Ειδήσεις

Στα όρια θραύσης το Ποτάμι: Σενάριο ανεξαρτητοποίησης εξετάζουν Αμυράς, Ψαριανός – Αμφίβολο το «151» για τις Πρέσπες

Η πίεση που ασκείται ώστε το Ποτάμι να μην ψηφίσει τις Πρέσπες είναι ασφυκτική και προέρχεται όχι μόνον από μέλη του κόμματος αλλά και από τους ίδιους τους βουλευτές.

Θρυαλλίδα για να αναδειχθούν τα στρατηγικά διλήμματα του Ποταμιού αλλά και οι φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος, αποδεικνύεται η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης σε συνδυασμό με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έπεται.

Η απόφαση του Σπύρου Δανέλλη, βουλευτή Ηρακλείου, να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, με το επιχείρημα ότι μόνον έτσι διασφαλίζεται ότι θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, όχι μόνον τον θέτει εκτός κόμματος αλλά φέρνει τους λίγους εναπομείναντες βουλευτές υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη σε μετωπική σύγκρουση.

Επισήμως, δεν υπάρχει απόφαση διαγραφής. Όπως διαμηνύουν από τη Σεβαστουπόλεως «καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί από τα όργανα του Κινήματος. Οι απαντήσεις θα δοθούν στην ομιλία του Σταύρου στη Βουλή».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, στο εσωτερικό του Ποταμιού αναπτύσσεται τα τελευταία 24ώρα έντονος προβληματισμός για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει το κόμμα έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την πρόθεση Δανέλλη να συνταχθεί με τη συμπολίτευση. Κάτι που διεφάνη και από τις πρωϊνές δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ποταμιού Γ. Μαυρωτά. «Η Συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά. Αυτό (σ.σ. η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση) είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά, στο πλαίσιο στο οποίο έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό «ναι» στη Συμφωνία, έχει δυσκολέψει η κατάσταση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού.

Από το «ναι» στο «παρών»;

Η πίεση που ασκείται ώστε το Ποτάμι να μην ψηφίσει τις Πρέσπες – παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αποτέλεσε βασικό στοιχείο πολιτικής διαφοροποίησης του κόμματος από την Ν.Δ. και το ΚΙΝΑΛ – είναι ασφυκτική και προέρχεται όχι μόνον από μέλη του κόμματος αλλά και από τους ίδιους τους βουλευτές. Τουλάχιστον δύο, για την ακρίβεια, τους Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Αμυρά.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newpost, τα δύο στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να ανεξαρτητοποιηθούν από το Ποτάμι, εφόσον οι υπόλοιποι τρεις (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς και Σπ. Λυκούδης) αποφασίσουν να δώσουν θετική ψήφο στις Πρέσπες, όπως είχε ανακοινωθεί πριν το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου.

Φέρονται, μάλιστα, να έχουν ενημερώσει για τις προθέσεις τους και το Σταύρο Θεοδωράκη, που θα βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνον με την κριτική ότι με τον έναν (ψήφος Δανέλλη) ή τον άλλο (ψήφος στις Πρέσπες) τρόπο στηρίζει την κυβέρνηση αλλά και με τον κίνδυνο να μείνει με λιγότερους από πέντε βουλευτές και άρα χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα.

Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ωστόσο μία συμβιβαστική λύση θα μπορούσε να είναι η επιλογή του «παρών» στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες, θέση που πιθανά θα αποδέχονταν και οι κ. Ψαριανός και Αμυράς, που έχουν δηλώσει ότι δεν θα δώσουν – σε κάθε περίπτωση – θετική ψήφο στις Πρέσπες.

Μείζον πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση

Εφόσον, τελικά, εππιλεγεί η γραμμή του «παρών» ή της αποχής, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί μεν να περάσει από τη Βουλή, με σχετική πλειοψηφία, όμως χωρίς το τυπικό αλλά κρίσιμο για την πολιτική νομιμοποίηση της απόφασης αριθμό των 151 βουλευτών. Και τούτο διότι, βουλευτές που αύριο αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, όπως π.χ. οι κ. Κ. Ζουράρις και Β. Κόκκαλης, δεν δείχνουν ανάλογη διαθεση και για τις Πρέσπες.

Έτσι, ενδεχόμενη συντεταγμένη στάση του Ποταμιού για «παρών» ή αποχή στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες εγείρει μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να οδηγήσει άμεσα σε πολιτικές εξελίξεις.

Εκτός, βεβαίως, κι αν η κυβέρνηση έχει «μαξιλάρι ασφαλείας» και διασφαλίσει τη θετική ψήφο και κάποιου άλλου βουλευτή, εκτός από τον κ. Θαν. Θεοχαρόπουλο από τη ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να επιτύχει τους «151».

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου