Μια νέα παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή προκαλεί αίσθηση και «κλονίζει» την κύρια κατηγορία που απέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ στους «αντιπάλους» του για τη είσοδο της χώρας στο μνημόνιο.

Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής κύρωσης και απολογισμού του προϋπολογισμού του 2015 ο κ.Χουλιαράκης παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι η μοναδική επιλογή για να απεμπλακεί η χώρα από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας ήταν τα δημοσιονομικά προγράμματα που επέβαλαν τα μνημόνια.

Η παραδοχή του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ γίνεται λίγες μέρες μετά την ομολογία του επίσης στη Βουλή ότι ήταν συνειδητή η επιλογής της κυβέρνησης για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Η επιλογή ήταν μικρή , δεν υπάρχουν θαύματα

«Η επιλογή ήταν μικρή. Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει με μείωση των δαπανών και αύξηση των φόρων» είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε  «δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό και αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση. Δεν υπάρχουν θαύματα» υπογράμμισε.

Υποστήριξε επίσης πως η μοναδική διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι στην «ταχύτητα προσαρμογής»!

Εμείς είπε εφαρμόζουμε «μια πιο ήπια και δίκαιη κατανομή του βάρους για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», και επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

Νωρίτερα είχε παραδεχθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 χάθηκε εξαιτίας των αστοχιών και της αυταπάτης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χουλιαράκης επιβεβαίωσε επί της ουσίας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζοντας ότι το 2015 χαρακτηρίστηκε ως χρονιά υψηλής αβεβαιότητας που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο (σ.σ του 2014) και ολοκληρώθηκε με την συμφωνία (σ.σ. μνημόνιο Αύγουστος 2015).

Δεν απέρριψε εξάλλου το πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης να πέσει φως στην περίοδο εκείνη, δηλώνοντας ότι δεν έχει διαφωνία να γίνει ψύχραιμη ειλικρινής και τεκμηριωμένη συζήτηση για το πρώτο εξάμενο του 2015, αλλά και για τις αστοχίες- όπως διευκρίνησε- τον δύο πρώτων προγραμμάτων αλλά και για το πως φτάσαμε στο 2010 «ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον».

thetoc.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ