ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαφές μήνυμα των θεσμών για περικοπή συντάξεων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
συντάξεις -περικοπές

Το μή­νυ­μα που έστει­λε το Eurogroup –και ει­δι­κά το Βε­ρο­λί­νο– στην ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση μετά την ανα­στο­λή της αύ­ξη­σης του ΦΠΑ σε πέντε ελ­λη­νι­κά νησιά που επι­βα­ρύ­νο­νται από το με­τα­να­στευ­τι­κό, την οποία απο­φά­σι­σε χωρίς την έγκρι­σή του, εκτός του ότι απο­τε­λεί ψυ­χρο­λου­σία για την ίδια την κυ­βέρ­νη­ση, απο­δει­κνύ­ει ότι η Ευ­ρω­ζώ­νη θα έχει τον από­λυ­το έλεγ­χο των πο­λι­τι­κών που εφαρ­μό­ζει η Ελ­λά­δα και μετά τις 20 Αυ­γού­στου, ενώ βάζει τέλος στα όποια σε­νά­ρια για τη μη εφαρ­μο­γή της πε­ρι­κο­πής των συ­ντά­ξε­ων, όπως επι­ση­μαί­νουν οι οι­κο­νο­μο­λό­γοι στην «Κα­θη­με­ρι­νή».

«Η από­φα­ση του Eurogroup ήταν η από­λυ­τη ψυ­χρο­λου­σία για την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση», σχο­λιά­ζει στην «Κ» ο Μου­τζ­τά­μπα Ραχ­μάν, επι­κε­φα­λής ανα­λυ­τής ευ­ρω­παϊ­κών θε­μά­των στην Eurasia Group. Οπως το­νί­ζει, είναι ένα ση­μα­ντι­κό μή­νυ­μα ότι η Ελ­λά­δα θα πρέ­πει να συ­νε­χί­σει να έχει καλή συ­μπε­ρι­φο­ρά, να τηρεί ό,τι έχει συμ­φω­νη­θεί και να μην απο­φα­σί­ζει μόνη της, ακόμη και αν το πρό­γραμ­μα διά­σω­σης τε­λειώ­νει.

Σύμ­φω­να με τον Βολφ­γκάν­γκο Πι­κό­λι, συ­μπρό­ε­δρο της Teneo Intelligence, το Eurogroup έστει­λε εμ­μέ­σως πλην σαφώς ένα ξε­κά­θα­ρο μή­νυ­μα για τη μη εφαρ­μο­γή της πε­ρι­κο­πής των συ­ντά­ξε­ων. Οπως επι­ση­μαί­νει στην «Κ», η από­φα­ση του Eurogroup ση­μα­το­δο­τεί ότι οι δα­νει­στές θα κρα­τή­σουν την Ελ­λά­δα υπό πολύ στενή πα­ρα­κο­λού­θη­ση. Από πο­λι­τι­κή άποψη, αυτό είναι εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κό καθώς «σκο­τώ­νει» κάθε πι­θα­νό­τη­τα μη εφαρ­μο­γής της μεί­ω­σης των συ­ντά­ξε­ων.

Καμία έκ­πλη­ξη δεν απο­τέ­λε­σε για τον Γκά­μπριελ Στερν, τον επι­κε­φα­λής οι­κο­νο­μο­λό­γο της Oxford Economics, η κί­νη­ση αυτή από την πλευ­ρά των δα­νει­στών. Οπως επι­ση­μαί­νει μι­λώ­ντας στην «Κ», είναι δε­δο­μέ­νο ότι η Ευ­ρω­ζώ­νη θα συ­νε­χί­σει να θέλει να απο­δει­κνύ­ει ότι έχει τον έλεγ­χο των πο­λι­τι­κών που εφαρ­μό­ζει η Ελ­λά­δα. Ου­σια­στι­κά, όπως προ­σθέ­τει, οι δα­νει­στές είχαν τα χέρια τους γύρω από τον λαιμό της Ελ­λά­δας τόσο πολύ καιρό, που είναι δύ­σκο­λο να τα… αφή­σουν έτσι απλά. Σε ό,τι αφορά τον «πάγο» που έβαλε το Eurogroup για την έντα­ξη της Ελ­λά­δας στο πρό­γραμ­μα πο­σο­τι­κής χα­λά­ρω­σης (QE) της Ευ­ρω­παϊ­κής Κε­ντρι­κής Τρά­πε­ζας, με αφορ­μή τη μο­νο­με­ρή πα­ρά­τα­ση του μειω­μέ­νου ΦΠΑ στα πέντε ελ­λη­νι­κά νησιά, ο κ. Στερν ση­μειώ­νει πως το πιο ση­μα­ντι­κό για την Ελ­λά­δα δεν είναι πλέον το QE, αλλά το να δια­σφα­λί­σει πε­ρισ­σό­τε­ρη ελά­φρυν­ση του χρέ­ους στο μα­κρο­πρό­θε­σμο διά­στη­μα.

«Το μή­νυ­μα των δα­νει­στών προς την ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση είναι πάρα πολύ απλό: τη­ρή­στε ό,τι έχει συμ­φω­νη­θεί, αλ­λιώς δεν θα έχετε την πλήρη υπο­στή­ρι­ξή μας, ό,τι και αν ση­μαί­νει αυτό για τη με­τα­μνη­μο­νια­κή επο­πτεία της χώρας», ση­μειώ­νει στην «Κ» ο επι­κε­φα­λής οι­κο­νο­μο­λό­γος της Berenberg Χόλ­γκερ Σμί­ντινγκ. Στο πα­ρελ­θόν, όπως το­νί­ζει ο κ. Σμί­ντινγκ, υπήρ­ξαν αρ­κε­τές φορές κα­θυ­στε­ρή­σεις στην εκτα­μί­ευ­ση των δό­σε­ων των δα­νεί­ων προς την Ελ­λά­δα. Επο­μέ­νως κα­νείς δεν μπο­ρεί να είναι ιδιαί­τε­ρα έκ­πλη­κτος όταν γί­νε­ται μάρ­τυ­ρας μιας άλλης κα­θυ­στέ­ρη­σης. Οι δα­νει­στές, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Γερ­μα­νί­ας, θέ­λουν να δια­σφα­λί­σουν ότι οι δε­σμεύ­σεις για τις με­ταρ­ρυθ­μί­σεις υλο­ποιού­νται, αφού η κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει ιστο­ρία στο να προ­σπα­θεί να κα­θυ­στε­ρή­σει ή να μην εφαρ­μό­σει κά­ποιες από τις απαι­τού­με­νες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις. Μπο­ρεί το κό­στος (τα 28 εκατ. ευρώ) αυτής της μο­νο­με­ρούς από­φα­σης της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης να είναι μικρό, ωστό­σο το μή­νυ­μα των δα­νει­στών πα­ρα­μέ­νει ση­μα­ντι­κό για την πε­ρί­ο­δο μετά τη λήξη του προ­γράμ­μα­τος.

Πηγή: Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.