Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε το πρόγραμμα για το «Καλάθι Πρωινού» στη Ρόδο, που διανέμεται από τα ενοικιαζόμενα καταλύματα, τα οποία έλαβαν την σχετική πιστοποίηση, στους πελάτες τους.

Ηδη στη Ρόδο, 20 πιστοποιημένα καταλύματα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχουν λάβει όλες τις σχετικές πιστοποιήσεις ανεβάζοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πελάτες τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ρόδος, είναι το μοναδικό νησί από τα Δωδεκάνησα και από τα λίγα πανελλαδικά, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα καθώς οι 20 ιδιοκτήτες επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να καταφέρουν να προλάβουν τις σχετικές προθεσμίες.

Η… γραφειοκρατία έκανε πάλι το θαύμα της με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας των πιστοποιήσεων, γι αυτό και παρά το μεγάλο ενδιαφέρον των ιδιοκτητών καταλυμάτων να ενταχθούν στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Καλάθι Πρωινού», δεν πρόλαβαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ολοκληρώσουν την διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Παναγιώτης Τοκούζης μιλώντας στην «δ» έκανε γνωστό ότι επί του παρόντος το πρόγραμμα εφαρμόζεται στη Ρόδο, στην Κεφαλλονιά και στην Χίο και έχει μεγάλη απήχηση τους επισκέπτες.

Στόχος είναι να προωθηθούν τα τοπικά προϊόντα και ο γαστρονομικός πλούτος όχι μόνο της περιοχής μας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Το «Καλάθι Πρωινού» του Νοτίου Αιγαίου παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 2ου ανοιχτού Συνεδρίου της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. κατά τη διάρκεια της έκθεσης XENIA.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το «πάντρεμα» της γαστρονομίας των νησιών του Αιγαίου, σε μια προσπάθεια προβολής των περισσοτέρων προϊόντων που παράγονται στα νησιά μας.

Απώτερος στόχος της παρουσίασης του «Καλάθι Πρωινού» είναι η τεράστια γκάμα από προϊόντα αλλά και συνταγές από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να διατίθεται στους επισκέπτες. Ο πρωτογενής τομέας και τα εξαιρετικά προϊόντα των νησιών, με την υψηλή διατροφική αξία έρχονται και πάλι στο προσκήνιο μαζί με τις παραδοσιακές συνταγές.

Η δράση για το «Καλάθι του Αιγαίου» στηρίζεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Taste the Seasons, της Γαστρονομικής Περιφέρειας για το 2019.

Πρόκειται για μια δράση που στόχο έχει να προωθήσει παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης σε Έλληνες και ξένους τουρίστες, για το πρωινό γεύμα τους. Το «Καλάθι Πρωινού» έχει ως στόχο να συνδέσει και να αξιοποιήσει τον πολιτισμικό γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική διαμονή στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Το «Καλάθι Πρωινού» που διαθέτουν τα πιστοποιημένα ενοικιαζόμενα καταλύματα στους πελάτες τους και το οποίο έχουν επιμεληθεί διακεκριμένοι σεφ, περιλαμβάνει ψωμί και γενικά παραδοσιακά αρτοπαρασκευάσματα, μέλι, γάλα, γιαούρτι, πίτες και φρέσκα φρούτα. Αυτά τα προϊόντα αποτελούν τον βασικό κορμό του καλαθιού, το οποίο όμως αναπροσαρμόζεται και εμπλουτίζεται ανά περιοχή, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα κάθε τόπου.

Η νέα υπηρεσία της ΣΕΤΚΕ, προσδίδει προστιθέμενη αξία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ενώ είναι βέβαιο ότι προσφέρει ξεχωριστές εμπειρίες στους πελάτες φιλοξενούμενους των τουριστικών καταλυμάτων μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα κάθε προορισμού.

Όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Παναγιώτης Τοκούζης, «Το Καλάθι Πρωινού» προσφέρεται στον επισκέπτη με δύο τρόπους: Οι μικρές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που δεν έχουν χώρους εστίασης προσφέρουν ένα πραγματικό καλάθι με συσκευασμένα τοπικά προϊόντα, ενώ οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν χώρους εστίασης προσφέρουν τα τοπικά προϊόντα στην σύνθεση του πρωινού τους.

Όπως εκτιμάται, από την ερχόμενη σεζόν, τα πιστοποιημένα καταλύματα θα πολλαπλασιαστούν, αναβαθμίζοντας σημαντικά το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν.

Στην Σ.Ε.Τ.Κ.Ε. ανήκουν όλες οι μικρές τουριστικές οικογενειακές επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων, οι οποίες εξασφαλίζουν διακοπές στην Ελλάδα σε μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων τουριστών. Οι επιχειρήσεις αυτές αριθμούν 30.000 και είναι ενταγμένες σε 265 τοπικούς πρωτοβάθμιους Συλλόγους που με την σειρά τους ανήκουν σε 20 Ομοσπονδίες – μέλη της Σ.Ε.Τ.Κ.Ε.

Όπως λέει ο πρόεδρός της, η ΣΕΤΚΕ είναι ο μεγαλύτερος φορέας της χώρας, καθώς όχι μόνο καλύπτει το 50% της τουριστικής κίνησης, αλλά οι εγγεγραμμένες σε αυτήν επιχειρήσεις στηρίζουν σταθερά τους μικρούς παραγωγούς, πρώτον γιατί δεν χρειάζονται μεγάλο όγκο προϊόντων όπως τα μεγάλα ξενοδοχεία και δεύτερον διότι εξοφλούν με μετρητά άμεσα τον κάθε παραγωγό που συνεργάζονται και όχι με μεταχρονολογημένες επιταγές όπως αυτό συμβαίνει στις μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες σε όλη την Ελλάδα.

«Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας Πανελλήνιας πλατφόρμας η οποία θα προβάλλει αναλυτικά τον τοπικό παραγωγό και τα προϊόντα του. Ο επισκέπτης θα μπορεί να επισκεφθεί και να κάνει τις αγορές του απευθείας από τον τοπικό παραγωγό, θα βλέπει την τοποθεσία του στον χάρτη, θα μπορεί να προβαίνει σε ηλεκτρονικές παραγγελίες από τον τόπο διαμονής του, εφόσον ο παραγωγός μπορεί να το υποστηρίξει και θα λαμβάνει μέσω ταχυδρομείου την παραγγελία του. Η προβολή του τοπικού παραγωγού θα περιλαμβάνει κείμενο παρουσίασης της επιχείρησης σε ελληνικά, αγγλικά η και περισσότερες γλώσσες, ανάρτηση του φωτογραφικού υλικού και χάρτη με την τοποθεσία», ανέφερε ο κ. Π. Τοκούζης.

Σκοπός του προγράμματος «Καλάθι Πρωινού» είναι να καθιερωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός. Επιδίωξη της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος είναι η συνεργασία με τους γυναικείους συνεταιρισμούς ανά περιοχή. Πολλά καταλύματα θα μπορούν να προμηθεύονται προϊόντα από τους τοπικούς γυναικείους συνεταιρισμούς, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τονώνοντας την οικονομία της περιοχής.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ