Ειδήσεις

Στην ΔΕΥΑΡ υπάρχει πλήρης αδυναμία για τη διαχείριση της λυματολάσπης!!

Τραγελαφικές καταστάσεις φαίνεται ότι επικρατούν πλέον στην ΔΕΥΑΡ μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προέβη την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου, ο ειδικός σύμβουλος σε τεχνικά θέματα του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Στέργος Στάγκας για την «ωρολογιακή βόμβα» στην οποία έχει μετατραπεί η περιοχή Λούκα, όπου εναποτίθενται χιλιάδες τόνοι λυματολάσπης, απειλώντας το νησί με την δημιουργία ενός μικρού… «Τσερνόμπιλ»!!!
Το θέμα αν και θα έπρεπε να απασχολήσει σε σοβαρή βάση την χτεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, τελικά δεν ελήφθη καμία απόφαση και απλώς περιορίστηκαν να προτείνουν να διαταχθεί ΕΔΕ (!) μετά από τα πρόσφατα γεγονότα, όπου έγινε έκρηξη ύστερα από βλάβη που σημειώθηκε την παραμονή της εορτής της Παναγιάς, στον Βιολογικό.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όχι μόνον ΔΕΝ ελήφθη καμία απόφαση μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε, αλλά το δ.σ. δεν…. μπήκε ούτε στον κόπο να συζητήσει τον τρόπο της διαχείρισης της λυματολάσπης που καταλήγει πλέον στην θάλασσα!
Ο λόγος που προέβαλε η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ ήταν ότι εστάλη αίτημα προς το ΤΕΕ Τμήμα Δωδεκανήσου να ζητηθεί άμεσα ο ορισμός εκπροσώπων, εξειδικευμένων μηχανικών που θα μπορέσουν να αναλάβουν την κατάσταση και να βρουν λύση, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στην περιοχή.
Ενώ πραγματοποιήθηκε πάντως την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση της διοικούσας του ΤΕΕ Τμ. Δωδεκανήσου, το θέμα ΔΕΝ συζητήθηκε επειδή η ΔΕΥΑΡ, δεν πλήρωσε το απαραίτητο ‘παράβολο’ που ανέρχεται σε 400,20 ευρώ με συνέπεια να αναβληθεί και να έρθει προς συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση!!!
Προφανώς στην ΔΕΥΑΡ δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης.
Η περιοχή Λούκα, όπου εναποτίθενται 11.000 τόνοι λυματολάσπης τον χρόνο, έχει μετατραπεί σε μια περιβαλλοντική «ωρολογική βόμβα» όπου οι διαρροές από το μεθάνιο απειλούν με εκρήξεις ανά πάσα στιγμή και ατυχήματα όσων βρίσκονται εκεί, όπως οι εργαζόμενοι.
Είναι αδιανόητη τόσο η ανευθυνότητα όσο και η αναβλητικότητα των υπηρεσιών, την στιγμή που το νησί βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα «μικρό Τσερνόμπιλ» όπως το χαρακτήρισε ο κ. Στάγκας.
«Τα ετήσια στοιχεία αποδεικνύουν, πλέον, ότι ο Βιολογικός της Ρόδου, που λειτουργεί πάνω από το 100% των δυνατοτήτων του, στέλνει λυματολάσπη ανεξέλεγκτα στην περιοχή Λούκα 11.000 τόνους (!) τον χρόνο ή 1.000 τόνους τον μήνα. Αυτό είναι ένα τεράστιο νούμερο τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τις υπηρεσίες που δυστυχώς, διαχρονικά, δεν κατορθώσαμε αυτό που ψηφίσαμε πριν από 10 χρόνια, (επί θητείας του κ. Γιώργου Υψηλάντη), ούτε και πριν από τρία χρόνια περίπου κ.λπ. στο να γίνει η αγορά ενός κτήματος 20 – 25 στρεμμάτων, όπου θα γίνουν οι αντίστοιχες υποδομές για την λυματολάσπη. Ως εκ τούτου, μας ενημερώνει πλέον με εμπιστευτικά έγγραφα η ΔΕΥΑΡ ότι υπάρχει πλήρης αδυναμία διαχείρισης της λυματολάσπης με τα σημερινά δεδομένα και βεβαίως η αδυναμία συνέχισης της μεταφοράς στην περιοχή του “Λούκα”. Σε κάθε περίπτωση, μάς λένε εγγράφως ότι θα αναγκαστούν να προβούν σε λήψη μέτρων ώστε να διακοπεί η μεταφορά της λυματολάσπης σε αυτή την περιοχή (ή οπουδήποτε αλλού) με συνέπεια την άμεση διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων των λυμάτων της Ρόδου αλλά και των λοιπών στο νησί. Εάν αυτό συμβεί, βεβαίως, δεν μπορούμε να φανταστούμε τις συνέπειες, καθώς δεν είναι μόνον τα λύματα του Βιολογικού αλλά είναι και η λυματολάσπη από επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.λπ. που τα εναποθέτουν ανεξέλεγκτα» όπως ανέφερε.
Σημειώνεται πως η λυματολάσπη καταλήγει στην θάλασσα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία).
Ωστόσο, ούτε η διοίκηση της ΔΕΥΑΡ ούτε ο ίδιος ο δήμαρχος, έχουν λάβει θέση μέχρι αυτή την ώρα μετά τις σχετικές αποκαλύψεις του κ. Στάγκα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου