Ειδήσεις

Διμερείς συμφωνίες για να έρθουν ταξιδιώτες ψάχνει η κυβέρνηση

Προτεραιότητα οι «ασφαλείς διαδρομές» με συγκεκριμένες χώρες. Οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν και το υπό κατάρτιση ελληνικό σχέδιο. Ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για… λαλίστατους υπουργούς.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις – συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., σχετικά με την επανεκκίνηση του τουρισμού και των μετακινήσεων, θεωρούνται από την κυβέρνηση ως μια καλή βάση και ένα πλαίσιο για περαιτέρω συζητήσεις με συγκεκριμενοποίηση των μέτρων, ωστόσο αυτό από μόνο του δεν διασφαλίζει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Οι ενδεχόμενες διαφωνίες στις τελικές προτάσεις, η προσπάθεια κάθε χώρας να ενισχύσει τον εσωτερικό της τουρισμό για να στηρίξει την οικονομία της, αλλά και η δυστοκία που παρατηρείται γενικώς σε τέτοιες προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκ των πραγμάτων καθιστούν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας, αβέβαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις διμερείς επαφές, με άλλες χώρες, ευρωπαϊκές και όχι μόνο, και με κάποιες από αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχουν επιτευχθεί συμφωνίες για συνεργασία, σε επίπεδο τουρισμού.

Ήδη, πριν από λίγες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με τους οποίους συζήτησε τη σημασία της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είχε προτείνει μία πιο συστηματική συζήτηση μεταξύ τους, που θα αφορά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα, με στόχο τη δημιουργία «ασφαλών διαδρομών» που θα επιτρέψουν τη μεταφορά ανθρώπων μεταξύ συγκεκριμένων χωρών, με βάση κανόνες.

Οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Σιγκαπούρη, η Αυστραλία, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Γερμανία.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι γρήγορα οι προσπάθειες αυτές θα καρποφορήσουν», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα, γνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία διάσωσης της υπόλοιπης τουριστικής περιόδου για τους επαγγελματίες του κλάδου και κατ’ επέκταση για την ελληνική οικονομία.

«Συνεκτικό σχέδιο»

Υπό το πρίσμα αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία (Τουρισμού, Υγείας και Οικονομίας), καταρτίζουν το ελληνικό σχέδιο που θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, «θα είναι ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο σχέδιο, μιας πολύ σημαντικής χώρας για τον τουρισμό παγκοσμίως. Όλοι περιμένουν το  σχέδιο μας για να δουν ποιες πτυχές μπορούν να προσαρμόσουν και στα δικά τους δεδομένα, ώστε να έχουμε μία συνεκτική και όχι μία κατακερματισμένη αντίδραση».

Όσον αφορά το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν, το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται σε μία βασική αρχή: Ότι δεν θα υπάρχει διάκριση στις μεταφορές είτε ως προς το μέσο που  θα επιλέξει κάποιος να μετακινηθεί, είτε ως προς τη γεωγραφική απόσταση. Το μόνο βασικό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι η ύπαρξη των ίδιων επιδημιολογικών χαρακτηριστικών στη χώρα προέλευσης και τη χώρα προορισμού. Κάτι που το χαρακτηρίζουν «μεγάλο πλεονέκτημα για την Ελλάδα που έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την πανδημία, να έχει λίγα κρούσματα, λίγους θανάτους και ένα Σύστημα Υγείας που άντεξε χωρίς κραδασμούς».

Την ίδια ώρα, πάντως, ενόχληση υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον για κάποιους υπουργούς, οι οποίοι, χωρίς συνεννόηση και με γνώμονα την προσωπική επικοινωνιακή τους προβολή -ίσως και από την πίεση που δέχονται, είτε διαρρέουν στη δημοσιότητα αποσπασματικά τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε συγκεκριμένα ζητήματα άρσης των περιοριστικών μέτρων είτε προχωρούν σε διάφορες δεσμεύσεις -όχι πάντα ακριβείς- οι οποίες ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά συγκεκριμένων επαγγελματιών.

Μάλιστα έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις που μέσα σε λίγες ώρες, ένας υπουργός έχει «αδειάσει» δημοσίως άλλον, ενώ έχουν υπάρξει και «εμφύλιες» διαφωνίες, όχι πάντα σε πολιτισμένο κλίμα. Γεγονότα και κινήσεις που, σύμφωνα με παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου, δεν βοηθούν τελικά ούτε τους ίδιους τους εμπλεκόμενους ούτε συνολικά την κυβέρνηση.

Φίλιππος Πανταζής

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου