Ειδήσεις

Η διχασμένη ΕΕ συνεδριάζει για το προσφυγικό με την Σένγκεν στο γύψο και το Αιγαίο υγρό τάφο

Με χώρες της ανατολικής Ευρώπης να στυλώνουν τα πόδια στη πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή προσφύγων με ποσοστώσεις, οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» προσέρχονται στις Βρυξέλλες αναζητώντας λύσεις απέναντι στο ισχυρότερο προσφυγικό ρεύμα μεταπολεμικά. Υπενθύμιση του αδιεξόδου η αναστολή της Σένγκεν στην καρδιά της ηπείρου, μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας, και το νέο τραγικό ναυάγιο με θύματα παιδιά στο Φαρμακονήσι. Μετέωροι χιλιάδες πρόσφυγες στον «βαλκανικό διάδρομο».

Η προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων είναι νομικά αιτιολογημένη και προβλέπεται από τη Συνθήκη του Σένγκεν ως έκτακτο μέτρο, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την κατεπείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στα μέτρα που προτάθηκαν από την Κομισιόν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ωστόσο, το μπλοκ του «όχι» παραμένει άκαμπτο.

Η Σλοβακία ανακοίνωσε διά του υπουργού της των Εξωτερικών Ρόμπερτ Κάλινακ ότι θα ασκήσει βέτο εφόσον στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των «28» εάν ληφθεί απόφαση για δεσμευτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων στα κράτη-μέλη.

«Έχω εντολή από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να θέσω βέτο σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις ποσοστώσεις γιατί δεν έχουν κανένα νόημα, στρέφονται ευθέως κατά των προσφύγων και δεν επιλύουν την κρίση με κανένα τρόπο» ανέφερε ο Κάλινακ.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα επανέλαβε μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ότι η χώρα του θα απορρίψει σθεναρά οποιεσδήποτε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την ανακατανομή των προσφύγων.

Η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία τάσσονται κατά της πρότασης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ εντός των επόμενων δύο ετών.

in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου