Ειδήσεις

Συναγερμός για την εισβολή τοξικών λαγοκέφαλων στις ελληνικές θάλασσες

Όλοι έχουμε ακούσει για τον λαγοκέφαλο, το θανατηφόρο ψάρι που μετανάστευσε στα ελληνικά νερά.

Πρωτοεμφανίστηκε το 2003 στη Ρόδο κι έκτοτε, κυρίως εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας του νερού, έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Ο λαγοκέφαλος, µε την επιστηµονική ονοµασία Lagocephalus sceleratus, παράγει την τοξική ουσία τετραδοτοξίνη και µπορεί να επιφέρει ακόµη και τον θάνατο σε όσους τον καταναλώσουν.Τα δε συµπτώµατα που παρουσιάζονται είναι παράλυση, πόνος στο στοµάχι, διάρροια, εµετός και δύσπνοια.

Θάνατος από την κατανάλωση λαγοκέφαλου δεν έχει βεβαιωθεί στην Ελλάδα, αλλά µόνο στο Ισραήλ, όπου και εκεί ο πληθυσµός τους είναι τεράστιος. Ο λαγοκέφαλος είναι ένας από τους 29 συνολικά «λεσεψιανούς µετανάστες», είδη δηλαδή που πέρασαν στη Μεσόγειο µέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Η παρουσία των εισβολέων στο Αιγαίο προκαλεί σηµαντικές συνέπειες στο οικοσύστηµα και σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ιχθυολόγων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισµός µε τα γηγενή ψάρια για τη διαθέσιµη τροφή στις ελληνικές θάλασσες. Εκτός από τους λαγοκέφαλους, πάντως, το τελευταίο διάστηµα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο παρατηρείται αύξηση των πληθυσµών και άλλων ψαριών της ίδιας οικογένειεας – των τετραοδοντιδών.

Σε κατάσταση συναγερμού ψαράδες και εστιάτορες

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ψαράδες μετά τη διαπίστωση ότι οι τράτες μαζί με τις μαρίδες, τις γόπες και την αθερίνα ψαρεύουν και μικρούς λαγοκέφαλους, επικίνδυνα τοξικά ψάρια.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι ιδιοκτήτες ψαροταβερνών για να μπορούν να ξεχωρίζουν το συγκεκριμένο ψάρι σε περίπτωση που βρίσκεται ανακατεμένο μέσα σε άλλα. Πάντως επιχειρηματίες μιλώντας στο zougla.gr ανέφεραν πως πάντα κοιτούν προσεκτικά τα ψάρια, ιδιαίτερα τα μικρά ακόμα και πριν τα βάλουν στο τηγάνι.

Είναι γεγονός πάντως πως σε αρκετές ψαροταβέρνες έχουν δοθεί οδηγίες στο προσωπικό να προσέχει, ενώ φωτογραφίες με το συγκεκριμένο ψάρι υπάρχουν στις κουζίνες.

zougla

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου