Ρεπορτάζ

Ασφαλιστικά μέτρα σε ημεδαπό για προσβολή προσωπικότητας έγγαμης μητέρας δύο παιδιών

Με απόφαση που εξέδωσε χθες το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων έγινε δεκτή η αίτηση που υπέβαλε μια κάτοικος της Ρόδου κατά ενός ημεδαπού για την λήψη μέτρων προστασίας της.

Το δικαστήριο με την απόφαση του υποχρεώνει προσωρινά τον ημεδαπό να παραλείπει την προσβολή της προσωπικότητας της γυναίκας στο μέλλον με εξυβριστική, απειλητική ή παρενοχλητική συμπεριφορά σε βάρος της.
Επιπλέον τον υποχρεώνει να μην προσεγγίζει και την οικία της, σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων και να μην φέρεται με οποιοδήποτε εξυβριστικό, απειλητικό και γενικό μειωτικό της προσωπικότητάς της τρόπο.
Απειλεί επίσης σε βάρος του για κάθε παράβαση των παραπάνω διατάξεων χρηματική ποινή 300 ευρώ και προσωπική κράτηση διάρκειας ενός μηνός.
Η γυναίκα διαμένει εδώ και 26 περίπου χρόνια (από το έτος 1995) με τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους, σε ιδιόκτητο διαμέρισμα του πρώτου ορόφου, διώροφης οικοδομής. Είναι 34 χρόνια παντρεμένη με τον άντρα της και ζούν μία φιλήσυχη ζωή. Διατηρούν φιλικές σχέσεις με όλη τη γειτονιά.
Στο ισόγειο διαμέρισμα της πολυκατοικίας, διαμένει ένας ημεδαπός τον οποίο επισκέπτεται συχνά (σχεδόν καθημερινά) ο υιός του και καθ΄ου.
O καθ’ ού σε κάθε τυχαία τους συνάντηση (κατά την είσοδό της και έξοδό της εκ της πολυκατοικίας ή στο δρόμο πλησίον της οικίας της) απρόκλητα την εξυβρίζει χυδαία και προβαίνει σε άσεμνες χειρονομίες (όπως επί παραδείγματι: προέκταση μεσαίου δαχτύλου, κατέβασμα παντελονιού και επίδειξη των γεννητικών του οργάνων) ενώπιον τρίτων ή και χωρίς την παρουσία οιουδήποτε τρίτου.
Σημειώνει δε ότι κάθε φορά που ενδέχεται να συναντήσει ή να αντιληφθεί τον καθ΄ου, σκύβει το κεφάλι και δεν του δίνει την παραμικρή σημασία για να μη δημιουργήσει στον εαυτό της περισσότερα προβλήματα.
Όσες φορές του αποδώσει έστω και την παραμικρή σημασία, απαντώντας στις εξυβρίσεις του με εκφράσεις όπως «σταμάτα σε παρακαλώ ή μη φωνάζεις με κάνεις ρεζίλι» ή απλώς υψώνοντας το κεφάλι και κοιτώντας τον, εκείνος γίνεται πιο απειλητικός και οξύθυμος, πλησιάζοντάς την και απειλώντας ακόμη και τη σωματική της ακεραιότητα.
Την 17η Φεβρουαρίου 2021 και περί ώρα 08:55 ενώ βρισκόταν στο μπαλκόνι της οικίας της και άπλωνε ρούχα, ο καθ΄ού στάθμευε με το όχημά του στο δρόμο έξωθεν της οικίας. Δυστυχώς την είδε στο μπαλκόνι και μόλις εξήλθε εκ του οχήματός του άρχισε για μία ακόμη φορά τις εξυβρίσεις.
Στις εξυβρίσεις του αυτές δεν απάντησε και ο καθ΄ού κατευθύνθηκε στην ισόγειο κατοικία του πατρός του. Τότε, όπως περιγράφει η γυναίκα, παρατήρησε να φαίνεται από το παράθυρο του συνοδηγού του οχήματός του, ένα αντικείμενο που έμοιαζε με μεγάλο όπλο χρώματος μαύρου.
Έντρομη φώναξε τον σύζυγό της, ο οποίος πήγε αμέσως στο μπαλκόνι προκειμένου να δει τι συμβαίνει και διεπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι όντως εντός του οχήματός του καθ’ ού, υπήρχε ένα μαύρο όπλο στο κάθισμα του συνοδηγού. Μάλιστα, το φωτογράφισε.
Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ εβρίσκοντο ακόμη στο μπαλκόνι της οικίας ο καθ΄ού εξήλθε της οικίας του πατέρα του και απευθύνθηκε σε εκείνη απειλώντας τη ζωή και τη σωματική της ακεραιότητα.
Φοβούμενη για τη σωματική της ακεραιότητα, κατευθύνθηκε αμέσως στο Α.Τ. Ρόδου προκειμένου να καταθέσει μήνυση. Το Α.Τ. Ρόδου την παρέπεμψε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, όπου κατόπιν ραντεβού κατέθεσε μήνυση εναντίον του, αυθημερόν, για την τέλεση των ποινικά κολάσιμων πράξεων της εξύβρισης και της απειλής.
Ο καθ’ ού στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την κατάθεση της μήνυσης συνέχισε απτόητος τις πράξεις προσβολής της προσωπικότητάς της.
Την υπόθεση χειρίζεται η δικηγόρος κ. Μιράντα Λαού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου