Ειδήσεις

Αναμένεται στη Ρόδο ο Πρόεδρος της Κίνας

Θέματα σχετιζόμενα με την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας κ. Σι Τζινπίνγκ τον προσεχή Ιούλιο στη Ρόδο συζήτησε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Αντώνη Καμπουράκη.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Κίνας θα συναντηθεί προηγουμένως με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, στην Αθήνα.
Η επίσκεψη του κ. Σι Τζινπίνγκ δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Κίνας για τη Ρόδο, γεγονός που πρέπει να αξιοποιηθεί από τους φορείς του νησιού μας.

“Ο πρόεδρος της Κίνας θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στη Ρόδο. Η παρουσία του θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για τη Ρόδο”, δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΞΡ.
Σε ερώτηση αν είναι πλήρως ενήμερος για τον ακριβή χρόνο άφιξης του προέδρου της Κίνας, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Η ημερομηνία άφιξης του προέδρου της Κίνας έχει ανακοινωθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν γνωρίζω πότε ακριβώς θα είναι στη Ρόδο. Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνουν στο σωστό χρόνο».
Ο δήμαρχος τόνισε πως η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας δείχνει την προτίμηση των Κινέζων για το νησί γεγονός που θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

«Η Κίνα είναι μεγάλη τουριστική αγορά με πολλές προοπτικές. Όταν στη Ρόδο έρχονται υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της συγκεκριμένης χώρας σημαίνει πως υπάρχει ενδιαφέρον. Αυτό είναι σημαντικό για το νησί μας», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Σε κεντρικό επίπεδο το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντηση που θα έχει στις 19 Ιουνίου ο πρωθυπουργός της Κίνας κ. Λι Κεκιάνγκ με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Οι επισκέψεις δείχνουν το μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας και σε επιχειρηματικό επίπεδο για την Ελλάδα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια ανάταξης, ανάκαμψης και αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.
Στη συνάντηση με τον κ. Αντώνη Καμπουράκη συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης.
«Συζητήσαμε και για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης και για θέματα που σχετίζονται με τους επισκέπτες που θα έρθουν στο καλοκαίρι στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς που αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν Γάλλοι δημοσιογράφοι με αφορμή την προβολή της Ρόδου στο Μουσείο του Λούβρου.
«Επειδή θα πάρει το θέμα δημοσιότητα θα έρθουν δημοσιογράφοι για να προβάλουν το νησί μας. Πρέπει να τους αξιοποιήσουμε σωστά», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως στη συνάντηση με τον κ. Καμπουράκη συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ΠΡΟΤΟΥΡ.
«Εμείς συνεχίζουμε τη συνεργασία που είχαμε για τον ΠΡΟΤΟΥΡ. Έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για τη λειτουργία του οργανισμού. Η τρίτη δόση της επιχορήγησης έχει εγγραφεί και στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου. Πιστεύω πως όλα θα εξελιχθούν καλά», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Η ΔΕΗ

Στη συνάντηση με τον κ. Αντώνη Καμπουράκη έγινε συζήτηση και για την προσφυγή που έχει κατατεθεί από τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Κατταβιάς για να μην κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.
«Ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου Ρόδου έχει ετοιμάσει ήδη την εισήγηση που θα κατατεθεί προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή. Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε νομικά τη ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως θα καλέσει και τους υπόλοιπους φορείς του νησιού μας να στηρίξουν τη ΔΕΗ στον αγώνα που θα δώσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα παθητικά αλλά να ενεργούμε δυναμικά για κάτι που όλοι πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει. Ενημέρωσα τον κ. Αντώνη Καμπουράκη. Το ίδιο θα κάνω με τους προέδρους των Επιμελητηρίων του νησιού μας. Θέλουμε να συνδράμουν όλοι και να δείξουν θετική στάση στο θέμα αυτό. Αν δεν γίνει γνωστό σε όλους πως όλοι οι Ροδίτες θέλουν το εργοστάσιο θα υπάρχει πρόβλημα. Το έργο έχει καθυστερήσει πολύ. Τώρα έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια και έχουν λυθεί αρκετά προβλήματα. Μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως πρέπει να φανεί πως οι Ροδίτες θέλουν το εργοστάσιο.
«Διαφορετικά θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα αν δεν δηλώσουμε παντού πως θέλουμε το εργοστάσιο», τόνισε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση αν μπορεί να ξεκινήσει τώρα η κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Αυτό είναι ζήτημα της διοίκησης της ΔΕΗ. Επιμένω πως οι εργασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Η απόφαση θα ληφθεί από τη διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού».
Στην εισήγησηή του ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου υπογραμμίζει πως οι λόγοι που επικαλείται ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Κατταβιάς είναι νομικά αβάσιμοι και αόριστοι
«Προκύπτει η αναγκαιότητα άμεσης έναρξης και ταχείας κατασκευής, αποπεράτωσης και λειτουργίας του ΘΗΣ από λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που συνίσταται στην αναγκαιότητα απρόσκοπτου εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια των καταναλωτών και των κάθε είδους αναγκών των κατοίκων και δημοτών του νησιού – Δήμου Ρόδου (άνω των 117.000 κατοίκων)και των χιλιάδων επισκεπτών-τουριστών (άνω των 1,8 εκατομ. ετησίως), εξαρτημένης της οικονομίας, της ανάπτυξης και της συνοχής του κοινωνικοοικονομικού ιστού της Ρόδου κατά βάση από τον τουρισμό. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επικαλούμενοι από το αιτόν σωματείο λόγοι ακύρωσης και αναστολής είναι νομικά αβάσιμοι και αόριστοι και κατά τα επιστημονικά και πραγματικά δεδομένα γενικόλογοι και ανεπαρκείς, στρεβλώνοντας την πραγματικότητα με ισχυρισμούς λ.χ. περί του εφικτού, ως εναλλακτικής πρότασης της αντικατάστασης ή αναβάθμισης και της επέκτασης του Σταθμού Σορωνής. Συγκρουόμενοι με τις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης ενώ ενδεχόμενη αποδοχή των αιτήσεων και περαιτέρω καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου, ενώ μάλιστα ήδη άρχισε και η τουριστική θερινή περίοδος, δημιουργεί εξόχως σοβαρούς κινδύνους για το δημόσιο αλλά και το εθνικό συμφέρον, και βεβαίως δε για το συμφέρον του Συνόλου των Δημοτών και Κατοίκων του Δήμου Ρόδου.

Λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητας και του κατεπείγοντος του θέματος, καθώς είναι τοπικά και όχι μόνο πρόδηλο γεγονός οι επανειλημμένα πλέον εμφανισθείσες διακοπές ηλεκτροδότησης από την καθυστέρηση κατασκευής και έναρξης λειτουργίας νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που ήδη επιφέρει σοβαρότατους κινδύνους και ανεπανόρθωτες βλάβες στη διαβίωση, στην επιχειρηματικότητα και στην ίδια εντέλει τη παραμονή στο νησί της Ρόδου (Δήμο Ρόδου) του συνόλου των δημοτών, κατοίκων και των επισκεπτών, με συνεπαγόμενες βαρύτατες συνέπειες τόσο ως προς την τοπική κοινωνία όσο και ως προς την τοπική ανάπτυξη, και λαμβάνοντας υπόψη και το κατεπείγον του θέματος επικείμενης της εξέτασης και της έκδοσης απόφασης επί της αίτησης αναστολής και προσωρινής διαταγής, γνωμοδοτούμε επίσης ότι και η Οικονομική Επιτροπή είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου με τις διατάξεις του άρθρου 72 παραγρ. 1 εδαφ. ιγ του Ν. 3852/2010 το αρμόδιο όργανο για τη λήψη απόφασης έγκρισης άσκησης του ενδίκου μέσου της παρέμβασης ενώπιον του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ επί των δικών των αιτήσεων αναστολής (αρ.καταθ. 119/2011) και ακύρωσης (αρ.καταθ. 1083/2011 και 7062/2011)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εισήγηση του κ. Θεοδ. Παπαγεωργίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου