Ρεπορτάζ

Καταστάσεις ασφυξίας επικρατούν μονίμως στη Λίνδο

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε για μία ακόμη φορά στη Λίνδο. Επικράτησε το απόλυτο κομφούζιο με τον κατάπλου ενός και μόνο κρουαζιερόπλοιου στο νησί (Jewel oft he Seas), καθώς «μπλέχτηκαν» οι εκατοντάδες επισκέπτες με τα ταξί, τα μίνι βαν, τα φορτηγά που ανεβοκατέβαιναν στην πλατεία για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων.
Σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, κα Κατερίνα Γκόγκου, το φαινόμενο του «συνωστισμού» στη Λίνδο πλέον έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τους τουρίστες οι οποίοι αποβιβάζονται από τα λεωφορεία στο χώρο στάθμευσης στην κεντρική λεωφόρο, να κινδυνεύουν να τραυματιστούν από κάποιο από τα οχήματα, ανεβοκατεβαίνοντας το στενό δρομάκι. Όπως επισημαίνει, θα πρέπει να γίνει διαπλάτυνση στα δεξιά ώστε να υπάρχει ένα πεζοδρόμιο το οποίο να χρησιμοποιούν με ασφάλεια οι πεζοί.
«Το πρόβλημα του συνωστισμού πεζών και οχημάτων στην Λίνδο είναι γνωστό και κάθε χρόνο γίνεται ακόμη χειρότερο. Οι τουρίστες και μεταξύ αυτών άνθρωποι ηλικιωμένοι, ανεβοκατεβαίνουν στην πλατεία, περπατώντας στην δεξιά άκρη του δρόμου, όσο τους προσπερνούν ταξί, μίνι βαν, λεωφορεία, τα φορτηγά που ανεφοδιάζουν τα καταστήματα. Αυτή η κατάσταση δεν τιμά ένα προορισμό σαν τη Ρόδο. Τα ζήσαμε ξανά χθες, όπου είχαμε μόνο ένα κρουαζιερόπλοιο στο νησί. Φανατιστείτε τι γίνεται όταν έχουμε περισσότερο κόσμο. Είναι ανάγκη να γίνει διαπλάτυνση του δρόμου στα δεξιά, ώστε να υπάρχει ένα πεζοδρόμιο απ’ όπου θα ανεβοκατεβαίνουν με άνεση και ασφάλεια οι πεζοί. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι», δήλωσε η κα Γκόγκου.
Στο μεταξύ, παρά τις συνεχείς αναφορές του σωματείου διπλωματούχων ξεναγών Δωδεκανήσου, δεν έχει τοποθετηθεί γιατρός στον αρχαιολογικό χώρο της Λίνδου, ενώ πολύ συχνά τραυματίζονται (ελαφρά ή και πιο βαριά) τουρίστες. Τυχαίνει συχνά να σκοντάφτουν στα ολισθηρά σκαλοπάτια κατά την άνοδο ή την κάθοδο στην ακρόπολη οι επισκέπτες καθώς μάλιστα στο τελευταίο τμήμα της ανάβασης δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα. Και δεν είναι μόνο οι τραυματισμοί. Συχνά είναι τα λιποθυμικά περιστατικά μεταξύ των επισκεπτών της ακρόπολης, οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Λίνδο.
Επίσης, συχνά εκφράζονται παράπονα για την ελλιπή καθαριότητα των τουαλετών και την έλλειψη ακόμη και χαρτιού υγείας. Όπως αναφέρει η κα Γκόγκου, αποτελεί γενικά πρόβλημα η έλλειψη χώρων υγιεινής στους αρχαιολογικούς χώρους ακόμη και στο κέντρο της πόλης με τους τουρίστες να καταφεύγουν στο δημαρχείο, στις δημόσιες υπηρεσίες και στις καφετέριες για να ανακουφιστούν.
«Είναι γενικά πρόβλημα η έλλειψη δημοσίων τουαλετών. Δεν ξέρουμε αν το αντιλαμβάνονται αυτό οι τοπικοί μας άρχοντες, το διαπιστώνουμε καθημερινά οι ξεναγοί που έχουμε να κάνουμε με χιλιάδες κόσμου. Είναι πρόβλημα η έλλειψη τουαλετών στο αρχαίο στάδιο, ακόμη και στο Μαντράκι, όπου ο τουρίστας θα αναγκαστεί να αγοράσει ένα μπουκαλάκι νερό για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα κάποια καφετέριας ή θα πάει στην τουαλέτα κάποιας δημόσιας υπηρεσίας. Μόνο στον αρχαιολογικό χώρο στην Κάμειρο δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Είναι ίσως ο μόνος αρχαιολογικός χώρος που λειτουργεί άψογα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τουλάχιστον», είπε η κα Γκόγκου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου