Ειδήσεις

Φυλάκιση 3 ετών στον πρώην διευθυντή της ΑΤΕ – Καρπάθου

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών, με 3ετή αναστολή, καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, ο πρώην διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου, που κρίθηκε ένοχος απάτης ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας.
Ο κατηγορούμενος είχε παραπεμφθεί αρχικώς σε δίκη ενώπιον του κακουργιοδικείου αλλά μετά την τροποποίηση του νόμου, που μετέτρεψε όλα τα αδικήματα του είδους κάτω των 120.000 ευρώ, σε πλημμελήματα, κάθισε στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου.

Στην υπόθεση, μηνυτής ήταν ο εκπρόσωπος ομόρρυθμης εταιρείας που ιδρύθηκε το 2007 και δραστηριοποιείται στη κατασκευή και εκμετάλλευση ξενοδοχείων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων.

Η εταιρεία, φέρεται να έλαβε τον Ιανουάριο του 2008 από την τράπεζα βραχυπρόθεσμο δάνειο, ύψους 900.000 ευρώ για να το χρησιμοποιήσει στην κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση Λακκί του Δήμου Καρπάθου. Το έργο είχε υπαχθεί εξάλλου στον αναπτυξιακό νόμο και είχε εγκριθεί ισόποση επιχορήγηση.
Έκτοτε και μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2008, η εταιρεία εκταμίευσε εκ του ως άνω δανειακού λογαριασμού το συνολικό ποσό των 700.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μήνυση, την 1η Σεπτεμβρίου 2008, ο μηνυόμενος επικοινώνησε με τον μηνυτή και ζήτησε να τον συναντήσει στην τράπεζα «για την τακτοποίηση εγγράφων σε σχέση με το δάνειο».
Κατά την εν λόγω συνάντηση, ο μηνυόμενος φέρεται να του εμφάνισε διάφορα τραπεζικά έντυπα και να του ζήτησε να τα υπογράψει, λέγοντάς του, ότι πρόκειται για τυπικές διαδικασίες, σχετικές με το άνω δάνειο.
Ο μηνυτής ισχυρίζεται ότι καλή τη πίστει και χωρίς να ζητήσει διευκρινίσεις, έθεσε την υπογραφή του. Την ίδια εβδομάδα ενημέρωσε τον μηνυόμενο ότι προτίθεται άμεσα να αναλάβει το υπόλοιπο του δανείου για την κάλυψη δαπανών του υπό ανέγερση ξενοδοχείου και τότε του απεκάλυψε ότι είχε προβεί σε ανάληψη από τον δανειακό λογαριασμό της εταιρείας, ποσού 100.000 ευρώ, για «προσωπική του χρήση».
Ο μηνυτής υποστηρίζει μάλιστα ότι ο μηνυόμενος του ομολόγησε ότι μεταξύ των εντύπων, που του είχε παραδώσει για να υπογράψει, υπήρχε και παραστατικό ανάληψης.

Φέρεται παραπέρα να έσπευσε να τον καθησυχάσει, λέγοντάς του ότι, πρόκειται για πρόσκαιρη ταμειακή του διευκόλυνση και ότι θα επιστρέψει άμεσα τα χρήματα αυτά, παραδίδοντάς του ταυτόχρονα επιταγή της Εθνικής Τραπέζης εκδόσεως της εταιρείας με την επωνυμία ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΡΠΑΘΟΥ Α.Γ.Ε.Ε. – κύριος μέτοχος της οποίας είναι ο ίδιος.

Λίγες ημέρες αργότερα με έκπληξη πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ, ότι ο μηνυόμενος συνελήφθη και ότι κατηγορείτο για πολλαπλές απάτες και υπεξαιρέσεις, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Την 6η Νοεμβρίου 2008 η επιταγή, εμφανισθείσα προς πληρωμή, σφραγίσθηκε λόγω μη επαρκούς υπολοίπου.
Ο κατηγορούμενος, απολογούμενος απέρριψε ως αβάσιμη τη μήνυση ισχυριζόμενος ότι ο μηνυτής αλλοίωσε τα πραγματικά περιστατικά της αστικής τους διαφοράς.
Τόνισε ότι η μήνυση υποβλήθηκε κατά το χρονικό διάστημα, που τον είχε καταμηνύσει για υπεξαίρεση η Αγροτική Τράπεζα, αδίκημα για το οποίο ανέλαβε τις ευθύνες του στο μέτρο που του αναλογούσε.
Υποστήριξε ότι με τον μηνυτή είχε καλές σχέσεις και ότι τον μήνα Ιούλιο του 2008 τον παρακάλεσε να του δανείσει 100.000 ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει ταμιακές ανάγκες των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην εταιρεία «ΦΩΚΙΑΣ Α.Ε».

Στις 20 Ιουνίου 2008 όπως ισχυρίστηκε του παρέδωσε λόγω δανείου το ποσό αυτό το οποίο και κατατέθηκε αυθημερόν σε λογαριασμό της «ΦΩΚΙΑΣ Α.Ε.». Τόνισε δε ότι επέστρεψε το ποσό αυτό τμηματικά προσαυξημένο κατά το ποσό των 500 ευρώ για να καλυφθούν οι σχετικοί τόκοι.

Την 1 Σεπτεμβρίου 2008 υποστήριξε ότι ζήτησε από τον ίδιο να του δανείσει ξανά 100.000 ευρώ μαζί με ποσό 80.000 ευρώ που είχε εξασφαλίσει έναν άλλο κάτοικο Καρπάθου προειμένου να εμβάσει το συνολικό ποσό σε λογαριασμό της εργολαβικής εταιρείας «HELLENIC HOMES» η οποία είχε αναλάβει την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κάρπαθο για λογαριασμό της «ΦΩΚΙΑΣ Α.Ε».
Αρνείται ότι υπέκλεψε την υπογραφή του, υποστηρίζοντας ότι έναντι του δανείου αυτού του επέστρεψε 20.000 ευρώ. Θεωρεί δε ότι τον καταμήνυσε επειδή γνωρίζει ότι αδυνατεί να του επιστρέψει το υπόλοιπο ποσό.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Μ. Κουτσούκος και Δέσποινα Κοκκάρη, ενώ την πολιτική αγωγή εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Βασίλης Καβουριού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου