ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 19 Μαΐου η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη Γενοκτονία των Ποντίων με πρωτοβουλία της Ελίζας Βόζεμπεργκ και του ΕΛΚ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η Γενο­κτο­νία των Αρμε­νίων και των Ελλήνων του Πόντου θα συζη­τη­θεί στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου, με πρω­το­βου­λία της Ελίζας Βόζε­μπεργκ.
  • Η συζή­τηση θα λάβει χώρα στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τη Γενο­κτο­νία των Ποντίων, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τη σημασία της ιστο­ρι­κής μνήμης.
  • Η πρω­το­βου­λία στο­χεύει στην διεθνή ανα­γνώ­ριση της Γενο­κτο­νίας και το Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο είναι κεντρικό σημείο αυτής της διεκ­δί­κη­σης.
  • Η Νέα Δημο­κρα­τία επι­ση­μαί­νει τη δέσμευση της Ευρώπης για τα ανθρώ­πινα δικαιώ­ματα και την ιστο­ρική δικαιο­σύνη.
  • Η κ. Βόζε­μπεργκ τόνισε ότι η ανα­γνώ­ριση είναι ηθική υπο­χρέ­ωση και προ­ϋ­πό­θεση για τη δια­τή­ρηση των δημο­κρα­τι­κών αξιών.

Στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λίου στο Στρα­σβούργο θα συζη­τη­θεί την προσεχή εβδο­μάδα η Γενο­κτο­νία των Αρμε­νίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, κατόπιν πρω­το­βου­λίας της επι­κε­φα­λής της ευρω­ο­μά­δας της Νέας Δημο­κρα­τίας, κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, με τη στήριξη του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος, της μεγα­λύ­τε­ρης πολι­τι­κής ομάδας στο Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο, και του συνόλου των Ελλήνων και Κυπρίων ευρω­βου­λευ­τών.

Η συζή­τηση θα διε­ξα­χθεί συμ­βο­λικά στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενο­κτο­νίας των Ποντίων, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τη σημασία της δια­τή­ρη­σης της ιστο­ρι­κής μνήμης, της προ­ά­σπι­σης της ιστο­ρι­κής αλή­θειας και της από­δο­σης της οφει­λό­με­νης τιμής στα θύματα.

Η πρω­το­βου­λία αυτή εντάσ­σε­ται στη συνεχή προ­σπά­θεια που ξεκί­νησε ήδη από τον Δεκέμ­βριο του 2024 και απο­σκο­πεί στη διεθνή ανα­γνώ­ριση της Γενο­κτο­νίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, με το Ευρω­παϊκό Κοι­νο­βού­λιο να απο­τε­λεί κομβικό σημείο διεκ­δί­κη­σης. Η ευρω­ο­μάδα της Νέας Δημο­κρα­τίας παρα­μέ­νει σταθερά προ­ση­λω­μένη στην ανά­δειξη και διεθνή ανα­γνώ­ριση των ιστο­ρι­κών γεγο­νό­των, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τη δέσμευση της Ευρώπης στις θεμε­λιώ­δεις αρχές των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, της ιστο­ρι­κής δικαιο­σύ­νης και της συλ­λο­γι­κής μνήμης.

Η κ. Βόζε­μπεργκ, η οποία θα είναι η μονα­δική ομι­λή­τρια εκ μέρους του Ευρω­παϊ­κού Λαϊκού Κόμ­μα­τος, δήλωσε χαρα­κτη­ρι­στικά: «Η ανα­γνώ­ριση απο­τε­λεί ζήτημα ιστο­ρι­κής δικαί­ω­σης και ηθικής υπο­χρέ­ω­σης για την ευρω­παϊκή οικο­γέ­νεια ενώ η δια­τή­ρηση της ιστο­ρι­κής μνήμης απο­τε­λεί χρέος απέ­να­ντι στις επό­με­νες γενιές και ουσια­στική προ­ϋ­πό­θεση για την προ­ά­σπιση των αξιών της δημο­κρα­τίας, της ειρήνης και του σεβα­σμού της ανθρώ­πι­νης αξιο­πρέ­πειας».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.