Ειδήσεις

To τέλος του διαδικτύου όπως το ξέραμε-Έρχεται ευρωπαϊκό «χαράτσι» πνευματικών δικαιωμάτων

«Πράσινο φώς» σε μια αμφιλεγόμενη πρόταση για τα πνευματικά δικαιώματα στην ενιαία ψηφιακή αγορά έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φέρνοντας το τέλος του διαδικτύου όπως το ξέραμε για τη λειτουργία τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google, το Facebook και το YouTube.

Ειδικότερα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου και το οποίο ορίζει ότι οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη.

Η ψηφοφορία ανοίγει τον δρόμο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ’ έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ’ ένα οριστικό κείμενο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν αυτή που είχε σηματοδοτήσει την έναρξη της συζήτησης πριν από δύο χρόνια σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες αποδίδουν στους εκδότες και τους καλλιτέχνες ένα δίκαιο μερίδιο των εσόδων.

Η συζήτηση είχε επικεντρωθεί γύρω από δύο σημεία που σχετίζονταν με την υποχρέωση εταιρειών όπως η Google και η Microsoft να πληρώνουν εκδότες για την παρουσίαση σύντομων ειδήσεων. Η άλλη πτυχή του διαλόγου αφορούσε το υποχρεωτικό φιλτράρισμα κατά τη δημοσίευση κειμένων, φωτογραφιών και βίντεο, κάτι που θα απαιτούσε από εταιρείες όπως το YouTube, το GitHub και το Instagram να τοποθετήσουν φίλτρα ώστε να εμποδίσουν τους χρήστες να ανεβάζουν υλικό που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 438 ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής, 226 ψήφισαν κατά, ενώ 39 απείχαν.

πηγή reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου