Σε φάση πλήρους λειτουργίας και δραστηριοποίησης εισήλθε η Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η οποία αποτελεί τη “συνέχεια” της ΑΕΠΙ.
Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), στον οποίο υπάγεται η ΕΥΕΔ, προχώρησε στη στελέχωση της νέας υπηρεσίας με προσλήψεις στελεχών και ξεκίνησε άμεσα ελέγχους στους κλάδους όπου παρατηρείται σημαντική μείωση των εισπράξεων.
Οι πρώτοι ελέγχοι διενεργήθηκαν στη Ρόδο και ήδη ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έλαβαν λογαριασμούς με μέση χρέωση 400 ευρώ περίπου.
Βάσει του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΕΔ, οι επιτελείς της θα επιδιώξουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους επαγγελματίες, τρέχουσες οφειλές και αναδρομικά παρελθόντων ετών, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα αστικά και ποινικά μέσα, μεταξύ των οποίων και η βεβαίωση των οφειλών στο TAXISnet της ΑΑΔΕ.
Πρωταρχικό μέλημα της ΕΥΕΔ ήταν και παραμένει η ανασυγκρότηση και δραστηριοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού για την αποτελεσματικότερη αδειοδότηση και είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων.
Με το πλεονέκτημα της άμεσης πρόσβασης στη μεγάλη βάση δεδομένων των ήδη καταγεγραμμένων χρηστών μουσικής και με τη δυνατότητα άμεσου εμπλουτισμού της εν λόγω βάσης, η ΕΥΕΔ έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με πολλές κατηγορίες χρηστών για την αδειοδότηση μουσικής και την είσπραξη έναντι των αναλογούντων δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι έχουν ήδη στελεχωθεί οι οικονομικές υπηρεσίες και τα αρμόδια εμπορικά τμήματα Δημόσιας Εκτέλεσης, Συναυλιών, Μηχανικών Δικαιωμάτων, Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων, Επιγραμμικών Xρήσεων.
Η εισπρακτική διαδικασία της Δημόσιας Εκτέλεσης υποστηρίζεται από έμπειρους εξωτερικούς συνεργάτες, στους οποίους ανατίθεται η ευθύνη είσπραξης σε αρκετές περιοχές στην Ελλάδα. Έχει γίνει, επίσης, εκτεταμένη επικοινωνία για την αδειοδότηση των μεγάλων φεστιβάλ, αλλά και μεμονωμένων συναυλιών.
Παράλληλα, ολοκληρώνεται η στελέχωση του Τμήματος Τεκμηρίωσης, ιδιαίτερα νευραλγικού τμήματος για την αναγνώριση και αδειοδότηση του μουσικού ρεπερτορίου.
Η στελέχωση όλων των παραπάνω τμημάτων γίνεται κατά κύριο λόγο από πρώην εργαζόμενους της ΑΕΠΙ, οι οποίοι διαθέτουν τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στο αντικείμενό τους και αποτελούν εγγύηση για την αποτελεσματική διαχείριση του πολυπληθούς ρεπερτορίου της ΕΥΕΔ.
Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα είναι διαθέσιμα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΕΥΕΔ για την αμεσότερη επικοινωνία και ενημέρωση των μελών της, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ