Ειδήσεις

Καταπέλτης ο ορκωτός λογιστής για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο

«Σοβαρές αδυναμίες παρουσιάζει το σύστημα εσωτερικού ελέγχου των εσόδων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου. Για να βελτιωθεί η κατάσταση και να υπάρχει πάντα ξεκάθαρη εικόνα για τα έσοδα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα».
Αυτό υπογράμμισε χθες, ο ορκωτός ελεγκτής κ. Γιάννης Αναστασιάδης, αναλύοντας τα αποτελέσματα των ισολογισμών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου για τα έτη 2011 και 2012 στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου.
Τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου παρακολούθησε και ο αντιπεριφερειάρχης και νέος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
«Δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια για τη θεμελίωση ελεγκτικής γνώμης. Από τον έλεγχο μας προέκυψε ότι α) το σύστημα ελέγχου όσον αφορά τα έσοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες. Επειδή το ίδιο σύστημα ίσχυε και κατά τις προηγούμενες χρήσεις, πιθανολογούμε ότι οι ίδιες αδυναμίες υπήρχαν και παλαιότερα. Για το λόγο αυτό δεν είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε την ορθότητα των εσόδων και κατ’ επέκταση των αποτελεσμάτων, των απαιτήσεων, των διαθεσίμων και των πλεονασμάτων εις νέο. Λόγω των συγκεκριμένων αδυναμιών δεν είμαστε σε θέση να εκφράσουμε άποψη για την ορθότητα των υπολοίπων έναρξης της χρήσης του έτους 2011 και κατ’ επέκταση και της ελεγχόμενης χρήσης 2012, όσον αφορά τις απαιτήσεις, τα διαθέσιμα, τα πλεονάσματα εις νέο και τις υποχρεώσεις από φόρους και τέλη. Επίσης το μεγαλύτερο μέρος του κονδυλίου του Παθητικού «Υποχρεώσεις από φόρους και τέλη» είναι ληξιπρόθεσμο, ενώ δεν εμφανίζονται στα βιβλία και οι σχετικές προσαυξήσεις. Μέχρι την ημερομηνία σύνταξης της έκθεσης ελέγχου δεν είχαμε λάβει απάντηση από το νομικό σύμβουλο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε σχετική επιστολή που του στείλαμε για τη νομική κατάσταση των ακινήτων του Λιμενικιού Ταμείου καθώς και για τις εκκρεμείς δίκες από τις οποίες πιθανό να προκύψουν επιπλέον υποχρεώσεις», υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Αναστασιάδης και πρόσθεσε:
«Πρέπει να ελέγχονται τα έσοδα που βεβαιώνονται. Δεν έχουμε εικόνα των χρημάτων που εισπράττουμε ανά λιμάνι. Δεν μπορεί να βασιζόμαστε στην καλή διάθεση των υπαλλήλων. Πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο θέμα αυτό».
Να συσταθεί επιτροπή που θα καταθέσει πρόταση για τον καλύτερο χειρισμό του συγκεκριμένου θέματος και να υπάρξει συνεργασία με ιδιώτες για τις εισπράξεις και τον έλεγχο των εσόδων πρότεινε ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς:
«Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με τα οικονομικά μας ένα ιδιωτικό γραφείο. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια. Είμαστε χαλαροί, όπως όλες οι υπηρεσίες στη χώρα. Να διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης των εισπράξεων και των εσόδων μας».
«Υπάρχουν λογιστικοί κανόνες για τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις των στοιχείων. Ο κ. Γιάννης Αναστασιαδης δεν μπορεί να μην κάνει επισημάνσεις. Βλέπω ότι έχουμε έσοδα και δεν γνωρίζουμε από ποιο λιμάνι. Πρέπει να υπάρχει σωστή οργάνωση από εδώ και πέρα. Μακάρι να μην μπλοκάρουμε με το ΤΑΙΠΕΔ και να έχουμε τα έσοδα μας γιατί το μέλλον είναι αόρατο», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στοιχεία για τον ισολογισμό παρουσίασε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου ο λογιστής κ. Κυριάκος Αλεβίζος.
«Εξετάζοντας τα στοιχεία είδαμε πως υπάρχει μείωση του κόστους μισθοδοσίας, που καλύπτει το 20% των εσόδων. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 1,5 με 2 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Οι υποχρεώσεις σχετίζονται με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την απόδοση των χαρτοσήμων για τα μισθώματα που εισπράττονται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Υπάρχει ένα υπόλοιπο ύψους 540.000 ευρώ σε προμηθευτές και κάποιες επισφάλειες», εξήγησε ο κ. Αλεβίζος και πρόσθεσε πως κάθε χρόνο υπάρχει πλεόνασμα.
«Το έτος 2011 το πλεόνασμα έφθασε τα 2.125 .000 ευρώ και το 2012 τα 1.982.000 ευρώ προ αποσβέσεων», τόνισε ο κ. Αλεβίζος.
Εκκρεμότητα εντοπίστηκε και για το ζήτημα της αποζημίωσης ύψους 1.500.000 ευρώ που απαιτεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο η εταιρεία του κ. Ν. Μαλτέζου για εργασίες που έγιναν στη μαρίνα όταν είχε υποστεί ζημιές από την κακοκαιρία. Ο κ. Μαλτέζος φαίνεται πως προχώρησε στην έκδοση δυο διαταγών πληρωμής σε μια προσπάθεια να του καταβληθούν τα χρήματα.
Για την εξέλιξη αυτή όμως ο δήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Στάθης Κουσουρνάς ενημερώθηκε χθες και αυτό τον εξόργισε.
«Δεν μπορεί να έχουν εκδοθεί δύο διαταγές πληρωμής και εγώ να το μαθαίνω αυτό τώρα. Η διοίκηση θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα. Μπορεί να μας κάνει ο κ. Νίκος Μαλτέζος κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων μας ή να μπλοκάρει κάποιο λογαριασμό μας. Θα πρέπει να χειριστούμε προσεκτικά το θέμα και να βρεθεί νομική λύση ώστε να καλύψει την οφειλή ο Δήμος», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Συζήτηση έγινε και για τη φύλαξη του τουριστικού λιμένα από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι, καθώς ο διαγωνισμός απέβη άγονος, με αποτέλεσμα να κριθεί πως θα πρέπει να δοθεί παράταση στη σύμβαση που είχε υπογραφεί με εταιρεία για την φύλαξη του λιμένα.
Πριν από τη συνεδρίαση ο δήμαρχος επισκέφθηκε το λιμάνι της Ακαντιάς, καθώς ανελκύστηκε με επιτυχία και το τελευταίο τμήμα του πλοίου Nour – M που ναυάγησε στο τέλος του 2013.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου