Ειδήσεις

Αναβάλλεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της περιφερειακής αρχής

Αναβάλλεται η ανακοίνωση της σύνθεσης της διοικητικής ομάδας της νέας Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου από τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο μετά και την ενημέρωση που είχε χθες από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, ότι επίκειται αύξηση του αριθμού των αντιπεριφερειαρχών και των μετακλητών υπαλλήλων στις περιφέρειες.
Ο κ. Χατζημάρκος ενημερώθηκε συγκεκριμένα χθες από τον υπουργό ότι λόγω πιέσεων που δέχεται από περιφερειάρχες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανακοινώσει σύντομα νέες τροποποιήσεις στον «Καλλικράτη».
Σήμερα στο Νότιο Αιγαίο προβλέπεται η ανάθεση θεματικών καθηκόντων σε 6 αντιπεριφερειάρχες, ενώ έχουν ήδη εκλεγεί οι δύο χωρικοί.
Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των αντιπεριφερειαρχών κατά δύο ή τρείς αν και το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία.
Ο κ. Χατζημάρκος κατέστησε σαφές στον υπουργό ότι θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των μετακλητών υπαλλήλων, αφού οι δύο ειδικοί σύμβουλοι, που του επιτρέπει ο νόμος να προσλάβει σήμερα, δεν αρκούν για το σύνολο των νησιών του συμπλέγματος στο Νότιο Αιγαίο. Ζήτησε έτσι την αύξηση των ειδικών συμβούλων σε 8 και το αίτημα του εξετάζεται αρμοδίως.
Θυμίζουμε ότι η ορκωμοσία του του νέου περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου, στην Σύρο. Η τελετή θα γίνει συγκεκριμένα στην Ερμούπολη, στο Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ», την 19:00 ώρα.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι δύο νόμοι που ψηφίστηκαν τον Απρίλιο του 2014 άλλαξαν σημαντικά το στάτους που αφορά τις θέσεις ευθύνης κάθε μίας απ’ τις 13 περιφέρειες.
Με τον νόμο 4255/2014 «Εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλες διατάξεις», μετά από τέσσερα χρόνια, θεσμοθετήθηκε ξανά η θέση του επάρχου.
Στο άρθρο 29 του νόμου που διέπει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και ανάδειξης των ευρωβουλευτών, αναφέρεται ότι: «Επανέρχεται η νομική ορολογία − ονομασία έπαρχος νησιωτικής περιφερειακής ενότητας στο σύνολο των πρώην νησιωτικών Επαρχείων, αντί του περιφερειακού συμβούλου νησιωτικής περιφερειακής ενότητας, με αρμοδιότητες τις οποίες εκχωρεί ο περιφερειάρχης, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα με τους περιφερειακούς συμβούλους νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων».
Από την 1η Σεπτεμβρίου ο περιφερειάρχης θα μπορεί να ορίζει έπαρχο, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, αναθέτοντάς του ομοίως αρμοδιότητες που αφορούν συγκεκριμένα την κάθε περιφερειακή ενότητα.
Στο άρθρο 160 του νόμου 3852/2010 «Καλλικράτης», αναφέρεται στην παράγραφο 1 ότι: «Τον περιφερειάρχη επικουρούν οι αντιπεριφερειάρχες που εκλέγονται άμεσα καθώς και τρεις (3) επιπλέον αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».
Στην παράγραφο 4, προβλέπεται ότι η θητεία των αντιπεριφερειαρχών που ορίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1, είναι ίση με το ήμισι της θητείας των περιφερειακών αρχών.
Με το νόμο 4257/2014 «Επείγουσες ρυθμίσεις Υπουργείου Εσωτερικών», στο άρθρο 24 μεταξύ άλλων αλλαγών που επέρχονται στον «Καλλικράτη» (αλλά και στα κωλύματα των υποψηφίων), με την παράγραφο 3 δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη να ορίσει έως και τρεις περισσότερους αντιπεριφερειάρχες.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: «Η παρ. 1 του άρθρου 160 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Τον περιφερειάρχη επικουρούν οι αντιπεριφερειάρχες που εκλέγονται άμεσα, καθώς και τρεις (3) έως και έξι (6) επιπλέον αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι ορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου