίας για άτομα με ανα­πη­ρία, εγκα­θι­στώ­ντας ειδικές πλατ­φόρ­μες για την εξυ­πη­ρέ­τηση ατόμων με ανα­πη­ρία (sea tracks), αν αυτές δεν έχουν εγκα­τα­στα­θεί με μέριμνα του δήμου. Στην περί­πτωση αυτή, ο παρα­χω­ρη­σιού­χος συμ­ψη­φί­ζει τις δαπάνες για εγκα­τά­σταση των πλατ­φορ­μών με το αντάλ­λαγμα της παρα­χώ­ρη­σης,

γ) δια­τη­ρούν καθη­με­ρινά καθαρό το παρα­χω­ρού­μενο τμήμα αιγια­λού και παρα­λίας,

δ) αναρ­τούν σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινα­κίδα με τις συντε­ταγ­μέ­νες της παρα­χώ­ρη­σης, τον αριθμό από­φα­σης παρα­χώ­ρη­σης, τα δικαιώ­ματα του κοινού, καθώς και QR code μονα­δι­κού για κάθε παρα­χώ­ρηση,

ε) τοπο­θε­τούν ντους και απο­δυ­τή­ρια για την εξυ­πη­ρέ­τηση του κοινού,

στ) φρο­ντί­ζουν για τη δια­τή­ρηση της ισορ­ρο­πίας του οικο­συ­στή­μα­τος του παρα­χω­ρού­με­νου χώρου, όπως με τη δια­τή­ρηση της μορ­φο­λο­γίας της ακτής και της ακτο­γραμ­μής,

ζ) παρα­δί­δουν τον χώρο στην αρχική κατά­σταση στη λήξη της παρα­χώ­ρη­σης,

η) δια­σφα­λί­ζουν την παρου­σία ναυα­γο­σώ­στη, εφόσον η υπο­χρέ­ωση αυτή δεν καλύ­πτε­ται από τον οικείο δήμο. Στην περί­πτωση αυτή, η αμοιβή του ναυα­γο­σώ­στη συμ­ψη­φί­ζε­ται με το αντάλ­λαγμα της παρα­χώ­ρη­σης.

Με τη δια­κή­ρυξη μπορούν να προ­βλέ­πο­νται και επι­πλέον υπο­χρε­ώ­σεις του παρα­χω­ρη­σιού­χου σε σχέση με την προ­στα­σία, δια­τή­ρηση και ανά­πτυξη του παρα­χω­ρού­με­νου τμή­μα­τος αιγια­λού και παρα­λίας και την ενί­σχυση της κοι­νο­χρη­σίας.

3. Έλεγχοι και καταγ­γε­λίες με αξιο­ποί­ηση της σύγ­χρο­νης τεχνο­λο­γίας

Οι πολίτες απο­κτούν τη δυνα­τό­τητα ελέγχου και υπο­βο­λής καταγ­γε­λίας μέσω ψηφια­κής εφαρ­μο­γής στο κινητό τους τηλέ­φωνο. Ειδι­κό­τερα: Σε κάθε σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης αντι­στοι­χεί κώδικας QR-code ο οποίος αναρ­τά­ται στην ιστο­σε­λίδα του Υπουρ­γείου Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών, της Κτη­μα­τι­κής Υπη­ρε­σίας του Δημο­σίου και του οικείου δήμου. Επίσης, απο­τυ­πώ­νε­ται υπο­χρε­ω­τικά στην πινα­κίδα σήμαν­σης του αιγια­λού ή της παρα­λίας. Σκα­νά­ρο­ντας το QR-code κάθε πολίτης θα μπορεί να δει το διά­γραμμα του παρα­χω­ρού­με­νου αιγια­λού και να υπο­βά­λει άμεσα, μέσω της ίδιας εφαρ­μο­γής, καταγ­γε­λία αν δια­πι­στώ­σει υπέρ­βαση  της παρα­χώ­ρη­σης.

Παράλ­ληλα προ­βλέ­πο­νται οι επί­ση­μοι έλεγχοι από την Κτη­μα­τική Υπη­ρε­σία, τους Δήμους, την ΑΑΔΕ, την Οικο­νο­μική Αστυ­νο­μία, το Υπουρ­γείο Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών και την ΕΛΑΣ, μεμο­νω­μένα ή σε ομάδες κοινού ελέγχου με συντο­νι­στή εισαγ­γε­λέα ή τον παρι­στά­μενο υπάλ­ληλο του Υπουρ­γείου Εθνικής Οικο­νο­μίας και Οικο­νο­μι­κών. Το πόρισμα του ελέγχου περι­λαμ­βά­νει και φωτο­γρα­φίες οι οποίες λαμ­βά­νο­νται επί τόπου ή εξ απο­στά­σεως με drones ή με αξιο­ποί­ηση δορυ­φο­ρι­κών λήψεων προ­κει­μέ­νου να γίνο­νται απο­μα­κρυ­σμέ­νες επι­θε­ω­ρή­σεις σε ευρύ­τερη περιοχή χωρίς να είναι απα­ραί­τητη η φυσική παρου­σία των ελεγ­κτών.

4. Αυστη­ρές ποινές για τους παρα­βά­τες

Οι ποινές που προ­βλέ­πο­νται περι­λαμ­βά­νουν πρό­στιμα, υπο­χρέ­ωση απο­μά­κρυν­σης των παρά­νο­μων εγκα­τα­στά­σεων, σφρά­γιση της επι­χεί­ρη­σης, απα­γό­ρευση συμ­με­το­χής σε νέους δια­γω­νι­σμούς. Ειδι­κό­τερα:

– Σε περί­πτωση κατά­λη­ψης αιγια­λού και παρα­λίας χωρίς να υπάρχει σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης ή καθ’ υπέρ­βαση της παρα­χώ­ρη­σης, όλα τα στοι­χεία που έχουν τοπο­θε­τη­θεί απο­μα­κρύ­νο­νται εντός 48 ωρών με πράξη άμεσης απο­μά­κρυν­σης που εκδίδει η Κτη­μα­τική Υπη­ρε­σία. Επι­πλέον:

– Αν δεν υπάρχει σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης επι­βάλ­λε­ται επι­πλέον σφρά­γιση και διακοπή λει­τουρ­γίας της επι­χεί­ρη­σης στον χώρο που έχει κατα­λη­φθεί, ο χώρος σφρα­γί­ζε­ται με ταινία και απα­γο­ρεύ­ε­ται η είσοδος όπως και οποια­δή­ποτε οικο­νο­μική δρα­στη­ριό­τητα σε αυτόν. Επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο ίσο με το τετρα­πλά­σιο του ελά­χι­στου τιμή­μα­τος της δημο­πρα­σίας και απο­κλει­σμός του παρα­βάτη από κάθε δια­δι­κα­σία παρα­χώ­ρη­σης αιγια­λού και παρα­λίας για πέντε χρόνια. Σε περί­πτωση δεύ­τε­ρης παρά­βα­σης, αν η κατά­ληψη έχει γίνει από λει­τουρ­γούσα όμορη επι­χεί­ρηση, η λει­τουρ­γία της ανα­στέλ­λε­ται επί δέκα ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφρα­γί­ζε­ται και ο παρα­βά­της απο­κλεί­ε­ται από κάθε δια­δι­κα­σία παρα­χώ­ρη­σης αιγια­λού και παρα­λίας για δέκα χρόνια.

– Αν υπάρχει σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης αλλά έχει κατα­λη­φθεί μεγα­λύ­τερη έκταση:: Επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο ίσο με το τετρα­πλά­σιο του ελά­χι­στου τιμή­μα­τος της δημο­πρα­σίας για την έκταση που δεν καλύ­πτε­ται από τη σύμβαση. Αν η υπέρ­βαση είναι μεγα­λύ­τερη από το 50% της παρα­χω­ρη­θεί­σας έκτασης, σε περί­πτωση δεύ­τε­ρης παρά­βα­σης επι­βάλ­λε­ται απο­κλει­σμός του παρα­βάτη από κάθε δια­δι­κα­σία παρα­χώ­ρη­σης αιγια­λού και παρα­λίας για πέντε χρόνια. Σε περί­πτωση τρίτης παρά­βα­σης ποσο­στού μεγα­λύ­τε­ρου από 50 %, ο παρα­βά­της απο­κλεί­ε­ται από κάθε δια­δι­κα­σία παρα­χώ­ρη­σης αιγια­λού και παρα­λίας για δέκα χρόνια, η λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σης ανα­στέλ­λε­ται επί δέκα  ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επι­χεί­ρη­σης σφρα­γί­ζε­ται.

– Αν υπάρ­χουν παρά­νο­μες κατα­σκευές, κατε­δα­φί­ζο­νται με δαπάνες του υπαι­τίου. Επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο ίσο με το τετρα­πλά­σιο του ελά­χι­στου τιμή­μα­τος της δημο­πρα­σίας το οποίο πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται με τον αριθμό των ετών, μέχρι πέντε, από τότε που έχει ανε­γερ­θεί η αυθαί­ρετη κατα­σκευή ή έχει γίνει η αυθαί­ρετη δια­μόρ­φωση. Δηλαδή το πρό­στιμο μπορεί να φθάσει μέχρι το 20πλάσιο του μισθώ­μα­τος. Επι­πλέον ο παρα­βά­της απο­κλεί­ε­ται από κάθε δια­δι­κα­σία παρα­χώ­ρη­σης αιγια­λού και παρα­λίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.

– Για μερική ή ολική παρα­χώ­ρηση της παρα­λίας σε τρίτο πρόσωπο, εφόσον δεν επι­τρέ­πε­ται από τη σύμβαση, επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο ίσο με το τετρα­πλά­σιο του ελά­χι­στου τιμή­μα­τος της δημο­πρα­σίας για το σύνολο της έκτασης.

– Για παρε­μπό­διση της ελεύ­θε­ρης πρό­σβα­σης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, πρό­στιμο από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

– Για παρε­μπό­διση του ελέγχου πρό­στιμο 10.000 ευρώ.

– Σε περί­πτωση υπο­τρο­πής όλα τα πρό­στιμα διπλα­σιά­ζο­νται.

– Ο χρο­νι­κός απο­κλει­σμός από τις μελ­λο­ντι­κές συμ­βά­σεις παρα­χώ­ρη­σης ισχύει και για όλες τις προ­σω­πι­κές ή κεφα­λαιου­χι­κές εται­ρείες στις οποίες ο παρα­βά­της μετέχει ως εταίρος ή μέτοχος.

– Ποι­νι­κές κυρώ­σεις: Όποιος επι­φέ­ρει στον αιγιαλό ή την παραλία οια­δή­ποτε μετα­βολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρ­βαση αυτής ή  με άδεια που εκδό­θηκε παρά­νομα, ανε­ξαρ­τή­τως ζημίας ή βλάβης, τιμω­ρεί­ται με φυλά­κιση του­λά­χι­στον ενός έτους ή χρη­μα­τική ποινή. Στην περί­πτωση που η μετα­βολή προ­κα­λεί σημα­ντική οικο­λο­γική, περι­βαλ­λο­ντική ή γεω­μορ­φο­λο­γική δια­τά­ραξη ή βλάβη  με ποινή φυλά­κι­σης  του­λά­χι­στον δύο ετών και χρη­μα­τική ποινή. Η ποινική δίωξη ασκεί­ται αυτε­παγ­γέλ­τως.

Καταγ­γε­λία της σύμ­βα­σης

Ο παρα­χω­ρών φορέας καταγ­γέλ­λει την παρα­χώ­ρηση σε περί­πτωση σοβαρών παρα­βά­σεων του νόμου ή των συμ­βα­τι­κών υπο­χρε­ώ­σεων όπως:

α) Η κατα­σκευή έργων ή η αυθαί­ρετη δια­μόρ­φωση του αιγια­λού και της παρα­λίας,

β) η χρήση του παρα­χω­ρη­θέ­ντος τμή­μα­τος για σκοπό δια­φο­ρε­τικό από τον συμ­φω­νη­θέ­ντα ή κατά τρόπο που προ­κα­λεί αλλοί­ωση της φυσικής του μορ­φο­λο­γίας και των βιο­τι­κών του στοι­χείων,

γ) η μερική ή ολική μετα­βί­βαση της χρήσης σε τρίτο πρόσωπο, όταν αυτή δεν προ­βλέ­πε­ται στον νόμο ή στη σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης,

Επίσης η σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης καταγ­γέλ­λε­ται αν ο παρα­χω­ρη­σιού­χος:

α) για δεύτερη φορά, εντός της χρο­νι­κής διάρ­κειας της σύμ­βα­σης παρα­χώ­ρη­σης, κατα­λά­βει έκταση εκτός του παρα­χω­ρη­θέ­ντος τμή­μα­τος αιγια­λού και παρα­λίας κατά ποσοστό που υπερ­βαί­νει το 50% της παρα­χώ­ρη­σης.

β) μετά από δύο οχλή­σεις, που απέχουν μεταξύ τους τρεις  ημέρες, δεν τοπο­θε­τή­σει σε εμφανές σημείο του αιγια­λού ή της παρα­λίας πινα­κίδα με τα προσ­διο­ρι­στικά στοι­χεία της παρα­χώ­ρη­σης,

γ) μετά από δύο οχλή­σεις, που απέχουν μεταξύ τους τρεις ημέρες, δεν τοπο­θε­τή­σει τα κινητά στοι­χεία εξυ­πη­ρέ­τη­σης του κοινού που προ­βλέ­πο­νται στη σύμβαση παρα­χώ­ρη­σης, και

δ) παρα­βιά­ζει συστη­μα­τικά την υπο­χρέ­ωσή του για τήρηση καθαρού του αιγια­λού.

Πηγή capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.