Ειδήσεις

Οι εγκατεστημένοι στη Ρόδο αλλοδαποί αρχίζουν σιγά – σιγά να φεύγουν!

Η Ρόδος εδώ και δεκαετίες προσελκύει πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία…) οι οποίοι αποφασίζουν να εγκατασταθούν στο νησί. Συνήθως έρχονταν ως τουρίστες και γίνονταν μόνιμοι κάτοικοι καθώς έβρισκαν στη Ρόδο το άλλο τους μισό ή επειδή γενικά ερωτευόντουσαν τον τόπο.
Λόγω της οικονομικής κρίσης μου μαστίζει την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, οι συνθήκες διαβίωσης έχουν καταστεί εξαιρετικά δύσκολες για όλους τους μόνιμους κατοίκους. Οι δυσκολίες αυτές αναγκάζουν πολλούς από όσους επέλεξαν συνειδητά να εγκατασταθούν στη Ρόδο, να επιστρέψουν στις χώρες τους. Το ρεπορτάζ του δικτύου «Mitteldeutscher Rundfunk» περιγράφει την περίπτωση του Γερμανού Χρυσοχόου Alexander Nowaczyk, ο οποίος μετά από 28 χρόνια παραμονής και δημιουργίας στη Ρόδο, αναγκάζεται να εγκαταλείψει το νησί που λάτρεψε και να επιστρέψει στη Γερμανία.
Το ρεπορτάζ του Mitteldeutscher Rundfunk αναλυτικά:
Καλοκαίρι, ήλιος, παραλία: Για πολλούς, η Ρόδος αποτελεί τον απόλυτο προορισμό διακοπών. Από το αεροδρόμιο της Erfurt στη Βαϊμάρη περισσότερα από 10.000 άτομα θα έχουν ταξιδέψει στο σμαραγδένιο νησί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Η Ρόδος είναι ένας τόπος τον οποίο αγαπά ή μάλλον αγαπούσε και ο Alexander Nowaczyk.
Πριν από 28 χρόνια ο Alexander, ο οποίος γεννήθηκε στην Erfurt, όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του, επισκέφθηκε τη Ρόδο μαζί με την πρώτη του μεγάλη αγάπη. «Όταν χώρισα λίγο καιρό μετά τις διακοπές με την τότε σύντροφό μου στη Ρόδο, αποφάσισα να επιστρέψω στο νησί. Μάζεψα ό,τι οικονομίες είχα και πήγα για τρεις μήνες στη Ρόδο. Ήρθα για να θρηνήσω για το τέλος της σχέσης μου και ερωτεύτηκα με τους ανθρώπους της Ρόδου και τον τρόπο ζωής», θυμάται ο ίδιος.
Λίγο καιρό αργότερα, ο Alexander Nowaczyk πήρε την οριστική απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στη Ρόδο. Αρχικά εργάστηκε στην κατασκευή ξενοδοχείων και στη συνέχεια έμαθε την τέχνη του χρυσοχόου: «Ζούσαμε πολύ καλά εδώ, έρχονταν οι τουρίστες οι οποίοι αγόραζαν χρυσαφικά ενισχύοντας την οικονομία. Παλαιότερα μπορούσες να περάσεις μία άνετη ζωή στο νησί…», αναφέρει ο Alexander.
Το 2010, όμως, ήρθε η κρίση του ευρώ, η οποία παρέσυρε όλο και περισσότερο τα ελληνικά νησιά στη δίνη των αυξήσεων των φόρων και των περικοπών των αμοιβών. Εν τω μεταξύ, o φόρος προστιθέμενης αξίας έφθασε στην Ελλάδα στο 24%, ενώ μετά την επιβολή των capital controls ένας πολίτης μπορεί να σηκώσει από τον τραπεζικό του λογαριασμό μέχρι 1.680 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή, έχει μειωθεί το επίπεδο του εισερχόμενου τουρισμού. Η τουριστική βιομηχανία έχει κατακλυστεί από επισκέπτες από το πρώην ανατολικό μπλοκ.
«Πλέον δεν είναι εύκολο να ζει κανείς εδώ. Σε ένα λογαριασμό της ΔΕΗ ύψους 250 ευρώ, έχει καταναλωθεί μόλις 40 ευρώ ηλεκτρικής ενέργειας. Το υπόλοιπο πηγαίνει στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης», λέει ο Γερμανός χρυσοχόος, ο οποίος ετοιμάζεται να αφήσει σύντομα το νησί των ονείρων του «Στο τέλος της σεζόν, θα επιστρέψω στη Γερμανία για να βρω δουλειά στον τομέα της εστίασης και ίσως μια νέα γυναίκα, αλλά δεν μπορώ πλέον να ζήσω εδώ, παρά την ομορφιά αυτού του τόπου», τονίζει ο ίδιος.
Ωστόσο δεν θα ξέρει αν θα επιστρέψει στη Θουριγγία. “Θα πάω, όπου βρω δουλειά, αλλά θα ήθελα να επιστρέψω μια μέρα στη Ρόδο, ίσως ως συνταξιούχος για να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στην παραλία”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου