ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γερμανία: Γιατί δεν καλέσαμε την Ελλάδα στη διάσκεψη για τη Λιβύη

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Βερολίνο
Μέγεθος γραμμάτων

Η Ελ­λά­δα δεν εκλή­θη στη Διά­σκε­ψη για τη Λιβύη που θα γίνει την Κυ­ρια­κή στο Βε­ρο­λί­νο, επει­δή αυτή δεν θα ασχο­λη­θεί με το θέμα των θα­λάσ­σιων ζωνών αλλά με το θέμα της ει­ρή­νης στη Λιβύη, όπως προ­κύ­πτει από τις δη­λώ­σεις εκ­προ­σώ­πων της γερ­μα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης.

Το Βε­ρο­λί­νο δεν ανα­φέ­ρει ρητά τα κρι­τή­ρια, με τα οποία έγι­ναν οι προ­σκλή­σεις χωρών στη Διά­σκε­ψη, ενώ τό­νι­σε ότι σε κάθε βήμα υπήρ­ξε στε­νός συ­ντο­νι­σμός με τα Ηνω­μέ­να Έθνη.

«Δεν μπο­ρού­με να δώ­σου­με εδώ πλη­ρο­φο­ρί­ες για τις ακρι­βείς σταθ­μί­σεις των απο­φά­σε­ων σε αυτό το θέμα…Δεν θέ­λου­με αυτό να το συ­ζη­τή­σου­με δη­μο­σί­ως», δή­λω­σε η ανα­πλη­ρώ­τρια εκ­πρό­σω­πος της γερ­μα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης, Ουλ­ρί­κε Ντέ­μερ, απα­ντώ­ντας σε ερω­τή­σεις σχε­τι­κά με την μη-πρό­σκλη­ση της Ελ­λά­δας να συμ­με­τά­σχει στην Διά­σκε­ψη του Βε­ρο­λί­νου για την Λιβύη.

«Η “Δια­δι­κα­σία του Βε­ρο­λί­νου” έχει δο­μη­θεί συ­νει­δη­τά δια­φο­ρε­τι­κά από προη­γού­με­νες προ­σπά­θειες, προ­κει­μέ­νου να επι­τευ­χθεί ει­ρή­νη στην Λιβύη: ως ένα σχέ­διο δη­λα­δή με διά­φο­ρα στά­δια του ει­δι­κού απε­σταλ­μέ­νου του ΟΗΕ Γασάν Σα­λα­μέ, όπου κα­τα­βάλ­λε­ται προ­σπά­θεια να δια­χω­ρι­στούν τα προ­βλή­μα­τα και να ερ­γα­στού­με βήμα βήμα. Και αυτό βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο της “Δια­δι­κα­σί­ας του Βε­ρο­λί­νου”, η προ­ε­τοι­μα­σία του πλαι­σί­ου με τους συ­ντε­λε­στές οι οποί­οι έχουν άμεση επιρ­ροή στις δύο πλευ­ρές της διέ­νε­ξης, δή­λω­σε ο εκ­πρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Ράι­νερ Μπρόιλ.

Αυτή είναι η προ­σέγ­γι­ση, είπε, προ­σθέ­το­ντας ότι έχου­με πλήρη κα­τα­νό­η­ση για το γε­γο­νός ότι υπάρ­χουν ανη­συ­χί­ες άλλων χωρών σε σχέση με την Λιβύη και ιδιαί­τε­ρα στο θέμα των θα­λασ­σί­ων συ­νό­ρων, πι­θα­νώς δι­καιω­μά­των εκ­με­τάλ­λευ­σης στη Με­σό­γειο. Αυτό απλώς δεν είναι στο επί­κε­ντρο της διά­σκε­ψης – ούτε και θέμα της», πρό­σθε­σε ο εκ­πρό­σω­πος.

Απα­ντώ­ντας ο ίδιος σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τα «μνη­μό­νια» που έχουν υπο­γρά­ψει η Τουρ­κία και η Λιβύη, επα­νέ­λα­βε ότι «τα θα­λάσ­σια σύ­νο­ρα πρέ­πει να προσ­διο­ρί­ζο­νται με βάση το Διε­θνές Δί­καιο της Θά­λασ­σας, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπο­ρούν δύο χώρες να το ορί­σουν με­τα­ξύ τους εις βάρος τρί­των» και επι­σή­μα­νε ότι η γερ­μα­νι­κή πλευ­ρά δεν γνω­ρί­ζει τις λε­πτο­μέ­ρειες αυτής της συμ­φω­νί­ας ώστε να την αξιο­λο­γή­σει. «Αλλά βε­βαί­ως εάν πρό­κει­ται για συμ­φω­νί­ες εις βάρος τρί­των, εις βάρος ενός στε­νού εταί­ρου, ενός εταί­ρου στην ΕΕ, τότε αυτό για μας δεν είναι απο­δε­κτό, δεν τί­θε­ται θέμα σχε­τι­κά με το πώς το βλέ­που­με».

Ο κ. Μπρόιλ ανα­γνώ­ρι­σε ακόμη ότι «υπάρ­χουν και άλλες χώρες οι οποί­ες έχουν θε­μι­τό εν­δια­φέ­ρον και ανη­συ­χί­ες για το μέλ­λον της Λι­βύ­ης», επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι το κε­ντρι­κό ση­μείο της Διά­σκε­ψης του Βε­ρο­λί­νου και της «Δια­δι­κα­σί­ας του Βε­ρο­λί­νου» ήταν συ­γκε­κρι­μέ­νο. Όπως είπε, την συ­νέ­χεια θα υπάρ­ξουν πε­ραι­τέ­ρω ερ­γα­σί­ες, με­τα­ξύ άλλων σχε­διά­ζε­ται μια Διε­θνής Επι­τρο­πή Follow Up η οποία θα συ­νο­δεύ­ει τα απο­τε­λέ­σμα­τα της «Δια­δι­κα­σί­ας του Βε­ρο­λί­νου». «Και εκεί θα μπο­ρέ­σουν χώρες να συ­νει­σφέ­ρουν. Η Διά­σκε­ψη του Βε­ρο­λί­νου είναι ένα ση­μείο εκ­κί­νη­σης για κάτι, δεν είναι το τέλος και θα υπάρ­ξουν άλλες ευ­και­ρί­ες για χώρες να συμ­με­τά­σχουν ενερ­γά. Από την αρχή θέ­λα­με να ενη­με­ρώ­νου­με ενερ­γά άλλες χώρες για το τι κά­νου­με, να δη­μιουρ­γή­σου­με δια­φά­νεια σχε­τι­κά με το τι συμ­βαί­νει, ιδιαί­τε­ρα βε­βαί­ως για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αλλά και άλ­λους παί­κτες. Αυτό ήταν ένα εγ­χεί­ρη­μα που μας συ­νό­δευ­σε ενερ­γά τους τε­λευ­ταί­ους μήνες, το οποίο πή­ρα­με πολύ σο­βα­ρά και μπορώ να επι­ση­μά­νω ότι την Κυ­ρια­κή θα συμ­με­τά­σχει και η ΕΕ εκ­προ­σω­πώ­ντας όλα τα κράτη – μέλη της», κα­τέ­λη­ξε ο εκ­πρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών.

Πηγή πλη­ρο­φο­ριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.