Τοπικές Ειδήσεις

Την 27η Ιουνίου η εκδίκαση της αίτησης για την έκπτωση του συμβούλου της παράταξης «ΕΝΑ» Μιχαήλ Θωμάτου

Για την 27η Ιουνίου 2024 προσδιορίστηκε η εκδίκαση ενώπιον του 2ου Τμήματος του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, με εισηγητή τον δικαστή κ. Φίλιππο Καρρά, η προσφυγή της κ. Γιαντσίδου Κρυστάλλως, για την ακύρωση της εκλογής και συνακόλουθα την έκπτωση από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου ακόμη ενός συμβούλου του συνδυασμού «ΕΝΑ – Ενωμένοι Αλλάζουμε – Μαζί για τη ΡΟΔΟ» με επικεφαλής τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», η κ. Γιαντσίδου στρέφεται κατά της με αριθμό 22/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας), κατά το μέρος που με αυτή, ανακηρύχθηκε επιτυχών δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ρόδου, ο κ. Μιχαήλ Θωμάτος του Κωνσταντίνου, εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Δ.Ε. Καμείρου και Μέριμνας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Και στην περίπτωση του κ. Θωμάτου, η ενιστάμενη επικαλείται παράβαση του άρθρου 10 του ν. 4804/2021, που αφορά στα κωλύματα εκλογιμότητας και στα ασυμβίβαστα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, κατά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της 8ης – 15ης Οκτωβρίου 2023 στο Δήμο Ρόδου.
Οπως ισχυρίζεται η ενιστάμενη ο κ. Θωμάτος, από το έτος 2016, μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΑΝΩΝΥΜΗ BIOTEXNIKH KAI ΕΜΠΟΡΙΚΗ ETAIPEIA ΚΟΜΠΕΛ ABEE» και διακριτικό τίτλο COBEL ABEE.
Μάλιστα, έως την 9η Δεκεμβρίου 2023 ο Μιχαήλ Θωμάτος ήταν ταυτόχρονα μέλος και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας ΚΟΜΠΕΛ ΑΒΕΕ.
Από το ΔΣ της εταιρείας αυτής, αποχώρησε στις 9 Δεκεμβρίου 2023, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, δηλαδή μετά την εκλογή του ως δημοτικού συμβούλου και λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου και αναλάβει καθήκοντα εντεταλμένου συμβούλου, με τον οποίο και εκλέχθηκε, κατά παράβαση του νόμου.
Με αυτή την εταιρεία, της οποίας ήταν από το έτος 2016 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, μέλος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ο κ. Μιχαήλ Θωμάτος, έχει αναλάβει την εκτέλεση πλήθους συμβάσεων στο Δήμο Ρόδου, στις δημοτικές επιχειρήσεις και στα νομικά πρόσωπα που ο Δήμος Ρόδου συμμετέχει, αξίας χιλιάδων ευρώ.
Ειδικότερα, κατά το έτος 2023 (έτος των εκλογών) η συγκεκριμένη Ανώνυμη Εταιρεία, μέλος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της οποίας ήταν ο κ. Θωμάτος, είχε εντός του έτους 2023, συμβάσεις με το Δήμο Ρόδου και τα Νομικά του Πρόσωπα, συνολικού ποσού 18.062,62 ευρώ, κατά πολύ περισσότερα από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 10.000 ευρώ που θέτει το άρθρο 10 του ν. 4804/2021.
Υποστηρίζει ακόμη πως για όλες αυτές τις συμβάσεις προμηθειών εκτέλεσε και εκτελεί στο Δήμο Ρόδου μέσω της εταιρείας στην οποία ήταν αντιπρόεδρος, δεν είχε διακοπεί ο συμβατικός δεσμός που τους συνδέει με το Δήμο.
Ως εκ τούτου εμπίπτει, ως υποψήφιος, και πλέον ως εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος Ρόδου, στο ρυθμιστικό πεδίο του άρθρου 10 του ν. 4804/2021, έχοντας προφανές κώλυμα εκλογιμότητας, το οποίο πλέον υφίσταται ως ασυμβίβαστο.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Λάμπρος Πάσχος και Δημήτρης Βερβέρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου