Ειδήσεις

Τρεις δημοσκοπήσεις: Αυτοδυναμία για τη ΝΔ με 157-163 έδρες – Έκπληξη με 8 κόμματα στη Βουλή

Τα τελευταία δεδομένα στις δημοσκοπήσεις Ant1, Mega και ΣΚΑΙ. Η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή. Τα σενάρια αποχής και η εμφάνιση του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Αποφασισμένοι να πάνε στην κάλπη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι πάνω από τους 9 στους 10 ψηφοφόρους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι.

Την ίδια ώρα οι 9 στους 10 (91%) όσων ψήφισαν ΝΔ το Μάιο δηλώνουν ότι θα κάνουν την ίδια επιλογή και τώρα, ενώ ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα ψηφίσει και πάλι το 80% εκείνων που έκαναν τη συγκεκριμένη επιλογή το Μάιο. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δηλώνει ότι θα ξαναψηφίσει το 77% των ψηφοφόρων του κόμματος στις εκλογές του Μαϊου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 21 μονάδες, καθώς στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει 39% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την Pulse η επόμενη βουλή θα είναι επτακομματική, με την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και τη ΝΙΚΗ να επιτυγχάνουν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο.

Σχεδόν 3 στους 4 ψηφοφόρους (73%) όλων των κομμάτων σκέφτονται  να ψηφίσουν ό,τι ψήφισαν και στις 21 Μαϊου, ενώ το 14% δηλώνει ότι θα κάνει άλλη επιλογή. Το 3% απαντά ότι ίσως δεν πάει να ψηφίσει αυτή τη φορά, ενώ στο 10% είναι εκείνοι που επιλέγουν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στο σενάριο που επεξεργάστηκε η Pulse για την κατανομή των αναποφάσιστων, η ΝΔ λαμβάνει 42%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,5, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12%, το ΚΚΕ 7, 4,5% η Πλεύση Ελευθερίας και από 4% η Ελληνική Λύση και η ΝΙΚΗ. Σε ό,τι αφορά τις έδρες, με βάση το σενάριο, αυτές κατανέμονται ως εξής: 163 για τη ΝΔ, 52 για τον ΣΥΡΙΖΑ, 32 για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 19 για το ΚΚΕ, 12 για την Πλεύση Ελευθερίας και από 11 έδρες για την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται περισσότερο σε σχέση με το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Μαϊου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ λαμβάνει 39%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,5% και το ΚΚΕ 6,5%. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 4%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και η ΝΙΚΗ με 3,5%

To 82% απαντά «σίγουρα ναι» στην ερώτηση «θα πάτε να ψηφίσετε», ενώ το 10% απαντά «μάλλον ναι», ενώ «όχι» (μάλλον όχι 2% και σίγουρα όχι 2%) απαντά το 4%.

Το 98% των προτιθέμενων να φηφίσουν ΝΔ δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 96% και 94% για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

Το 73% σκέφτεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα που ψήφισε στις 21 Μαϊου, το 14% να ψηφίσει άλλο κόμμα, ίσως δεν ψηφίσω λέει το 3%, ενώ δεν ξέρω σίγουρα/ δεν απαντώ λέει το 10%.

Το 91% όσων ψήφισαν ΝΔ τον Μάιο λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΝΔ, το 6% λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα. Το 80% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Μάιο λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 15% λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα.

Το 77% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το Μάιο λένε ότι θα ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 18% λέει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα

Ενας στους πέντε (22%) λέει ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση πάση θυσία αν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου, το 31% θέλει νέες εκλογές το συντομότερο, ενώ προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας και αν δεν αποδώσει τότε να προσφύγουμε εκ νέου στις κάλπες, επιλέγει το 39%.

Η δημοσκόπηση του MEGA
Εκπληξη και ανατροπή σκηνικού με 8 κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δείχνει το εκλογικό βαρόμετρο της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Η νέα δημοσκόπηση έγινε την περίοδο 7-10 Ιουνίου σε 1.200 άτομα και στην εκτίμηση ψήφου βλέπουμε ένα νέο εύρημα που δεν υπήρχε στις προηγούμενες έρευνες.

Συγκεκριμένα, όπως αναμεταδίδει το in.gr, η Νέα Δημοκρατία κρατά της δυνάμεις της και κινείται πάνω από το 40%, λαμβάνοντας συγκεκριμένα 40,3% (40,8%) στις εκλογές του Μαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει νέα υποχώρηση των ποσοστών του, φτάνοντας στο 19.2% από 20,1% στις εκλογές, κάτι που σημαίνει ότι η διαφορά των δύο κομμάτων εκτοξεύεται στις 21,1 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση με 11,1%, ελαφρά χαμηλότερο από το ποσοστό των εκλογών ενώ το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,7%.

Με 5% είναι η Ελληνική Λύση, πάνω και από το ποσοστό που πήρε τον Μάιο ενώ χάνει την 5η θέση από την Πλεύση Ελευθερίας που βρίσκεται στο 5,5%, διπλασιάζοντας το ποσοστό (2,9%) που πήρε την 21η Μαίου.

Το εισιτήριο για το Κοινοβούλιο δείχνουν να παίρνουν τόσο το κόμμα ΝΙΚΗ με ποσοστό 3.,3% όσο και το ΜέΡΑ 25 επίσης με 3,3%.

Στο 1,1% μετριέται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ τα κόμμα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 4,5%.

Με βάση, λοιπόν την εκτίμηση ψήφου, η επόμενη Βουλή θα έχει οκτώ κόμματα, γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία να πετύχει ακόμη πιο άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Βλέποντας κανείς τις έδρες που υπολογίζεται ότι θα πάρουν τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 157 έδρες όταν στην προηγούμενη έρευνα της Metron Analysis με ποσοστό από 48,2% έως 43,8% έπαιρνε 162 έδρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει 51 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 29 έδρες, το ΚΚΕ 18 έδρες, η Ελληνική Λύση 13 έδρες, η Πλεύρη Ελευθερίας 14 έδρες και από 9 έδρες ΝΙΚΗ και ΜέΡΑ 25.

Ως προς την εκτίμηση ψήφου αξιοσημείωτα είναι τα στοιχεία για το κάτω και το πάνω όριο που υπολογίζεται ότι θα πιάσουν τα κόμματα.

Συγκεκριμένα η ΝΔ θα κινηθεί από 37,5% έως 43,1%, ελαφρά χαμηλότερα σε σύγκριση με την προ δεκαημέρου έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 17% και 21,4%, στα ίδια επίπεδα από την προηγούμενη έρευνα.

Το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μεταξύ 9,3% και 12,9% ενώ το ΚΚΕ θα βρίσκεται μεταξύ 5,3% και 8,1%.

Η Ελληνική Λύση μπορεί να βρεθεί στο 3,8% αλλά μπορεί να πάει και στο 6,2%, η ΝΙΚΗ από 2,3% και εκτός Βουλής μέχρι 4,3%.

Σίγουρη κρίνεται η είσοδος στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που κινείται μεταξύ 4,2% και 6,8% ενώ το ΜέΡΑ 25 μπορεί να κινηθεί από 2,3% μέχρι 4,3%.

Πρόθεση ψήφου
Διαφορετική είναι η εικόνα, πάντως, στην πρόθεση ψήφου καθώς η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 34,8% (από 35,8% στην έρευνα που έγινε μεταξύ 25-30 Μαίου). Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί εκ νέου φτάνοντας στο 16,6% (από 16,7%), το ΠΑΣΟΚ στο 9.6%, το ΚΚΕ στο 5,8%, η Ελληνική Λύση στο 4,,4%, η ΝΙΚ στο 2,8%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,7% και το ΜέΡΑ 25 στο 2,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,9%.

Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα βρίσκεται εδώ στις 18,2 μονάδες.

Με βάση αυτή την κάρτα έχουμε 6κομματική Βουλή καθώς μένουν εκτός του κόμμα ΝΙΚΗ και το ΜέΡΑ 25, που όμως, ξεπερνούν το 3% με τις αναγωγές.

Συμπερασματικά βλέπουμε ότι το πολιτικό σκηνικό 12 ημέρες πριν από τις δεύτερες εκλογές δεν αλλάζει δραματικά, αλλά υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα στοιχήματα που μένει να απαντηθούν.

Το πρώτο είναι αν η ΝΔ θα ξεπεράσει το 40% και πόσους βουλευτές θα έχει ώστε να πετύχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κάτι που βεβαίως εξαρτάται από τα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία δείχνει να μην έχει χάσει τη δυναμική της και να παλεύει για το ποσοστό που θα δείξει πώς θα κυβερνήσει τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχει κάνει στην προεκλογική του καμπάνια δείχνει να μην έχει δυναμική ανόδου, ίσως γιατί ο χρόνος είναι μικρός. Κινείται σε ποσοστά χαμηλότερα κι από το ποσοστό του Μαϊου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν απειλείται η δεύτερη θέση. Ωστόσο, θα πρέπει να προβληματιστεί για το γεγονός ότι ξανά δεν περνάει το μήνυμα στους πολίτες ώστε να πετύχει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις 25 Ιουνίου.

Ουσιαστικά η δημοσκόπηση δείχνει ότι έχει κλειδώσει η σειρά των τριών πρώτων κομμάτων αφού και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική ανατροπής της κατάστασης. Δεν μπορεί να φτάσει δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και κινείται σε ποσοστά κοντά σε αυτό που πήρε στις εκλογές.

«Φρένο» στη δυναμική του δείχνει και το ΚΚΕ, χωρίς όμως να έχει μεγάλες απώλειες δυνάμεων.

Οσο για την Ελληνική Λύση, φαίνεται ότι μπαίνει σίγουρα στη Βουλή, αντέχοντας τις εκ δεξιών διαρροές.

Το κόμμα που κερδίζει σημαντικά δυνάμεις είναι η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που δείχνει να μπαίνει σίγουρα στη Βουλή διεκδικώντας μάλιστα να είναι και πέμπτο κόμμα ενώ στις εκλογές ήταν οριακά κάτω από 3%.

Πολύ κοντά στην πόρτα της Βουλής βρίσκεται και το κόμμα ΝΙΚΗ ενώ αγώνα επιβίωσης δίνει το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που τις τελευταίες ημέρες δείχνει να μπορεί να μπει στη Βουλή.

Συσπειρώσεις
Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, βλέπουμε τη ΝΔ να παραμένει σε υψηλά επίπεδα με 92% και οι μετακινήσεις να είναι 2% προς ΠΑΣΟΚ και από 1% σε Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Στο 86% έχει ανέβει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως έχει διαρροές 4% προς την Πλεύση Ελευθερίας, 3% προς το ΠΑΣΟΚ, 2% προς το ΜέΡΑ25 και 1% προς το ΚΚΕ. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει διότι χάνει ψηφοφόρους στο κέντρο και στα αριστερά του.

Στο 81% είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας πέσει 5 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση. Εχει μεγάλες απώλειες προς τη ΝΔ με 9%, προς τον ΣΥΡΙΖΑ με 5% και προς το ΜέΡΑ 25 με 3%.

Καταλληλότητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38% προηγείται στο ερώτημα: «Προτίμηση Πρωθυπουργού.

‘Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποια ή ποιον πολιτικό αρχηγό θα θέλατε για επόμενο Πρωθυπουργό της χώρας;’ Χάνει ωστόσο 2 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα.

Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 5%, όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3% και ο ΓΙάνης Βαρουφάκης με 1%.

Αυτοδυναμία ή….
Σε ποσοστό 59%, δηλαδή έξι στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι από τις εκλογές θα έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 22% λέει κυβέρνηση συνεργασίας και το 15% ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές.

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι στην έρευνα που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου αυτοδύναμη κυβέρνηση έβλεπε το 70% και κυβέρνηση συνεργασίας το 27%, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου, περίπου 1 στους 7 που δεν αποκλείει νέες κάλπες.

Αλλα ποιοτικά στοιχεία
Αναφορικά με την πορεία της χώρας μισοί ερωτηθέντες (50%) λένε ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση και το 44% προς τη σωστή. Είναι αυξημένο το ποσοστό όσων είναι περισσότερο απαισιόδοξοι.

Το 41% των πολιτών είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα (από 43% στην προηγούμενη έρευνα). Ομως, το 46% είναι πολύ ή αρκετά δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα (από 43% στην έρευνα της ίδιας εταιρείας).

Επίσης, το 92% (3 μονάδες πάνω) λέει ότι σκέφτεται να πάει να ψηφίσει στις εκλογές και μόλις το 7% ότι δεν θα πάει. Ενδιαφέρον για τις επερχόμενες κάλπες δηλώνει το 89% (πολύ 58% και αρκετά το 31%).

Στο ερώτημα πόσο βέβαιος/η είστε για την επιλογή που θα κάνετε στην κάλπη, το 62% λέει απόλυτα βέβαιοι, το 24% μάλλον βέβαιοι, 9% όχι και τόσο βέβαιοι και το 7% καθόλου βέβαιοι.

Η φορολογία
Ενδιαφέρουσα είναι μια νέα ερώτηση που έχει κάνει η Metron Analysis και αφορά τη φορολογία. Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι: «Tις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση για τη φορολογική πολιτική των κομμάτων από όσα έχετε ακούσει πιο κόμμα νομίζετε ότι έχει τις καλύτερες προτάσεις;»

Η Νέα Δημοκρατία λέει το 35%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 11%, το ΠΑΣΟΚ το 6%, το ΚΚΕ το 4%, η Ελληνική Λύση το 3%, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ 25 το 2% και η ΝΙΚΗ το 1%,

Όμως, κανένα κόμμα απαντά το 24%, δηλαδή 1 στους 4 ερωτηθέντες αξιολογεί αρνητικά τa οικονομικά – φορολογικά προγράμματα των κομμάτων.

Marc: Διαφορά 21 μονάδες ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν
Η πρώτη δημοσκόπηση της MARC μετά τις εκλογές παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου σε 1501 άτομα, για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και είχε πανελλαδική κάλυψη. Σε αυτήν συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες με δικαίωμα ψήφου και η δειγματοληψία ήταν πολυσταδιακή και τυχαία. Οι συνεντεύξεις έγιναν τηλεφωνικά από 15 ερευνητές και δυο επόπτες. Το μέγιστο στατιστικό σφάλμα ανέρχεται σε συν πλην 2,5%.

Σε ερώτηση για το αν έμειναν ικανοποιημένοι είναι με το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, το 38,6% απάντησε «Ναι», το 11,3% «Μάλλον ναι» και το 40.8% «Όχι», ενώ το 9% «μάλλον όχι».

Όσο για τα συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών το 46,3% των ερωτηθέντων εκφράστηκε με θετικά συναισθήματα και με αρνητικά το 48,1%.

Με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ταυτίζεται το 39.4% των ερωτηθέντων, με του Αλέξη Τσίπρα το 17,2% και με του Νίκου Ανδρουλάκη το 8.9%.

Το 6,5% ταυτίζεται με τις απόψεις του Δημήτρη Κουτσούμπα, το 5,3% με του Κυριάκου Βελόπουλου και με της Ζωής Κωνσταντοπούλου το 3,5%.

Με του Γιάνη Βαρουφάκη το 2,8% των ερωτηθέντων και με του Δημήτρη Νατσιου το 2,4%.

Σε ερώτηση για το «τι κυβέρνηση προτιμούν», το 43,8% απάντησε «αυτοδύναμη ΝΔ», συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ απάντησε 9,2% και συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων απάντησε το 28%.

Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ενισχυθεί περισσότερο από τη μάχη της κεντροαριστεράς» η πλειονότητα των ερωτηθέντων απάντησε «το ΠΑΣΟΚ».

Το 91% των ερωτηθέντων απάντησε πως ψήφισε στις 21 Μαΐου και θα ψηφίσει και στις 25 Ιουνίου.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις πάνω από 20 μονάδες, ενώ η Βουλή εμφανίζεται εννιακομματικη με την Πλεύση Ελευθερίας να ξεπερνά την Ελληνική Λύση.

Και η εκτίμηση ψήφου δεν διαφέρει πολύ από την πρόθεση, με τη διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ να ξεπερνά τις 20 μονάδες και τη Βουλή να εμφανίζεται με οκτώ κόμματα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, οι έδρες στη Βουλή διαμορφώνονται ως εξής, με τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη.

Πηγές: ΑΝΤ1, in.gr-Mega, Σκάι

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου