Τοπικές Ειδήσεις

Σε τρεις «δόσεις» η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων

Στις 7 το πρωί θα ανοίξουν αύριο οι κάλπες και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα για τον β΄γύρο των εκλογών στη Ρόδο και στην Κάλυμνο που θα αναδείξει τις νέες δημοτικές αρχές.
Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά νωρίς το βράδυ και η κοινή γνώμη, όπως και στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, θα ενημερωθεί για την πορεία της εκλογικής διαδικασίας σε τρεις φάσεις.
Για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με την πορεία της εκλογικής διαδικασίας των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023, όσο διαρκεί η ψηφοφορία, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι οφείλουν να μεταδίδουν στο υπουργείο Εσωτερικών τον αριθμό των ψηφισάντων σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μέσω του τάμπλετ, που έχουν προμηθευτεί από το υπουργείο Εσωτερικών θα στέλνουν στην κεντρική υπηρεσία τα σχετικά στοιχεία.
Η μετάδοση θα γίνεται αποκλειστικά με την χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT). Τα χρονικά διαστήματα, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης, έχουν καθοριστεί με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών υπ’ αρ. 75787/13.09.2023 (Β΄ 5419), ως εξής:
Α) 1η μετάδοση: από 11:00 έως 11.30 ώρα Ελλάδας,
Β) 2η μετάδοση: από 14:00 έως 14.30 ώρα Ελλάδας,
Γ) 3η μετάδοση: από 17:00 έως 17.30 ώρα Ελλάδας.
Τα αποτελέσματα της διαδικασίας για τις νέες δημοτικές αρχές σε Ρόδο και Κάλυμνο στα Δωδεκάνησα, εκτιμάται ότι θα γίνουν γνωστά πολύ νωρίς καθώς αυτή τη φορά η καταμέτρηση αφορά μόνο στα ψηφοδέλτια. Δεν θα καταμετρηθούν σταυροί, δεν υπάρχει καταμέτρηση ψηφοδελτίων για την Περιφέρεια και επιπλέον εκτιμάται ότι στις κάλπες θα προσέλθουν λιγότεροι ψηφοφόροι από την προηγούμενη Κυριακή.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019, δεύτερο γύρο εκλογών με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής είχαμε σε Ρόδο, Κάλυμνο, Καστελλόριζο, Κω, Κάρπαθο, Αστυπάλαια, Λέρο και Πάτμο.
Φέτος, η κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής συνετέλεσε να ξεκαθαρίσει νωρίτερα και πιο εύκολα το τοπίο των αυτοδιοικητικών εκλογών ακόμα και σε νησιά με τρεις υποψηφίους δημάρχους όπως στο Καστελλόριζο, στην Κω, στην Πάτμο και στη Λέρο.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές των ΟΤΑ του 2019 με απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην ανάδειξη των δημάρχων και των περιφερειαρχών όπου σε πολλές περιπτώσεις η δημιουργία πλειοψηφικού μετώπου ήταν για γέλια και για κλάματα.
Οι αναγκαίες συναινέσεις της δεύτερης εκλογής σε πολλές περιπτώσεις έφεραν Δήμους στα πρόθυρα ακυβερνησίας αλλά και με βάση καταγγελίες αποτέλεσαν προϊόν διαφόρων συναλλαγών μεταξύ των παρατάξεων. Οι δημοτικές παρατάξεις εξέλεξαν δημοτικούς συμβούλους από την πρώτη Κυριακή και με βάση το ποσοστό που έλαβαν και στον δεύτερο γύρο οι πολίτες ψήφιζαν μόνο για δήμαρχο. Σε πολλές περιπτώσεις, εκεί που με το πλειοψηφικό σύστημα θα υπήρχε ανάδειξη δημάρχου η απλή αναλογική έβαλε φρένο και οδήγησε τους επικεφαλής των παρατάξεων σε συζητήσεις επί συζητήσεων, επιφέροντας ένα χάος συναλλαγής και την πολυδιάσπαση ενός δημοκρατικού θεσμού.
Ανέδειξε δημάρχους και περιφερειάρχες που δεν είχαν πλειοψηφία στα συμβούλιά τους, με αποτέλεσμα και προκειμένου να περάσουν θέματα, να υπάρχει συναλλαγή πάνω και κάτω από το τραπέζι και έφερε σχεδόν ακυβερνησία σε Δήμους και Περιφέρειες που δεν υπήρχε ξεκάθαρο προβάδισμα από την πρώτη Κυριακή.
Το 2019 ήταν λίγοι οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου που διασφάλισαν αυξημένη πλειοψηφία και μπορούσαν να ασκήσουν το έργο τους χωρίς να απαιτηθεί να προχωρήσουν σε συνεργασίες. Σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Λέρο και Πάτμο εκ των πραγμάτων επιβλήθηκε συνεργασία και με άλλες παρατάξεις (σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερες της μίας), προκειμένου οι δήμαρχοι να διασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία εδρών.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής το 2019 έφερε τα πάνω-κάτω στην κατανομή των εδρών και στα Δωδεκάνησα όπου καταγράφηκαν οριακές πλειοψηφίες σε αρκετά νησιά. Από τα πλέον παράδοξα ήταν στην Πάτμο και στην Κάλυμνο όπου στην πρώτη περίπτωση ο δήμαρχος κ. Ελευθέριος Πέντες είχε δύο έδρες λιγότερες από τον δεύτερο και απερχόμενο τότε δήμαρχο κ. Γρηγόρη Στόικο, ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Διακομιχάλης κατελάμβανε μόλις έξι έδρες από τις 27 (!) ενώ από έξι έδρες είχαν επίσης η δεύτερη παράταξη (Ι. Μαστροκούκος) και η τρίτη (Ι. Γαλουζής απερχόμενος τότε δήμαρχος). Στην Κάρπαθο πλειοψηφία, μείζων και ελάσσων μειοψηφία είχαν διαφορά από μόλις μία έδρα.
Το αλαλούμ αυτό φέτος δεν υπάρχει και τα πράγματα στις συνθέσεις των δημοτικών συμβουλίων είναι πιο ξεκάθαρα αφού με τον νέο εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής επανέρχεται η κανονικότητα και επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο (8 Οκτωβρίου) συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων κάθε Δήμου ή Περιφέρειας αντίστοιχα, κι αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν όπως στις περιπτώσεις της Ρόδου και της Καλύμνου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου