Τοπικές Ειδήσεις

Διοικητής ΠYP: Η αντιπυρική περίοδος λήγει στις 31 Οκτωβρίου! Δεν επιτρέπεται η καύση κλαδιών και χόρτων

Να αποφεύγουν τις καύσεις ξερών χόρτων και κλαδιών μέχρι το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, στις 31 Οκτωβρίου, καλεί τους πολίτες ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, Ιωάννης Τσιτσικάς, επισημαίνοντας ότι λόγω της ανομβρίας και της ξηρασίας που επικρατεί, είναι εξαιρετικά πιθανή η εκδήλωση πυρκαγιών.
«Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει λήξει ακόμη. Λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Όμως το διάστημα αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι επικίνδυνο, καθώς λόγω της ανομβρίας, της ξηρασίας του εδάφους και της βλάστησης, επικρατεί αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών, κυρίως όταν αρχίζουμε να καθησυχαζόμαστε.
Ήδη ξεκίνησαν καύσεις ξερών χόρτων και κλαδιών, πράγμα που δεν πρέπει να συμβαίνει σε καμία περίπτωση! Θέλω να επιστήσω την προσοχή όλων των συμπολιτών μας και κυρίως των ανθρώπων κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας να αποφεύγουν αυστηρά μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου τις καύσεις ξερών χόρτων και κλαδιών. Επικρατεί πάντα κάποια χαλαρότητα στην αρχή και στο τέλος και τότε γίνονται επικίνδυνα τα πράγματα. Ήδη σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπήρξαν πυρκαγιές. Είχαμε μία καλή αντιπυρική περίοδο, μη χάσουμε τον έλεγχο τώρα στο τέλος», δήλωσε ο κ. Τσιτσικάς, επισημαίνοντας ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν μέχρι στιγμής επιτυχημένη, καθώς ήταν ελάχιστες οι απώλειες της δασοκάλυψης και της βλάστησης γενικότερα.
Όσον αφορά στον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου ανέφερε τα εξής: «Τα συμβάντα και αυτό το καλοκαίρι ήταν αρκετά. Ωστόσο ήταν ελάχιστες οι απώλειες δασοκάλυψης και βλάστησης. Υπήρξαν επικίνδυνα συμβάντα στις περιοχές Αφάντου και Δαματριάς.
Οι φωτιές ξέσπασαν σε καλαμιές και σε περίπτωση που δεν ελεγχόταν άμεσα, θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και να απειλήσουν παρακείμενα καταστήματα και ταβέρνες και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Οφείλω επίσης να πω ότι είναι άψογη η συνεργασία μας με τους φορείς, με την Περιφέρεια και το Δήμο Ρόδου και τις εθελοντικές ομάδες. Επιπλέον φέτος λειτουργεί για πρώτη φορά το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Απολακκιάς, το οποίο έχει ενισχύσει το έργο μας ως υπηρεσία».
Το πάγιο αγκάθι
Ως ένα πάγιο αγκάθι χαρακτήρισε ο κ. Τσιτσικάς τις φωτιές στον καταυλισμό στο Κορακόνερο. Χαρακτήρισε ως «καλό βήμα» τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο Δικηγορικός Σύλλογος με την οποία ζητά να δοθεί τέλος στην παραβατικότητα και δήλωσε ότι πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς για να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση. «Οι φωτιές στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ αποτελούν ένα πάγιο αγκάθι.
Τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα θα χρειαστεί να συντρέξουμε. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πρέπει να δοθεί μία λύση.
Οι φωτιές αυτές είναι επικίνδυνες λόγω της τοξικότητας των καιόμενων υλικών, στο καρνάγιο έχουν καεί 2-3 κατασχεμένα σκάφη, στην περίμετρο υπάρχουν καλαμιές και μπορεί η φωτιά πολύ γρήγορα να εξαπλωθεί στις παρακείμενες κατοικίες.
Και βέβαια υπάρχουν προβλήματα υγειονομικής φύσης. Θεωρώ ότι ήταν ένα καλό βήμα αυτή η μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς ώστε να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση», δήλωσε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Δωδεκανήσου, Ι. Τσιτσικάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου