Ειδήσεις

To σχέδιο Τσίπρα για «να βγούμε από την κρίση»

Ενα 24ωρο μετά τη συγκέντρωση των «Παραιτηθείτε» στο Σύνταγμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό για «την έξοδο από την κρίση μέσα από δίκαιη ανάπτυξη».

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε προ τριημέρου το Euro2day.gr, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, με κεντρικούς άξονες το αναπτυξιακό σχέδιο, την κοινωνική πολιτική και τις θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα (νέο Σύνταγμα, νέος εκλογικός νόμος).

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο της πρωθυπουργικής ομιλίας και… το σλόγκαν: «Δίκαιη ανάπτυξη». Σ’ αυτό, σύμφωνα με συνεργάτες του, αποτυπώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης ότι «η χώρα θα βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια» και ότι «θα κατανεμηθούν δίκαια οι καρποί της ανάπτυξης».

Το βάρος θα πέσει στην «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας. Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει τα βασικά «χρηματοδοτικά εργαλεία» για την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ (σ.σ. ο προόεδρος της Κομισιόν θα φτάσει στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη την Τρίτη), ο υπό ψήφιση νέος αναπτυξιακός νόμος και η αναπτυξιακή τράπεζα.

Ειδικό κεφάλαιο θα αποτελέσει το «ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων», που επίσης θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια και στις πρώτες νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα παρουσιαστεί και το σχετικόχρονοδιάγραμμα «ανά έργο και περιοχή».

Πόθεν το «κοινωνικό κράτος»

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει ειδική αναφορά στην κοινωνική πολιτική προκειμένου να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα στους αδύναμους οικονομικά από τα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίσθηκαν και ήδη εφαρμόζονται.

Οπως ανέφερε προ ημερών ο («σφικτός», γενικώς) αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, “η κυβέρνηση ξεκινά μία εκ βάθρων επισκόπηση των δαπανών του προϋπολογισμού για να εντοπίσει πηγές εξοικονόμησης που, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη, θα χρηματοδοτήσουν τηνεπαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας”.

Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα εστιάσει στη δική του εξαγγελία (στη Βουλή) για σύσταση και λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο θα ενταχθούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ από το 1,7 δισ. που πέτυχε η χώρα να εμφανίσει ως πλεόνασμα για το 2015, προκειμένου να κατευθυνθούν σε κοινωνικές ανάγκες.

Δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να “πειραχτούν” από αυτό τα περίπου 80 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να καλύψουν τις επιστροφές του ΕΚΑΣ (καθώς τα νέα μειωμένα κριτήρια ισχύουν από την 1η Ιουνίου και όχι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου), οι επιτελείς υπολογίζουν τη διάθεση του συνόλου των 700 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις, όπως η επέκταση των προγραμμάτων για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την κοινωνική εργασία.

Οπως λένε δε, στα 700 εκατ. ευρώ θα προστεθούν και τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, τη φοροδιαφυγήκαι το λαθρεμπόριο καπνού-πετρελαιοειδών.

Απλή αναλογική με πλαφόν 3%

Οσο για τις θεσμικές αλλαγές, αυτές αποδεικνύονται… πιο δύσκολες από όσο υπολόγιζε αρχικά το κυβερνητικό επιτελείο. Οπως φάνηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, το Μαξίμου δεν έχει λύσει ακόμη την εξίσωση του νέου εκλογικού νόμου.

Οι εισηγήσεις για διατήρηση του μπόνους εδρών αλλά κατανομή του στα κόμματα που θα συμπράξουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης (και όχι στο πρώτο κόμμα) σκοντάφτουν στο ερώτημα: τι θα γίνει εάν στην πορεία κάποιο από τα συγκυβερνώντα κόμματα… αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό; Δυνατότητα να του αφαιρεθούν οι έδρες του μπόνους δεν υπάρχει ούτε μπορούν να εφευρεθούν επιπλέον νέες έδρες για να προσφερθούν σε άλλο κόμμα που θα θελήσει να ενταχθεί στον συνασπισμό.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν να επικρατεί το σενάριο της απλής αναλογικής αλλά με διατήρηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή.

Το “όχι” της ΝΔ θεωρείται δεδομένο, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ενισχυμένης αναλογικής (και του μπόνους), οπότε παραμένει ερώτημα η στάση των υπόλοιπων κομμάτων του συνταγματικού τόξου.

Ως γνωστόν, για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφισθεί από 200 βουλευτές, αλλιώς τίθεται σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Ολα τα κόμματα μαζί (πλην ΝΔ και Χρυσής Αυγής) συγκεντρώνουν 203 ψήφους, συν οι τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές.
Αρκεί να πουν το “ναι” στο εκλογικό μοντέλο που θα κατατεθεί.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου