Ειδήσεις

FAZ: “Μάχη για την κυριαρχία στη Μεσόγειο”

Με τίτλο “Μάχη για την κυριαρχία στη Μεσόγειο” η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις προσπάθειες της Άγκυρας να ξαναμοιραστεί η τράπουλα για τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Γράφει η γερμανική εφημερίδα: “Για να ενισχύσει τη θέση της η Τουρκία υπέγραψε δύο συμφωνίες με τη Λιβύη. Η δεύτερη οριοθετεί την υφαλοκρηπίδα των δύο κρατών και έτσι η Άγκυρα εγείρει αξιώσεις για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Όμως Ελλάδα και Κύπρος διεκδικούν και αυτές την περιοχή από την οποία θα περνά μελλοντικά αγωγός προς την Ευρώπη. Στην Τουρκία η συμφωνία χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη από την ίδρυση του τουρκικού κράτους το 1923 επειδή ματαιώνει τα σχέδια της Ελλάδας, της Κύπρου ή της Αιγύπτου να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της. H Άγκυρα επιχειρηματολογεί ότι τα ελληνικά νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, αλλά μόνο χωρικά ύδατα, κάτι το οποίο αρνούνται Ελλάδα και Κύπρος. Η Αθήνα κινείται σε διπλωματικό επίπεδο κατά της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, ζητώντας την καταδίκη της συμφωνίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα οι ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν σε κοινό ανακοινωθέν τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που η συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα βοηθά την Τουρκία, η στρατιωτική συμφωνία βοηθά την αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Λιβύης του πρωθυπουργού Σαράντζ. Με τη βοήθεια τουρκικών όπλων ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ κατάφερε να αντισταθεί στις επιθέσεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο στηρίζει στρατιωτικά η Ρωσία. Δεν αποκλείεται η Λιβύη να γίνει σύντομα τόπος αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας”.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου