Με διάταξη, που εξέδωσε χθες η τακτική Ανακρίτρια Ρόδου, αντικαταστάθηκε το επιβληθέν σε έναν 26χρονο Αθηναίο, μέτρο δικονομικού καταναγκασμού της προσωρινής κρατήσεως με τους περιοριστικούς όρους της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, της περιοδικής -εντός του 1ου πενθημέρου εκάστου ημερολογιακού μηνός- αυτοπροσώπου εμφανίσεώς του στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή και της καταβολής χρηματικής εγγυήσεως ύψους 1.000 ευρώ.
Ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας τους έχουν αφεθεί μετά την απολογία τους, ένας 22χρονος ημεδαπός κι ένας 20χρονος Αλβανός και ελεύθερος χωρίς όρους ένας 19χρονος ημεδαπός, συγκατηγορούμενός τους, για κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διακίνηση.
Οι τελευταίοι τρεις, ένας 22χρονος κάτοικος Νέας Πεντέλης – Αττικής, φοιτητής, ένας 20χρονος Αλβανός κάτοικος Κιοταρίου, σερβιτόρος σε ξενοδοχείο κι ένας 19χρονος κάτοικος Αρχαγγέλου, ιδιωτικός υπάλληλος, συνελήφθησαν την 20ή Μαΐου 2019 στη Ρόδο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.
Πρωινές ώρες της 20ής Μαΐου 2019 αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών διενεργούσαν ελέγχους στον εμπορικό λιμένα Ρόδου «Ακαντιά» σε επιβάτες που εξέρχονταν από τα επιβατηγά πλοία που καταφθάνουν.
Την 10:00 ώρα μετά τον κατάπλου του «BLUE STAR 1» εντοπίστηκε ο πρώτος και μετά από έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν στην κατοχή του 11 αυτοσχέδιες πλαστικές συσκευασίες, με ακατέργαστη κάνναβη συνολικού μικτού βάρους 11.926 γραμμαρίων, ένα κινητό τηλέφωνο, ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο επ’ ονόματί του και ημερομηνία αναχώρησης 19-05-2019 και ώρα 18:00 και το χρηματικό ποσό των 350 ευρώ.
Ο πρώτος συνεργάστηκε με τους αστυνομικούς για την εξακρίβωση του τελικού παραλήπτη των ναρκωτικών ουσιών και ανέφερε ότι μεταφέρει τα ναρκωτικά για λογαριασμό του τέταρτου και ότι δεν γνωρίζει τον παραλήπτη στην Ρόδο.
Τον παραλήπτη θα του τον υποδείκνυε ο τέταρτος, που του είχε κάνει και κράτηση σε ξενοδοχείο στα Κοσκινού.
Μετέβη με τους αστυνομικούς στο ξενοδοχείο και μέσω του τέταρτου έλαβε οδηγίες και συνομίλησε μέσω του viber με τον Αλβανό για να συναντηθούν και να του παραδώσει τα ναρκωτικά, ενώ ο τελευταίος του έκανε και βιντεοκλήση.
Συμφώνησαν να αφήσει την βαλίτσα με τα ναρκωτικά στην είσοδο του ξενοδοχείου για να την παραλάβει και όταν περί ώραν 22.00 της ίδιας ημέρας εμφανίστηκαν στο σημείο ο δεύτερος και ο τρίτος με μοτοσυκλέτα και επιχείρησαν να αναλάβουν την βαλίτσα, συνελήφθησαν.
Ο πρώτος επεσήμανε ότι είναι χρήστης κάνναβης και ζήτησε σχετική πραγματογνωμοσύνη και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την προσωρινή του κράτηση. Υποστήριξε ακόμη ότι δεν γνώριζε το μέγεθος της ποσότητας που μετέφερε και ότι δεν γνωρίζει τους υπόλοιπους συλληφθέντες. Ο Αλβανός υποστήριξε ότι ήλθε σε επαφή με τον 26χρονο και εκείνος του πρότεινε να του στείλει μια μεγάλη ποσότητα σε καλή τιμή.
Θα του έστελνε ένα κιλό έναντι 300 ευρώ που θα τον κάλυπτε για 4,5 μήνες και δεν γνωρίζει γιατί του έστειλε την ποσότητα των 12 κιλών με τον πρώτο που δεν γνώριζε.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι ο 19χρονος με τον οποίο μετέβη στο ραντεβού για να παραλάβει την βαλίτσα δεν γνώριζε τίποτε.
Ο 19χρονος δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση και ότι απλώς εξυπηρέτησε τον φίλο του, μεταφέροντάς τον στο σημείο χωρίς να γνωρίζει ότι η βαλίτσα που επρόκειτο να παραλάβει περιείχε ναρκωτικά.
Ο 26χρονος απολογούμενος αποδέχθηκε μόνο την πράξη ως απλή συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από τοξικομανή.
Υποστήριξε ειδικότερα ότι ξεκίνησε πριν 10 χρόνια συστηματική χρήση ινδικής καννάβεως και εδώ και 3 έτη άρχισε και τη χρήση κοκαΐνης, κάνοντας χρήση τόσο δια της ρινικής οδού όσο και καπνιστής.
Ισχυρίστηκε ότι εκείνος που οργάνωσε τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στη Ρόδο είναι άλλος ημεδαπός τον οποίο και γνώρισε πριν από ένα περίπου έτος στην Πλατεία Ναυτικού Μουσείου, η οποία βρίσκεται στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, μέσω μιας παρέας φίλων του.
Υποστήριξε ότι είναι ο αποκλειστικός του προμηθευτής ναρκωτικών ουσιών και ότι ουδέποτε διακίνησε ναρκωτικά ή προμήθευσε κάποιον από τους συγκατηγορούμενούς του και ότι με τον 22χρονο ημεδαπό έκανε από κοινού χρήση και προμηθευόταν και για αυτόν κατόπιν παρακλήσεώς του.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι λόγω της συστηματικής χρήσης ναρκωτικών ουσιών είχε δημιουργήσει έναντι του προμηθευτή του ένα χρέος της τάξεως των 1.000 ευρώ και τον πίεζε αφόρητα για την αποπληρωμή του χρέους, απειλώντας τον.
Πριν τρεις εβδομάδες περίπου του πρότεινε να μεταφέρει στη Ρόδο ποσότητα ινδικής κάνναβης βάρους ενός κιλού, για να αποπληρώσει την οφειλή του και επειδή φοβήθηκε πρότεινε στον 22χρονο να κάνει την μεταφορά έναντι αμοιβής
Στην πορεία προέκυψε ότι ο 26χρονος είναι πράγματι τοξικομανής.
Ως συνήγοροι υπεράσπισής του παρέστησαν οι δικηγόροι κ. Παναγιώτης Κάσσης (Πειραιώς) και Δημήτρης Βερβέρης (Ρόδου).

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ